Πολιτική

Θοδωρής Λιβάνιος: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στα πολύ δύσκολα

Ο κ.Λιβάνιος

«Μεταρρύθμιση χωρίς καθημερινότητα δεν υπάρχει» σημειώνει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος προσθέτοντας ότι «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης μένουν κενό γράμμα αν δεν βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη».

Ερωτηθείς για το πότε θεωρεί ότι θα πιάσουμε το στόχο εμβολιασμού του 60%-70% του πληθυσμού, ο κ. Λιβάνιος αφού επισημαίνει ότι «οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σίγουρα πιο αργές από όσο θα θέλαμε» υπογραμμίζει: «Δεν είναι δίκαιο μόνο να γκρινιάζουμε για την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε, από τη μία πλευρά, ότι με τις παραγγελίες της υπερκαλύπτει τις εμβολιαστικές ανάγκες του πληθυσμού και παράλληλα με την αναλογική κατανομή των εμβολίων επιβεβαιώνει την κοινοτική αλληλεγγύη και την ισότητα».

Ο κ. Λιβάνιος μιλώντας για τα περιθώρια ανάκαμψης για το 2021 υποστηρίζει, στη συνέντευξή του:«'Ολα τα στοιχεία, πριν από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, συνηγορούσαν ότι η ελληνική οικονομία θα είχε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, αλλά και το σχέδιο που η κυβέρνηση έχει εκπονήσει για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μας κάνουν αισιόδοξους ότι αυτές οι καλές εκτιμήσεις απλώς μετατέθηκαν για λίγο αργότερα, λόγω της πανδημίας».

Παράλληλα δηλώνει, απαντώντας στη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία»  και σημειώνει: «Η κυβέρνηση, μέσα στην ευρύτερη αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση, έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη κάθε πολίτη σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε κράτος. Είτε είναι κεντρώος, είτε δεξιός, είτε αριστερός. Από την αλματώδη πρόοδο στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέχρι τον τριπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και από την επιτυχία των ραντεβού για το εμβόλιο μέχρι την άμεση αποκατάσταση έκτακτων προβλημάτων σε όλη τη χώρα, ο πολίτης νιώθει ότι το κράτος που εκείνος πληρώνει, μπορεί να του ανταποδώσει εκείνα που οφείλει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Τέλος, αναφερόμενος στη κυβέρνηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εξελέγη πριν από 18 μήνες με κυρίαρχο αίτημα να φτιάξει την Ελλάδα μετά την κρίση. Οι εξελίξεις με την πανδημία, την επιθετικότητα της Τουρκίας και το μεταναστευτικό ήταν καταιγιστικές και έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στα πολύ δύσκολα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Πρόστιμα σε καταστηματάρχες και πολίτες

Ηράκλειο: Δωρεάν «ηλεκτροκίνητη» μετακίνηση για τους πολίτες από τον Δήμο

ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν και από το μεταλλαγμένο στέλεχος

Πολιτική

Τσίπρας: Παρουσιάζει σχέδιο για το ΕΣΥ - Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

Τσίπρας μάσκα

Να απευθυνθεί σε μεγαλύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που παρακολουθεί και βιώνει την πολύμηνη μάχη εναντίον της πανδημίας επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης, με θέμα την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η επιλογή αυτή δείχνει ότι η Κουμουνδούρου θέλει σε μια στιγμή έξαρσης της πανδημίας και δη στην Αττική να αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης και να σπάσει την «εικόνα» που παρουσιάζεται σε γκάλοπ και λέει ότι «αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν χειρότερα».

Γι’ αυτό και η κίνηση αυτή στηρίχτηκε τόσο στην επεξεργασία των προτάσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην διαβούλευση με ειδικούς επιστήμονες και γιατρούς που δεν βρίσκονται απαραίτητα στον ίδιο κομματικό χώρο. Το «απόσταγμα» αυτής της διαδικασίας θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και θα εξειδικευτεί κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που ξεκινά στις 5 το απόγευμα από τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την βουλευτή Δώρα Αυγέρη που έχει ρόλο στον Τομέα Υγείας. Το «άνοιγμα» όμως του Αλέξη Τσίπρα σε «συνομιλητές» έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκεται να καταγραφεί από την παρουσία στην εκδήλωση γνωστών επιστημόνων, οι οποίοι και θα παρέμβουν καταθέτοντας τις απόψεις τους για τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας.

Θα μιλήσουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ Όθωνας Ηλιόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Ιωάννης Καλομενίδης και ο ομότιμος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος. Στην διαδικτυακή εκδήλωση θα μετέχουν επίσης και εκπρόσωποι φορέων όπως η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών «ΕΛΕΑΝΑ» Αθανασία Παππά και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έβρου και αν. γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Έυη Ορφανού.

Όπως και το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του στοχεύει στην αποδόμηση των κυβερνητικών πολιτικών όσον αφορά στην αναχαίτιση της πανδημίας. Θα κάνει λόγο για την έμπρακτη αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας εστιάζοντας σε «παραδείγματα» που έφεραν «νέα παράταση ενός ακόμη απαγορευτικού», ενώ θα προσπαθήσει να αναδείξει τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και την διαφορά που έχουν από τη ΝΔ «που δεν πιστεύει και δεν στηρίζει το σύστημα Δημόσιας Υγείας». Φυσικά και θα αναφερθεί εκτενώς στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις οποίες και αναδεικνύει μέσω περιοδειών και επισκέψεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να καταδείξουν ιδεολογικές διαφορές κατά το διάστημα της πανδημίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με «το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του «λιγότερου Κράτους στην Υγεία» δεν μπορεί πλέον να είναι πειστική για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνία». Τα ίδια στελέχη μιλούν για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας μέσω της ενδυνάμωσης και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του ΕΣΥ και παράλληλα της μείωσης του κόστους σε χρόνο και χρήμα για τον ασθενή» και προτείνουν την «δραστική αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος των υψηλών ιδιωτικών δαπανών υγείας στη χώρα (39% του συνόλου) έναντι 29% μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ».

Για την μετα-Covid 19 εποχή η Κουμονδούρου θεωρεί μεγάλης σημασίας την «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού», την «μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ» όπως και την «αναβάθμιση των υποδομών Υγείας, την σταδιακή αναβάθμιση των «γερασμένων» κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και λοιπών δημόσιων δομών καθώς και των ασθενοφόρων-πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ, με χρηματοδότηση από ειδικό πρόγραμμα τύπου «Φιλόδημος για την Υγεία»»

Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, την οποία ο κ. Τσίπρας έχει προτείνει για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, τονίζει ότι τώρα είμαστε πιο ενήμεροι και ξέρουμε καλύτερα να προσέχουμε κι ότι παρά την νέα έξαρση της πανδημίας δεν είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Μιλώντας χαρακτηριστικά στο Κόκκινο η κυρία Λινού έδειξε στις μεταλλάξεις που έχει προλάβει να κάνει ο κορωναϊός ως βασικό πρόβλημα, με δυο-τρεις εξ αυτών να ενέχουν τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η καθηγήτρια Ιατρικής τόνισε πως τα πιο πολλά εμβόλια έχουν απόκριση κατά ένα μέρος στις μεταλλάξεις, το βασικό θέμα όμως είναι να έχουμε αυτά τα εμβόλια διαθέσιμα και να πειστεί ο κόσμος ότι αυτά βοηθούν κατά της πανδημίας, όπως έδειξε άλλωστε και το παράδειγμα του Ισραήλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: ΗΠΑ: Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι θέλει την πρακτική της χορήγησης δύο δόσεων των εμβολίων της Pfizer

Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθερες εκατοντάδες μαθήτριες που είχαν απαχθεί στη Ζαμφάρα

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ζητούν να σταματήσουν τα μαθήματα στα σχολεία