Πολιτική

Μνημόνια κατανόησης Ελλάδος- Κουβέιτ υπέγραψε ο Ν. Δένδιας

δενδιας.jpg

Μνημόνια κατανόησης στους τομείς της γεωργίας και της διπλωματικής εκπαίδευσης υπέγραψαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και υφυπουργός εξωτερικών του Κουβέιτ Khaled Sulaiman Al-Jarallah.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σήμερα στο Κουβέιτ για μια σειρά πολιτικών επαφών, προκειμένου να προωθήσεις τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Νωρίτερα σήμερα βρέθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah και τον ομόλογό του από το Κουβέιτ Sheikh Sabah Khaled Al Hamad Al Sabah.

 

 

Πολιτική

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Συντονισμός δράσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

μητσοτακης αναστασιαδης.jpg

«Πρόκληση που θα πρέπει να έχει την ανάλογη αντίδραση από την παγκόσμια κοινότητα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κατά τις συζητήσεις θα γίνει ένας συντονισμός εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος - όπως επισήμανε - «είναι να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι άλλα από την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας και της καλής γειτονίας»

«Χαίρομαι που είμαστε μαζί για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο πλευρών αναμένεται να βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ αναμένεται να υπάρξει συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας εν όψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Για το θέμα της Τουρκίας και της απόφασής της για την Αγία Σοφία συνομίλησε χθες ο κ. Μητσοτάκης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. καταδίκασαν χθες την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία. «Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή» δήλωσε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ.

Ανέφερε ακόμη πως το Συμβούλιο τού ανέθεσε την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».