Πολιτική

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την φαρμακευτική πολιτική

Βασίλης Κικίλιας

Την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα όλων των πολιτών, που θα οδηγεί σε καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προέταξε ως βασική προτεραιότητα της φαρμακευτικής πολιτικής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε και τις άλλες προτεραιότητες της φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει ως βασικούς στόχους - εκτός από την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα όλων των πολιτών - τους εξής:

- Την αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, δίνοντας έμφαση στην αξία της παρέμβασης (value based healthcare)

- Τη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων

- Τη δημιουργία ενός φιλικού, βιώσιμου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική βιομηχανία, που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης

- Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων

- Σύγχρονα συστήματα καθορισμού τιμών και αποζημίωσης φαρμάκων - Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη και οι εκπρόσωποι των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, Ολύμπιος Παπαδημητρίου (πρόεδρος ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, (γενικός διευθυντής ΣΦΕΕ), Θεόδωρος Τρύφων (πρόεδρος ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος (αντιπρόεδρος ΠΕΦ), Agata Jakoncic (πρόεδρος PIF), Γιώργος Τουσίμης (αντιπρόεδρος PIF) και Δημήτρης Γιαννακόπουλος (πρόεδρος ΣΑΦΕΕ).

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν επίσης οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν:

- Στην εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης

- Στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία

- Στη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια)

- Στη διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά

- Στην επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων

- Στην αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback

- Στην εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.

Πολιτική

Νετανιάχου για τουρκική προκλητικότητα: Είμαστε πολύ αρνητικοί σε κάθε ενέργεια βίας

Νετανιαχου Δενδιας

Άλλο ένα μήνυμα ξεκάθαρης στήριξης στην Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου με ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια.

«Διευκρίνισα ότι βλέπουμε πολύ αρνητικά οποιαδήποτε ενέργεια βίας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από οποιονδήποτε παράγοντα περιλαμβανομένης της Τουρκίας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να διευρύνουν τις οικονομικές όπως και τις τουριστικές και εμπορικές τους σχέσεις».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα διαβίβασε το μήνυμα ότι η παραβατικότητα της Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για όλες της χώρες της Μεσογείου και κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Στην ατζέντα των επαφών Δένδια στο Ισραήλ ήταν και η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει στην κάμερα της ΕΡΤ ότι «οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ εμβαθύνονται» και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «διανύουν την καλύτερη περίοδο».