Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας

Image
μητσοτακης μακρον.jpg
 clock 21:32 | 28/01/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να εκπέμψει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την αυριανή συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι. Όπως όλα δείχνουν δε, το Ελληνογαλλικό σύμφωνο συνεργασίας τείνει να προσλάβει στρατηγικό χαρακτήρα, επεκτεινόμενο δυναμικά και στον αμυντικό τομέα, τόσο με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όσο και με μόνιμη παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Tο Παρίσι έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται μόνο για διπλωματική συμπαράσταση, αλλά και για ανάληψη διπλωματικών –και ίσως όχι μόνο– πρωτοβουλιών με σαφώς «αντι -τουρκική» αιχμή. Λογικά λοιπόν, η συνάντηση των δύο ηγετών αύριο, κρίνεται κομβική. Εκτός από τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι και οι εξελίξεις στη μέτωπο της Λιβύης που φέρνουν τη Γαλλία απέναντι στην Τουρκία.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θέλει να δει τουρκικό στρατό στην χώρα αυτή του Μαγκρέμπ, το οποίο οι Γάλλοι παραδοσιακά θεωρούν γεωπολιτική «αυλή» τους. Πολύ περισσότερο δεν θέλουν να δουν τη Λιβύη, ή το δυτικό τμήμα της να μετατρέπεται σε τουρκικό προτεκτοράτο. Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» και των πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν στη Μεσόγειο, όπως και το γεγονός ότι μεταξύ αυτών είναι και πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσουν και στάσεις που αφορούν τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος και αναφορικά με το αίτημα της Αθήνας για μείωση του στόχου σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σχετική συζήτηση ανοίγει και επισήμως πλέον σε επίπεδο Eurogroup.

Εάν το Παρίσι στηρίξει αποφασιστικά το ελληνικό αίτημα, το Βερολίνο θα δυσκολευτεί να το απορρίψει. Έτσι κι αλλιώς οι γαλλογερμανικές σχέσεις διάγουν περίοδο δοκιμασίας. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι πλέον η μόνη ισχυρή πολιτική φωνή της Ε.Ε. και η Γερμανία δεν είναι πια η καλπάζουσα οικονομία που ύψωνε το δάκτυλο σε όλους τους άλλους. Εκτός των άλλων, το Παρίσι προσδοκά από την Ελλάδα αφενός να αγοράσει οπλικά συστήματα -κυρίως τις φρεγάτες- αφετέρου να αντιμετωπίσει ευνοϊκά γαλλικές επενδύσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis