Πολιτική

Συνάντηση Μανόλη Θραψανιώτη με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας

thrapsaniwtis

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης συναντήθηκε την Τρίτη 23/8/2016 με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ιεράπετρας.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά για τα προβλήματα της πόλης και έδωσε στον Βουλευτή τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το σύνολο των θεμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το προσφυγικό και ο κ. Καλαντζάκης ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιεράπετρα για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων. Επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει αποζημιωθεί ο Δήμος για τα έξοδα που έκανε κατά την έκτακτη φιλοξενία των προσφύγων από τη Συρία το 2014. Ο Μανόλης Θραψανιώτης επεσήμανε ότι η φιλοξενία προσφύγων θα γίνει με αναλογικό τρόπο πληθυσμιακά σε όλη τη χώρα ώστε να μην υπάρξει ιδιαίτερη επιβάρυνση και το οικονομικό βάρος δεν θα το επωμιστούν οι τοπικοί φορείς. Θα είναι ανοικτές εγκαταστάσεις με φύλαξη αλλά και με παροχές εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Για το θέμα του ΤΕΙ, ο Μανόλης Θραψανιώτης ενημέρωσε για τις συζητήσεις με την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου και για την προσπάθεια ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι ώστε και να αποκατασταθεί η άδικη κατανομή που υπάρχει σήμερα αλλά και να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με την αξιοποίηση της παιδείας και της έρευνας στους τομείς που χρειάζεται κάθε περιοχή. Το μοναδικό τμήμα ΤΕΙ που λειτουργούσε στην Ιεράπετρα έκλεισε  με το σχέδιο «Αθηνά» ενώ το καινούργιο που είχε νομοθετηθεί, έχει μείνει στα χαρτιά καθώς στον σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν υπήρχαν ούτε κονδύλια αλλά ούτε και … θέληση. Συμφωνήθηκε να διεκδικηθεί, στα πλαίσια της διαβούλευσης για τον νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη που θα ξεκινήσει σύντομα, η ισόρροπη ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ο κ. Καλαντζάκης εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του τμήματος Ασφαλείας από την Ιεράπετρα και ζήτησε την ενίσχυση σε προσωπικό, ιδίως μετά το πέρασμα του Αστυνομικού Σταθμού Κουτσουρά στο Τμήμα Ιεράπετρας.  

Ο κ. Καλαντζάκης μετέφερε την συνολική αντίρρηση της κοινωνίας της Ιεράπετρας για την πώληση των οικοπέδων της Μεγάλης Παραλίας από το ΤΑΙΠΕΔ και ζήτησε την παραχώρηση τους στο Δήμο για αξιοποίηση για κοινωνικούς σκοπούς. Ο Μανόλης Θραψανιώτης συμφώνησε και πρότεινε να υποβάλει ο Δήμος μια πρόταση αξιοποίησης για να διεκδικήσει την παραχώρησή τους.

Για το θέμα των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν φέτος την περιοχή και τα αιτήματα του Δήμου και των πληγέντων ο Βουλευτής Λασιθίου ενημέρωσε για τις επαφές με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την προσπάθεια ένταξης αποζημιώσεων στο ΠΔΕ.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προστασία περιοχών του Δήμου με μεγάλη περιβαλλοντική και αισθητική σημασία (Σελάκανο, Χρυσή, Θρυπτή) και στα προβλήματα που παρουσιάζονται και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών διαχείρισης και ελέγχου με μεγαλύτερη συμμετοχή του Δήμου και της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας τους.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των έργων για ύδρευση και άρδευση που βρίσκονται σε εξέλιξη και ήταν κοινή θέση η ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης τους.
 

Πολιτική

ΚΚΕ: Στις 9 Μάη οι λαοί γιορτάζουν, τιμούν και θυμούνται την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

κκε περισσος.jpg

«Στις 9 Μάη οι λαοί γιορτάζουν, τιμούν και θυμούνται την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που σηματοδοτείται από την υπογραφή άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζί στις 9 Μάη του 1945. Ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός, τα 20 εκατομμύρια νεκρών της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών που έπεσαν στα πεδία των μαχών, τα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης, με ψυχή τους τα Κομμουνιστικά Κόμματα· με την θυσία τους υπέγραψαν το έπος της αντιφασιστικής νίκης! Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "'Αξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα 76 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και την διάσκεψη της ΕΕ «Για το μέλλον της Ευρώπης».

«Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό - φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία, έγραψαν κάποιες από τις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Η ΕΕ, συνεπής στις επιδιώξεις της να φέρει ανάποδα την Ιστορία, έχει ονομάσει την 9η Μάη «μέρα της ΕΕ». Φέτος επιλέγει την 9η Μάη για να ξεκινήσει μία νέα πλύση εγκεφάλου, την λεγόμενη «διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» αναφέρει η ανακοίνωση επισημαίνοντας οτι «πρόκειται για μία χρυσοπληρωμένη εκστρατεία της ΕΕ, με την συμβολή επιχειρηματικών ομίλων, λόμπι, ΜΚΟ και διάφορων εργατοπατέρων, με στόχο τον προκλητικό εξωραϊσμό του συστήματος και της ΕΕ, την χειραγώγηση, τον αντικομμουνισμό». Το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ ταυτίζει τον εαυτό της με την Ευρώπη «ενώ είναι μία διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που από τα σπάργανα ήταν ένωση των εκμεταλλευτών ενάντια στους λαούς της Ευρώπης». Προσθέτει οτι «οι εξελίξεις, όπως το Brexit και οι οξυνόμενοι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, αποδεικνύουν ότι η ΕΕ δεν είναι ούτε νομοτέλεια, ούτε πολύ περισσότερο μπορεί να μετατραπεί από φυλακή των λαών σε «κοινό σπίτι» καταπιεστών και καταπιεσμένων». «Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν προσφέρει ακόμη περισσότερες, τραγικές αποδείξεις για το πόσο ξεπερασμένο είναι το καπιταλιστικό σύστημα» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Ως προς την σημασία που προσδίδουν οι σημερινές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στο μέτωπο των διεθνών ανταγωνισμών στην Ιστορία και τα διδάγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ΚΚΕ τονίζει ότι «ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α', ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με εύθραυστους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής "ειρήνης", λύνονται με τον πόλεμο».

Το ΚΚΕ τονίζει την αναγκαιότητα επαγρύπνησης των λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου συγκρούονται διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και η χώρα μας «με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχυθεί ως πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα» ενώ «η πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθιστά τον λαό μας «στόχο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ΕΕ έχει εντάξει στην επίσημη ιδεολογία της την απαράδεκτη "θεωρία των δύο άκρων", την εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας» καθώς και ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, «που απελευθερώθηκαν από το ναζισμό με την ηρωική δράση των ΚΚ και της Σοβιετικής Ένωσης, σήμερα με τη στήριξη της ΕΕ, τίθενται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται οι συνεργάτες των Ες Ες και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που θύμιζαν στους λαούς πώς, ποιοι και με τι θυσίες τσάκισαν τον φασισμό».

«Η νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τελικά η συντριβή του ναζισμού έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ' αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η ΕΣΣΔ να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό» επισημαίνει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του: «Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη. Το ελπιδοφόρο αύριο ξεκινάει στο σήμερα της οργανωμένης δράσης και πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, στην ισχυροποίηση της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Ο σημερινός αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι «πιστός και άγρυπνος φρουρός» της ιστορικής αλήθειας κόντρα στην προσβλητική προσπάθεια να εξισωθεί ο ναζισμός με αυτόν που τον συνέτριψε: Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ο σοσιαλισμός είναι το μόνο, φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας. Το δίκιο του λαού θα νικήσει «ό,τι και να είναι τ' άστρα»!».

ειδησεις σημερα 

Ημέρα της Ευρώπης: Έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στην Ακρόπολη

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Δένδιας - Συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Σακελλαροπούλου: Το ιδιαίτερο μήνυμα για την Ημέρα της Ευρώπης