Πολιτική

Θ.Θεοχαρόπουλος: «Δεν χωρά άλλη αναβλητικότητα στην υπόθεση της κεντροαριστεράς»

Θεοχαρόπουλος

Συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην Μακεδονία της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ. 

Συγκεκριμένα:

“Κύριε Θεοχαρόπουλε έχετε πει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε υπονομευτικά πρωτογενή πλεονάσματα και πως έπρεπε να είχε εξασφαλίσει την αναδιάρθρωση, πριν ψηφιστούν τα μέτρα. Ακούγεται λογικό αλλά πως θα μπορούσε να γίνει; Να μην υπήρχε συμφωνία;

Το αντίθετο, η κυβέρνηση όφειλε να φέρει μία συνολική συμφωνία - πακέτο και αυτό μπορούσε να γίνει με αποτελεσματική διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρχει ταυτοχρόνως η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση καθώς και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα χωρίς να πάρει τίποτα. Αντί να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά, έβαλε το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον και επιδόθηκε σε μία επικοινωνιακή προπαγάνδα… περί γραβάτας με μοναδικό κριτήριο να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν.

Προτείνετε σταθερά οικουμενική κυβέρνηση και εθνική συνεννόηση για το χρέος. Πιστεύετε ότι οι δανειστές και ο κ. Σόιμπλε δεν θα είναι τόσο άκαμπτοι και θα πειστούν να χαλαρώσουν τα λουριά του χρέους; Πως απαντάτε στον μέσο έλληνα που είναι εξοργισμένος από τους… εταίρους;

Προτείνω σταθερά σε όλη την περίοδο της κρίσης εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των δυνάμεων που θέλουν την χώρα εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όμως προσπαθούν να στήσουν μία καρικατούρα δικομματισμού με διχαστικές λογικές. Με την εθνική συνεννόηση θα μπορέσει η χώρα να αντικρούσει πιο αποτελεσματικά αντικοινωνικές πολιτικές και απαράδεκτα αιτήματα ορισμένων εταίρων. Οι πολίτες είναι σήμερα δικαίως εξοργισμένοι τόσο από ορισμένους δανειστές όσο και από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να βγούμε από τα μνημόνια απαιτείται μία υπεύθυνη πολιτική με σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και περιφερειακής ανάπτυξης. Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση σε δράση, διεκδίκηση, δημιουργία και όλα αυτά μαζί σε ευκαιρία για τη χώρα.

Αν κάποιος θέλει απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής με πιο σαφές «ευρωπαϊκό» και φιλελεύθερο προσανατολισμό, γιατί να ψηφίσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να μη ψηφίσει τη ΝΔ;

Γιατί απλούστατα όλοι όσοι θέλουν την απομάκρυνση αυτής της απαράδεκτης κυβέρνησης δεν είναι συντηρητικοί, δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι. Είναι οι προοδευτικοί και κεντροαριστεροί πολίτες που πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απογοητεύθηκαν και τώρα επιδιώκουν μία προοδευτική σοσιαλδημοκρατική πρόταση. Σήμερα η ΝΔ συνεχίζει να είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις. Δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα από το ένα λάθος στο άλλο, από τον αριστερό στον δήθεν μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό. Η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα οδηγήσει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών ώστε να έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε τις θέσεις μας και την εθνική συνεννόηση.

Πάντως η τελευταία δημοσκόπηση καταγράφει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην 5η θέση με 5,8%. Η κεντροαριστερά δείχνει να μην είναι ελκυστική και όσο και να «χτυπάτε» τον Τσίπρα, ο Μητσοτάκης παίρνει τα ποσοστά. Τι πρέπει να αλλάξει;

Πολλά. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα δεδομένα αυτά. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε μία ξεκάθαρη προοδευτική πρόταση για το τι κάνουμε όσο είμαστε στα μνημόνια, πώς βγαίνουμε από αυτά και τι πολιτικές προτείνουμε για μετά. Απαιτείται ένας σύγχρονος πολιτικός λόγος προσαρμοσμένος στις ανάγκες του σήμερα και όχι του παρελθόντος. Οι λογικές “επιστροφής στο σπίτι” δεν θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ενότητα και ανανέωση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.

Το συνέδριο της ΔΗΣΥ στο τέλος Ιουνίου έχει ορισθεί ως προγραμματικό και πολιτικό; Όμως θα εκλέξει όργανα, θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επόμενη φάση ή θα είναι μία παρωδία συνεδρίου όπως υποστηρίζουν οι διαφωνούντες;

Το Συνέδριο είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό και προγραμματικό, ώστε να ολοκληρωθεί η φάση της προγραμματικής ενότητας του εγχειρήματός μας. Ταυτοχρόνως θα σηματοδοτηθεί ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με ένα νέο σύμβολο, ένα νέο όργανο - Κεντρικό Συμβούλιο - και έναν οδικό άξονα με χρονοδιάγραμμα. Είναι ένα μεταβατικό βήμα αναγκαίο αλλά όχι επαρκές καθώς απαιτείται να ολοκληρωθούν άμεσα εντός του 2017 όλα τα επόμενα βήματα για να υπάρξει ένας ισχυρός προοδευτικός φορέας. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις στην υπόθεση της κεντροαριστεράς.

Ομοσπονδιακό σχήμα και συνασπισμός με συνιστώσες ή ενιαίο κόμμα με ενιαία δομή, μητρώο και όργανα; Θα είστε υποψήφιος στην διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση;

Ενιαίο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και της μεταβατικής ομοσπονδιακής πολυκομματικής δομής, μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο και εκλογή επικεφαλής του από την βάση. Αυτόν τον στόχο θα τον υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις.”

Πολιτική

Ελπιδοφόρος: Εξηγήσεις για την παρουσία δίπλα σε Ερντογάν - Τατάρ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Εξηγήσεις για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, στα οποία παραβρέθηκαν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στον απόηχο των αντιδράσεων τόσο στην ελληνική όσο και την κυπριακή ομογένεια, αλλά και στην αρμενική κοινότητα -με την οργάνωση ΑΝCA να απαντά με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση- με αποκορύφωμα τη ματαίωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σε ένδειξη δυσαρέσκειας, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής επισημαίνουν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Σημειώνεται πως, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Τελικά θα συναντηθούν Μητσοτάκης - Ελπιδοφόρος

Τελικά, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στη Νέα Υόρκη. 

Όπως ανακοινώθηκε: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Ground Zero, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος θα τον ξεναγήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ενίσχυση συμμαχιών, επενδύσεις και Ομογένεια στο «μενού» των επαφών στη Νέα Υόρκη

Ερντογάν: Ζήτησε διάλογο για το Αιγαίο από το βήμα του ΟΗΕ

ESPA BANNER