Πολιτική

Συνέχεια στον "πόλεμο" για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με το επίμαχο ταξίδι του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Παρίσι έρχεται να προστεθεί μία μέρα μετά τον «πόλεμο» ανακοινώσεων με αφορμή την μέχρι πρότινος άγνωστη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, μετά τη Σύνοδο των Ευρωμεσογειακών Κρατών στη Λισσαβόνα.

Στην επίμαχη «στάση» του πρωθυπουργικού αεροσκάφους κατά την επιστροφή από τη Λισσαβόνα επανήλθε την Κυριακή ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιμένει να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα των επιβαινόντων στο αεροσκάφος, ενώ υπενθύμισε πως περιμένει «την απάντηση του αρμόδιου υπουργού» στην ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή.

«Θα πάρω απάντηση από το υπουργείο Άμυνας. Με τον Αδωνι δεν μένει έτσι. Τους συνιστώ να μην γίνουν κι άλλο ρεζίλι των σκυλιών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Ε».

Μάλιστα έδωσε και τη δική του απάντηση στους κυβερνητικούς κύκλους που διευκρίνιζαν το Σάββατο πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι αφορούσε συναντήσεις με επενδυτές: «Αν πήγε για να βρει επενδυτές στο Παρίσι ο πρωθυπουργός θα το κράταγε κρυφό; Και γιατί δεν τον ακολούθησαν οι συνεργάτες που είχε στην Λισαβόνα και πήγαν μαζί του στενά πρόσωπα;».

Όπως αναφέρει το cnn.gr επιτέθηκε δε στα κυβερνητικά στελέχη που διέρρευσαν τις πληροφορίες περί συναντήσεων με επενδυτές λέγοντας πως «μέσα στον πανικό τους, έκαναν λάθος ακόμη και τις ημερομηνίες», καθώς όπως είπε στο non paper γίνεται λόγος για την 1η Φεβρουαρίου αντί της 31ης Ιανουαρίου. «Αυτός ο Καρανίκας ούτε το ημερολόγιο δεν άνοιξε», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας «Αυτός γράφει τα non paper».
Αναφερόμενος δε στην επισήμανση ότι ενέπλεξε τα παιδιά του πρωθυπουργού στην πολιτική αντιπαράθεση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έκανε κάτι τέτοιο σε καμία δήλωσή του.
 
«Ξαφνικά, από μόνοι τους στο Μαξίμου μίλησαν για τα παιδιά του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά.
 
Λίγο αργότερα ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter την ερώτηση και το αίτημα για κατάθεση εγγράφων που κατέθεσε ο ίδιος την Κυριακή.

Πολιτική

Χαρακόπουλος: Να αποδεχθεί η Αγκυρα την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο

μάξιμος χαρακόπουλος

«Με αυτόν τον συνδυασμό της επιτυχίας -την αποφασιστικότητα και την ενεργή διπλωματία- οφείλουμε να πορευθούμε και στη συνέχεια, στο γεμάτο προκλήσεις έδαφος των εθνικών μας θεμάτων, ώστε το 2021, η χρονιά ορόσημο, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, να βρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό ακόμη ισχυρότερους» ανέφερε ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει «έχει ιστορική σημασία. Και η διαπίστωση αυτή δεν είναι ένα τετριμμένο ρητορικό σχήμα. Γιατί με την δική μας ψήφο, την ψήφο όσων έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό, θα επεκτείνουμε την επικράτεια της πατρίδας για πρώτη φορά από το 1947, όταν έλαβε χώρα η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος «συνιστά μια πρώτη - ίσως αρκετά καθυστερημένη - αλλά πλέον έμπρακτη άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος που διαθέτει η χώρα μας, βάσει του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως προσφυώς επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρωτεργάτης αυτής της εντατικής διπλωματικής αντεπίθεσης της χώρας που καταγράφεται όλους αυτούς τους μήνες. Η διαπίστωση αυτή είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τον τουρκικό αναθεωρητισμό, και όσους τον υποθάλπουν φανερά ή υπόγεια. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της, ούτε πρόκειται να αποστεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποχωρώντας σε απειλές και σε πιέσεις. Κι αυτό έχει νομίζω καταστεί σαφές ενόψει των διερευνητικών επαφών με την γείτονα, και την προσπάθειά της να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα, εντάσσοντας ανύπαρκτα ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου».

Η Τουρκία επιχειρεί «να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα» των διερευνητικών

Ο ίδιος επισήμανε ότι «επιθυμούμε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είναι η Τουρκία που επιμένει σε επικίνδυνα οράματα για γαλάζιες πατρίδες, για νεο-οθωμανισμούς και παντουρκισμούς. Είναι η Τουρκία που καταπατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που στέλνει ερευνητικά, γεωτρητικά και πολεμικά πλοία σε ύδατα που δεν της ανήκουν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη. Κι αυτό το έχει αποδείξει. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οιαδήποτε καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, και παρά το βαρύ κόστος, προβαίνει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας με τους αναγκαίους εξοπλισμούς. Αν πράγματι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Τουρκία: Ακόμα 238 συλλήψεις στον στρατό «για δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν»

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αφήσει τις προκλήσεις στον αέρα και στα νησιά