Αγωνία και νευρικότητα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του να κινείται σε τεντωμένο σχοινί και να κινδυνεύει να χάσει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η απόλυτη ισοπαλία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικές έδρες, με το σκορ να είναι στο «31-31», έχει δημιουργήσει νευρικότητα στην Κουμουνδούρου, που πλέον βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαμα βγήκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πλέον, όλοι ψάχνουν ποιοι θα είναι οι επόμενοι που θα ακολουθήσουν.
Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος και Γιώτα Πούλου παραιτήθηκαν επισήμως από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα και άπαντες αναμένουν τους σχεδιασμούς τους από εδώ και πέρα. Θα ανεξαρτητοποιηθούν άμεσα ή περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά και με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη; Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να «πατούν σε δύο βάρκες» για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το πόκερ στην Βουλή και οι ανεξαρτητοποιήσεις
Από τη στιγμή που με μία μόνο αποχώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (τη διατηρεί ακόμη γιατί έχει μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές του 2023 από το ΠΑΣΟΚ) η πέμπτη ανεξαρτητοποίηση είναι η πλέον κρίσιμη για το ποιος θα χρεωθεί τον «μουντζούρη».
Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη που φαίνεται απολύτως έτοιμη να το πράξει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αναμένει προκειμένου να γίνει μια συντονισμένη κίνηση το επόμενο διάστημα. Η δημιουργία δεκάδας –που δημιουργεί αυτομάτως και Κ.Ο.– δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ηδη οι πιέσεις προς τους «επίφοβους» βουλευτές είναι πολλές και οι δηλώσεις των στελεχών που πρόσκεινται στους «87» ιδιαιτέρως σκληρές, μνημονεύοντας τον βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Συμπιλίδη, ο οποίος το 1993 ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Το Κιλκίς φαίνεται πως βγάζει ακτινίδια και επαγγελματίες αποστάτες», σημείωσε ο Χρήστος Γιαννούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προκαλώντας την αντίδραση του Πέτρου Παππά. Ο Κώστας Ζαχαριάδης υπογράμμισε ότι η υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ακολουθεί για χρόνια όποιον την κάνει πράξη.
Οσον αφορά άλλους βουλευτές που βρίσκονται στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, η Ράνια Θρασκιά μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως επιλέγει τη «βάρκα» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της η Νίνα Κασιμάτη, η οποία με ανακοίνωσή της διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα που τη φέρει να έχει συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Συμπλήρωσε ότι «για το αντιδημοκρατικό άγος του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που προοικονομήθηκε στην επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων, και τις μοιραίες εξελίξεις για τις οποίες είχα προειδοποιήσει εγκαίρως, θα τοποθετηθώ ως ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο και στον χρόνο που θα κρίνω πρόσφορα».
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ελενα Ακρίτα είναι οι δύο βουλευτές Επικρατείας που δεν εξελέγησαν με σταυρό και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την όποια απόφαση πάρουν. Ο Αλέξης Τσίπρας τους τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση το 2023, ωστόσο, έχουν ταχθεί υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη διαφωνώντας με τον αποκλεισμό του από τις εκλογές.
Ο Νίκος Παππάς έχει πιάσει δουλειά σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα χειρότερα για το κόμμα, αλλά και να βρει τους αντικαταστάτες που θα «τρέξουν» το κοινοβουλευτικό έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, επικοινώνησε με τον Βασίλη Κόκκαλη προτείνοντάς του να αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, όμως εκείνος δεν δέχθηκε. Η μόνη «άμυνα» που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει λίγο τις δυνάμεις του, είναι η επαναφορά της Αθηνάς Λινού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η «συγκατοίκηση», ωστόσο, με τον Παύλο Πολάκη δεν είναι εύκολη από τη στιγμή που η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ετοιμάζει νέες απαντήσεις για το Ινστιτούτο Prolepsis που διευθύνει σε σχέση με τις καταγγελίες που έχει δεχθεί από τον Χανιώτη βουλευτή. Η ίδια δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει και δεν φέρεται να έχει υπάρξει κάποια επαφή μαζί της.
Στο κοινοβουλευτικό «πόκερ» που είναι σε εξέλιξη, ρόλο θα διαδραματίσουν και οι δύο βουλευτές που έφυγαν από την Πλεύση Ελευθερίας. «Είμαι διατεθειμένος να ακούσω όλους όσοι με θεωρούν όπως είπατε σε εισαγωγικά “πολύφερνη νύφη”. Και είμαι διατεθειμένος και θα κάνω κάποιες συναντήσεις. Δεν έχω καμιά βιασύνη να ενταχθώ άμεσα κάπου», δήλωσε ο Μιχάλης Χουρδάκης στην ΕΡΤ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Άγνωστη έννοια η εντιμότητα σε όσους έχουν offshore» απαντά η κόρη του Πολάκη στον Κασσελάκη
Κρήτη: Αθώοι πατέρας και κόρη για υπόθεση ξυλοδαρμού
Ηράκλειο: Τραυματίστηκε υπάλληλος πρατηρίου υγρών καυσίμων