Πολιτική

Στο Πότσνταμ ο Κοτζιάς για την έκτακτη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Νικος Κοτζιας

Για το Πότσνταμ αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο, στην έκτακτη υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην
Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Κύρια θέματα της Συνόδου είναι η μετανάστευση, η ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η κατάσταση στην Ουκρανία και η προετοιμασία της υπουργικής Συνόδου στο Αμβούργο, τον προσεχή Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η γερμανική προεδρία στον Οργανισμό.

Την Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα, για να συμμετάσχει στη διήμερη Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ («Gymnich»).

Η ημερήσια διάταξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ουκρανία, την καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και την υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Ο υπουργός θα συμμετάσχει, επίσης, σε γεύμα εργασίας με θέμα τις εξελίξεις στην Τουρκία και, το Σάββατο, θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση με τους ομολόγους τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία), προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των ανατολικών εταίρων.
 

Πολιτική

Κορωνοϊός - Κουτσούμπας: Να επιταχθούν όλες οι ιδιωτικές κλινικές της Αττικής

 ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της Αττικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «ένα χρόνο οι πολίτες ζουν στην ανασφάλεια. Σήμερα, ο πρωθυπουργός μίλησε για καλά νέα. Ποια είναι τα καλά νέα; Ότι μετά από ένα χρόνο η πανδημία δεν μπορεί αν ελεγχθεί; Ότι παρά τους περιορισμούς τα κρούσματα δεν ελέγχονται; Ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν;. Για εμάς όλα αυτά ακούγονται κακά νέα εκτός αν λόγω της ημέρας ο πρωθυπουργός το έριξε στο «μαύρο χιούμορ»».

Ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε και την στρατηγική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μετατρέψει το ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας «απειλούμαστε με μια νέα παράλληλη πανδημία που θα αφορά όσους στερούνται την αναγκαία περίθαλψη του ΕΣΥ για άλλες ασθένειες».

Πέραν αυτών ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο υπο συζήτηση νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο σύναψης δημόσιων συμβάσεων λέγοντας «θυσιάζετε τις ανάγκες του λαού και αυξάνετε τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Ειδήσεις σημερα 

Θεσσαλονίκη: Νέα πορεία φοιτητών για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα στο Ηράκλειο

Ηλιόπουλος για νέα μέτρα: Πολιτικά επικίνδυνος ο πρωθυπουργός