Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται

τσίπρας βουλή
 clock 14:26 | 22/11/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

«Κατόρθωμα« της κυβέρνησης χαρακτήρισε την καθιέρωση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση 250.000 μη μισθωτών δεν είναι μία έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά είναι ενταγμένη σε μία στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

«Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων και ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός. Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση».

Για συνταξιούχους

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως σημείωσε, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

«Μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές» εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ».

Με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, και έχοντας εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, η κυβέρνηση θεσπίζει ένα καθεστώς, όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερες εισφορές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 
«Μόλις τρία χρόνια μετά τη στιγμή της πλήρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, κατορθώνουμε, λοιπόν, πια να έχουμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Με το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές απ ό,τι με το προηγούμενο καθεστώς, προστατεύοντας παράλληλα τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε αυτήν τη σαφώς βελτιωμένη, την αισιόδοξη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνεται εξάλλου η προσπάθεια που κάνουμε από την πρώτη στιγμή για να αντιστρέψουμε την κατάσταση της απορρύθμισης που επικρατούσε στην αγορά εργασίας όταν αναλάβαμε.

Στη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνονται:

- Η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα.

- Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

- Οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

- Οι προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουμε στη Βουλή τα τελευταία χρόνια και θωρακίζουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis