Πολιτική

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Ηταν αυτός που βάφτισε την απόλυση, μεταρρύθμιση

τσίπρας μητσοτάκης

Την πρώτη του επίθεση στο νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας ως πεδίο μάχης τη δημόσια διοίκηση και εστιάζοντας στη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μιλώντας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που «δεν δίστασαν να βαφτίσουν τις απολύσεις [στο Δημόσιο] ως μεταρρύθμιση», στο όνομα της «αγαστής συνεργασίας» με τους «πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι αλλαγές και το μοντέλο αξιολόγησης που δρομολογήθηκαν επί υπουργίας Μητσοτάκη αποσκοπούσαν στη διαιώνιση των παλιών πρακτικών κομματοκρατίας στο Δημόσιο. Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του φρόντισε να διορίσει με «μη διαφανείς» διαδικασίες άτομα που ο ίδιος επέλεξε σε θέσεις προϊσταμένων, ενώ παράλληλα δεν δίστασε να υποβαθμίσει αξιοκρατικά τοποθετημένους διευθυντές.

«Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, όχι από τα λόγια του», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας με νόημα ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν και «παρουσιάζεται από πολλούς ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής», στην πραγματικότητα ήταν «ο πιο πιστός συνεχιστής» των ιστορικών λαθών στο Δημόσιο.

Υποστήριξε ακόμα ότι, με επειδή με το Μνημόνιο οι δυνατότητες κομματικών προσλήψεων ήταν περιορισμένες, οι αλλαγές του κ. Μητσοτάκη είχαν ως στόχο δημιουργία ενός «ρεβανσιστικού» και «τιμωριτικού» συστήματος που θα ευνοούσε όσους είχαν μέσο για να παραμείνουν στο Δημόσιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «μεγάλο ασθενή» του τόπου, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αλλάξει τα κακώς κείμενα, κι όχι επανάληψη της «άλωσης του κράτους από τα δικά μας παιδιά».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη μεγάλη συζήτηση περί «αποπολιτικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Τσίπρας είπε μεν ότι από τη μία θα πρέπει να αποκομματικοποιηθεί με την έννοια να δοθεί τέλος στο μοντέλο της διαπλοκής και της διαφθοράς, όμως από την άλλη θα πρέπει να διατηρήσει τον πολιτικό του χαρακτήρα ώστε να διασφαλίζει την «κοινωνική συνοχή» και δικαιοσύνη.

πηγή: skai.gr

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Ως την Τετάρτη το βράδυ οι αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου

γιώργος παπανδρέου

Μόνο ως έκπληξη θα εκληφθεί πλέον η μη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά. Οι ανακοινώσεις του πρώην πρωθυπουργού αναμένονται έως το βράδυ της Τετάρτης, με την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, όπου θα μεταβεί σήμερα το μεσημέρι, αλλά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, δείχνει ότι η υποψηφιότητά του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κάποιοι αντιτείνουν ότι ακόμα «ζυγίζει» τα πράγματα, καθώς παρατηρούνται στις γραμμές του ΚΙΝΑΛ και έντονες αντισυσπειρώσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαδρομή του κ. Παπανδρέου την τελευταία δεκαετία είναι γεμάτη μελανά, όπως λένε, σημεία (από το μνημόνιο και τους χειρισμούς του το 2011, έως τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και τη διάσπαση του 2015), αλλά όλα αυτά δύσκολα θα αντιστρέψουν την διαφαινόμενη ως δρομολογημένη υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με όσα διατείνονται συνεργάτες και συνομιλητές του, οι αντιδράσεις που έχει απ’ όλη την Ελλάδα η εμπλοκή του στο σκηνικό που προέκυψε μετά την αποχώρηση της κυρίας Γεννηματά είναι εξόχως θετικές. Όπως λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, τα τηλεφωνήματα που κάνει ο ίδιος, αλλά και αυτά που δέχεται είναι απολύτως ενθαρρυντικά για τυχόν υποψηφιότητά του.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρασκήνιο και ανεπισήμως φυσικά κάποιοι ένθερμοι οπαδοί του φέρεται να ξεκίνησαν ήδη τη συλλογή υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν στον κ. Παπανδρέου να σκεφτεί άλλη επιλογή πέραν της καθόδου του στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Παλαιός και στενός του συνεργάτης έλεγε σε συνομιλητές του ότι υπάρχει ένα μέτωπο, στο οποίο συναντώνται στελέχη από αντικρουόμενες, έως τώρα εσωκομματικές ομάδες – εννοώντας ότι πέραν των καθαρόαιμων παπανδρεϊκών, σπεύδουν προς υποστήριξη της υποψηφιότητας γεννηματικοί, πρώην βενιζελικοί, παλιοί ΔΗΜΑΡίτες και πολλοί άλλοι.

Ο ίδιος συνεργάτης, όπως και πολλοί άλλοι στενοί άνθρωποι του κ. Παπανδρέου διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις του δεν εξαρτώνται από τη στάση των άλλων υποψηφίων. Επιχειρούν έτσι να απαντήσουν στις επισημάνσεις πολλών άλλων πλευρών ότι πέραν του Βασίλη Κεγκέρογλου, ουδείς άλλος εκ των άλλων διεκδικητών της ηγεσίας δεν δήλωσε διατεθειμένος να κάνει πίσω. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε ευθέως τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει σύντομα τις προθέσεις του, ώστε να ασχοληθεί το ΚΙΝΑΛ με υπαρκτά θέματα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε και το εκλογικό δίλλημμα που θα διαπερνά τη σύγκρουσή του με τον πρώην πρωθυπουργό και αυτό θα είναι η αναμέτρηση παρελθόντος και μέλλοντος!

Ο Χάρης Καστανίδης που έχει ήδη καταθέσει υπογραφές (και μεγάλο αριθμό μάλιστα, πολύ πιο πάνω από το όριο) παραμένει αμετακίνητος, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος, παρότι ορισμένοι τον εμφανίζουν πιθανό να υπαναχωρήσει. Το θέμα με τον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και πρώην υπουργό του κ. Παπανδρέου είναι εάν και πόσο επηρεάζεται η προσπάθειά του να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, από την κίνηση που έχει ο πρώην πρωθυπουργός. Ο Παύλος Χρηστίδης συνεχίζει τα διαδικτυακά event και την συλλογή υπογραφών από νεολαίους κυρίως, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ μόνο κ. Κεγκέρογλου παραδέχθηκε ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η όποια υπαναχώρηση υποψηφίου ή υποψηφίων θα γίνει επίσημα και ξεκάθαρα, αφού ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου ότι θα κατέβει στις εκλογές. Κι αυτό διότι φοβούνται ότι μπορεί να εκτεθούν ανεπανόρθωτα εάν οι ίδιοι αποχωρήσουν ενόψει της έλευσης του πρώην πρωθυπουργού και εκείνος την τελευταία στιγμή επιλέξει να μην είναι υποψήφιος. Έτσι κι αλλιώς στις συνομιλίες που είχαν μαζί του, ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μόνο νύξεις και βολιδοσκοπήσεις έκανε και δεν αποσαφήνισε με απόλυτο τρόπο τις ακριβώς θα κάνει.

πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενιζέλος για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή

Ντόρα Μπακογιάννη: Ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκε με καρκίνο

ESPA BANNER