Πολιτική

Την Τρίτη στην ολομέλεια του ΕΚ συζήτηση και ψήφισμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ευρωκοινοβούλιο

Την ερχόμενη Τρίτη, 17 Απριλίου 2018, θα διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας Φεντερίκα  Μογκερίνι,  η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Η συζήτηση καθώς και η έκδοση σχετικού ψηφίσματος, αποφασίστηκε σήμερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποδέχθηκε τις προτάσεις της ευρωομάδας του ΕΛΚ και της ευρωομάδας της Αριστεράς με τις οποίες συμφώνησαν και οι άλλες ευρωομάδες. Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, το θέμα έρχεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε με προφορική ερώτηση η κ. Βόζεμπεργκ και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, υιοθέτησε αμέσως το σχετικό αίτημα. Η πρόταση της Ελίζας Βόζεμπεργκ, εξ ονόματος της πολιτικής ομάδας του Ε.Λ.Κ, περιλάμβανε πέραν της συζήτησης και τη σύνταξη σχετικού ψηφίσματος για την παράνομη παρατεταμένη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών. Η κ. Βόζεμπεργκ, στην ερώτησή της με τίτλο: «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία», υπογραμμίζει ότι η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες παραβιάζει κατάφορα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Τονίζει δε μεταξύ άλλων, ότι «σ’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ενιαίοι, να είμαστε ενωμένοι. Το χρωστάμε στους στρατιωτικούς μας το οφείλουμε στην Πατρίδα μας».

Σύμφωνα με την εκδοχή της ευρωομάδας  της Αριστεράς, η πρόταση κατατέθηκε μετά από σχετική πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ ανάλογη πρόταση κατατέθηκε γραπτώς και από την ευρωομάδα του ΕΛΚ. Οι άλλες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν επίσης με την κοινή πρόταση των ευρωομάδων της Αριστεράς και του ΕΛΚ.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την διεθνοποίηση του ζητήματος, καθώς και τις πιέσεις προς τις τουρκικές αρχές ώστε να σεβαστούν επιτέλους το διεθνές δίκαιο. Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία, ώστε τα δύο παιδιά μας, να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές τους, την πατρίδα και το στράτευμα». 

Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής

Γιώργος Παπανδρέου

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ανακοίνωσε και επίσημα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα. Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση.

Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής.

Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή".

Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη μετέβη στο Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου και συσκέφθηκε με τους συνεργάτες του. 

Νωρίτερα είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία, όπως είναι γνωστό, νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό». «Η Φώφη Γεννηματά του ευχήθηκε καλη επιτυχία όπως και σε ολους τους υποψήφιους», όπως αναφερόταν από το Κίνημα Αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

ΚΙΝΑΛ - Ανδρέας Λοβέρδος: Περιοδεία στην Κρήτη

Γερουλάνος - ΚΙΝΑΛ: Θα είμαι εκεί για να παλέψω - Τί είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου

ESPA BANNER