Κρήτη

Ηράκλειο

Το ΚΚΕ για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή στον Δήμο Ηρακλείου

κκε περισσος.jpg

Ερώτηση κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό, βουλευτές του ΚΚΕ, αναφορικά με το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ηρακλείου: 

"Η έναρξη της σχολικής χρονιάς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες εκατοντάδων οικογενειών για την υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου, λόγω σημαντικής καθυστέρησης στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αιθουσών για τη στέγαση περίπου 550 νηπίων. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υποδομών, σε απάντηση σχετικής ερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ (15/6/2020), ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για την τοποθέτηση 22 αιθουσών στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και υπογράφηκαν στις 27/08/2020 οι συμβάσεις των έργων» και ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την ΚΤΥΠ ΑΕ, προκειμένου η παράδοση των αιθουσών να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου», διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Μόλις 18 αίθουσες βρίσκονται σε λειτουργία, αξιοποιώντας ως προσωρινή λύση υποδομές δημοτικών οργανισμών και χώρους αμφίβολης καταλληλότητας που βρέθηκαν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, μόνο μετά από διαρκείς πιέσεις και κινητοποιήσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου και καμία από τις 22 που είχε αναλάβει η ΚΤΥΠ ΑΕ.

Είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με όρους υποβάθμισης, αφού διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν πρόβλεψαν ούτε καν την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την ίδρυση και λειτουργία νέων νηπιαγωγείων, αλλά αντίθετα μείωσαν το ΠΔΕ για ανέγερση σχολείων κατά 50 εκ. ευρώ το 2019 και άλλα 50 εκ. ευρώ το 2020. Μια κατάσταση που μόνο ως άθλια μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ούτε καν υπολογίζονται οι επιπρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν για την ανάσχεση της πανδημίας και την ασφάλεια παιδιών, εκπαιδευτικών και των
οικογενειών τους.

Μέσα από ένα «παιγνίδι» αρμοδιοτήτων, πάνω σε μια πολιτική για την οποία έχουν συνευθύνη, επιδεικνύοντας εξοργιστική απραξία, παρά τον άπλετο χρόνο, αφού έχουν ήδη δοθεί 2 ετήσιες παρατάσεις για την εφαρμογή του Προγράμματος στον Δήμο Ηρακλείου, κυβέρνηση και Δήμος, κάθε πλευρά με τις ιδιαίτερες αρμοδιότητές της, δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για την υλοποίηση έργων στέγασης, υποδομής και τη στελέχωση. Για τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, από την άλλη, δείχνουν ιδιαίτερη ζέση, πλούσιο έργο και «ζεστό χρήμα», για να μην δούνε πτώση στα κέρδη τους.

Σε συνέχεια αυτού του «παιγνιδιού» ευθυνών, ο Δήμαρχος Ηρακλείου έχει ζητήσει επανειλημμένα την εξαίρεση του Δήμου από το Πρόγραμμα, με την κυβέρνηση να σιωπά, και τελικά «τη νύφη» να την πληρώνει ο λαός.

Με αυτά τα δεδομένα, έχει εκλείψει κάθε έννοια παιδαγωγικής και ουσιαστικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας, πολύ περισσότερο που μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών, όχι μόνο λόγω πανδημίας, αλλά και γιατί είναι άθλιες οι συνθήκες και δεν εξασφαλίζουν ούτε κατ’ ελάχιστο τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής για τους μικρούς μαθητές, όπως, πχ., κατάλληλες για νήπια τουαλέτες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για:

-Γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση στον Δήμο Ηρακλείου όλων των όρων και προϋποθέσεων για τη φοίτηση όλων των παιδιών στα νηπιαγωγεία, με μέγιστο τα 15 παιδιά ανά τμήμα, σε κατάλληλες αίθουσες, σύγχρονα κτήρια, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνιμες καθαρίστριες, μόνιμο βοηθητικό προσωπικό.
- Έκτακτο κονδύλι για επάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας."

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

κατερίνα μυλοποταμιτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η γνωστή Αρχαιολόγος του Ηρακλείου και πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη.

Η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου Αρχαιολόγος έδωσε πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα στη γενέτειρα της, τους Κουνάβους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Ποιά ήταν η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

Η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950. 

Το 1974 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό  τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και από το 1977 ως το 2011 στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Επίτιμη τμητατάρχης Βυζαντινών Μουσείων. 

Είχε συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει βυζαντινά μνημεία σε επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Οίνος παλαιός οιδύποτος. Το κρητικό κρασί από την Αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια Ηράκλειο 2002, Παναγία Κερά Κριτσάς (του οποίου είναι και συγγραφέας) Ηράκλειο 2005, Έλτυνα Sconavi Κουνάβοι 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στο "κόκκινο" και σήμερα ο υδράργυρος στο νησί (βίντεο)

Ηράκλειο: Σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ένας άνδρας