Πολιτική

Τροπολογία Μαριά στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για τη στήριξη της ΔΕΗ

Μαριάς

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) σήμερα 8/2/2017 κατέθεσε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής σημαντική τροπολογία για τη στήριξη της ΔΕΗ με στόχο την εξαίρεση της Ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από τις υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων.
Η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας έρχεται σε συνέχεια σχετικών πρωτοβουλιών του Νότη Μαριά για το ζήτημα αυτό. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατάθεση σχετικής Γραπτής Ερώτησης στις 27 Μαΐου 2016 για τη στήριξη της ΔΕΗ, η παρέμβασή του στις 13 Ιουνίου 2016 στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ευρωβουλής, καθώς και η κατάθεση σχετικών τροπολογιών των άρθρων 10c και 10d του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ, που έγινε στις 15 Ιουνίου 2016.
Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής το παρόν καθεστώς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών εταιριών, αφού οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας απαλλάσσονται από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και μπορούν συνεπώς να παράγουν φτηνότερο ρεύμα. Το γεγονός αυτό, συνέχισε ο Νότης Μαριάς,  δημιουργεί στρεβλώσεις στην περιφερειακή αγορά που αποτυπώνονται τόσο στις αυξημένες Ελληνικές εισαγωγές ρεύματος όσο και στα αυξημένα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές σε μια φάση που η ενεργειακή φτώχεια πλήττει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού.
Πράγματι, βάσει του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ, τα κράτη-μέλη της Ένωσης με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του  60% του μέσου όρου της Ε.Ε. με έτος αναφοράς το 2013, απαλλάσσονται από την υποχρέωση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων. Ωστόσο η Ελλάδα, παρ’ ότι ξεπερνά ελαφρώς το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (62%), εντούτοις το πληροί για το 2014 (59,7%).
Για τον λόγο αυτόν, ο Νότης Μαριάς, όπως δεσμεύτηκε και κατά την ομιλία του στην Κοζάνη στις 9/7/2016 στην ημερίδα του Σωματείου Σπάρτακος και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με την τροπολογία  που κατέθεσε εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών ζητά την τροποποίηση του άρθρου 10c του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ προκειμένου  να συνυπολογίζεται και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του έτους 2014 για την απαλλαγή των κρατών μελών από τις υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων, όπως είναι εν προκειμένω η περίπτωση της Ελλάδας.
Ακολουθεί το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά στις 13/6/2016 ενώπιον της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ευρωβουλής:

 

Πολιτική

Κωνσταντινούπολη: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Κωνσταντινούπολη

Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Στις διερευνητικές επαφές, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Έχει καταστήσει σαφές πως διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και η τουρκική πλευρά να προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα.

 

Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.

Έπειτα από μια περίοδο τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων και μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο όπου επισημάνθηκε η «ανάγκη συνεχούς αποκλιμάκωσης ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», στις 11 Ιανουαρίου η τουρκική πλευρά, ως οικοδέσποινα, πρότεινε την 25η Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής τους, κάτι που αποδέχθηκε η Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο 61ος γύρος διεξάγεται σε λιγότερο από δύο μήνες από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Θετικός ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Ήπια τα συμπτώματα

Σήφης Βαλυράκης: Τα πρώτα στοιχεία για τη μοιραία βόλτα με το φουσκωτό

Κρήτη - Πυροσβεστική: Αυτοί είναι οι νέοι Διοικητές σε Ρέθυμνο και Λασίθι

Τράπεζες: Έρχονται οι πανευρωπαϊκές κάρτες πληρωμών