Πολιτική

Θεοδωράκης: Πάνω από 1.000 προσωπικότητες ενισχύουν τη φωνή του Ποταμιού

θεοδωρακης

«Έχουμε μία Συνταγματική Αναθεώρηση κομμένη και ραμμένη στα μικροκομματικά συμφέροντα των κομμάτων και των συστημάτων εξουσίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», αναφερόμενος στις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Νέας Δημοκρατίας, όπως είπε.

Για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχτηκε την πρόταση του Ποταμιού «για μη κρατικά πανεπιστήμια με τη ρητή δέσμευση ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά, θα δίνουν υποχρεωτικά υποτροφίες και δεν θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». «Κόπηκε έτσι η δυνατότητα σε ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή το Ίδρυμα Ωνάση, ώστε να επενδύσουν χρήματα στην ελληνική παιδεία» πρόσθεσε.

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι όλα τα κόμματα δεν δέχτηκαν την πρόταση του Ποταμιού να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό Σώμα με τη συμμετοχή, πέραν των βουλευτών, των περιφερειαρχών, των ευρωβουλευτών και των δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πόλεων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασυλίας των βουλευτών, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι όλοι δεν δέχτηκαν την πρόταση του Ποταμιού να μην αποφασίζουν τα μεγάλα κόμματα και η εκάστοτε κυβέρνηση ποιος βουλευτής έχει ασυλία και ποιος όχι και την απόφαση να παίρνει ένα δικαστικό συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου. «Δυστυχώς, θα παραμείνει η ασυλία όπλο στα χέρια της πλειοψηφίας. Αν είσαι συμπαθής στην πλειοψηφία θα έχεις ασυλία αύριο, αν δεν είσαι συμπαθής δεν θα έχεις ασυλία» υπογράμμισε.

Τέλος, σε ερώτηση για το μέλλον του Ποταμιού, επανέλαβε ότι το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες ευρωεκλογές και στις επόμενες εθνικές εκλογές και αποκάλυψε ότι περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες έχουν ήδη προσυπογράψει, μέσα σε πέντε ημέρες, τη δήλωση στήριξης των 26 προσωπικοτήτων που ζήτησαν την ενίσχυση της φωνής του Ποταμιού ως μιας φωνής ξεχωριστής που δεν υπακούει στο κομματικό κόστος. «Υπάρχει ρεύμα στην κοινωνία που λέει ότι το Ποτάμι πρέπει να στηριχθεί και να είναι στην επόμενη Βουλή» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Πολιτική

Δένδιας: χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα ως όπλο εναντίον της

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής». Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την προώθηση μιας νέας αντίληψης στην ελληνική εξωτερική πολιτική με πολυεπίπεδη θεματολογική και γεωγραφική διπλωματική προσπάθεια.

Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο Υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, «Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση,  πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός.

Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα,  που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στρατηγός Φλώρος: Πέταξε με F-16 πάνω από το μνημείο του Νικόλαου Σιαλμά (βίντεο)

Δένδιας: Η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα