Πολιτική

Στη Βουλή το πόρισμα για Novartis: Ζητείται άρση ασυλίας του Λοβέρδου

βουλή

Στη Βουλή διαβιβάζει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέρος της δικογραφίας που αφορά στη διερευνώμενη υπόθεση της Novartis, ζητώντας την άρση ασυλίας μόνο του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πρέπει να γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Λοβέρδου, ώστε στη συνέχεια οι εισαγγελείς Διαφθοράς να τον καλέσουν για κατάθεση ως ύποπτο τέλεσης αξιόποινης πράξης (ενδεχομένως δωροδοκίας) στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Αυτό που είναι σαφές όμως είναι πρώτον, ότι δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμό κάποιου από τους πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ούτε σε στενό συγγενικό πρόσωπο ή συνεργάτη, τόσο σε λογαριασμούς στο εξωτερικό όσο και στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό είναι το βασικό.

Το δεύτερο είναι ότι όποια και αν είναι η κατάληξη της έρευνας που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, θα πυροδοτήσει οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση καθώς η αντιπολίτευση θα κάνει λόγο για σκανδαλολογία και για σκευωρία που χρησιμοποιείται εν όψει εκλογών από την κυβερνητική πλειοψηφία. Θυμίζοντας την γνωστή ρήση Πολάκη ότι πρέπει να μπει κάποιος φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχουν μπει στην βάση αμφιλεγόμενων καταθέσεων από ανώνυμους μάρτυρες που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζελος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Βενιζέλος: Η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων περί Εσχάτης Προδοσίας
Χαρακτηριστική των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η άσκηση ποινικών διώξεων είναι η πρόστατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί Εσχάτης Προδοσίας.
«Όπως έχω πει στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο και παραπάνω, το Φεβρουάριο του 2018 συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Γιατί έχουμε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίο ανήκει και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έχει αποδειχθεί, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, έχουν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Ισως κάποιοι σκέπτονται ότι δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, χρειάζεται μία μικρή εντυπωσιακή κίνηση, έστω για λίγα εικοσιτετράωρα, χωρίς ουσία, αλλά αυτό θα είναι η πλήρης επιβεβαίωση της αδυναμίας τους να διαχειριστούν αυτό που ονόμασαν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών», το οποίο απεδείχθη ότι είναι πράγματι ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο από πλευράς θεσμικής, δηλαδή από πλευράς αλλοίωσης των θεσμών που προκαλεί η κυβέρνηση με ελάχιστους κρίκους που έχει στο δικαστικό σώμα», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη έχει καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά ορισμένων μόνο από τους δέκα πολιτικούς, με επιβαρυντικά στοιχεία μόνο τις υπάρχουσες καταθέσεις και κάποια έγγραφα, όπως ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις. Οι πληροφορίες ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οργιάζουν για τα ποιά θα είναι τα πρόσωπα αυτά, με τις φήμες να θέλουν ο τελικός αριθμός των κατηγορουμένων να περιορίζεται σε δύο μόνο πρόσωπα, υπουργοί και οι δύο, ο ένας από την Νέα Δημοκρατία και ο άλλος από το ΚΙΝΑΛ.

Διαφωνίες μεταξύ των δικαστών
Η εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση Novartis, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς κανενός πολιτικού, η αμφισβητούμενη αξιοπιστία των μαρτύρων και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την υπόθεση εκλογικά, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Δικαιοσύνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί, που είχαν ρόλο στις έρευνες ώς σήμερα, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραιτηθεί από την υπόθεση. Η πιο θορυβώδης και υπονομευτική για την αξιοπιστία των ερευνών της Δικαιοσύνης ήταν η παραίτηση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελλίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που κατήγγειλε παρεμβάσεις και αντιθεσμικές πρακτικές, φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ράϊκου παραιτήθηκε κάνοντας λόγο για δράση ενός Ρασπούτιν που κατηύθυνε τα δημοσιεύματα σε βάρος της, και προσθέτοντας για το πώς δρούσε ο ανώνυμος Ρασπούτιν που όλοι κατάλαβαν οτι εννοούσε τον κ. Παππαγγελόπουλο. Η κ. Ράϊκου υποστήριξε ότι δεχόταν διαρκείς παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια  της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν (ο Ρασπούτιν) εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος«νταβατζή» επιχείρησε να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης. Και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε: «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

Παραιτήσεις Εισαγγελέων λόγω πιέσεων άνωθεν
Την παραίτησή του υπέβαλε όμως και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα ότι δήθεν αρνήθηκε να πάρει στοιχεία που ήθελαν να δώσουν οι αμερικανικές αρχές στους Ελληνες δικαστές. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλλου της υπόθεσης, υποστηρίζουν ότι η έρευνα των Αμερικανών δεν έχει προσδώσει στοιχεία επιβαρυντικά για πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας, ούτε έχουν αποσταλεί τέτοια στοιχεία. Μάλιστα, το ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για εμπλοκή πολιτικών στον σκάνδαλο, μετέφερε προσωπικά στους Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα ο ίδιος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ.

Πολιτική

Βελόπουλος: Αν οι Τούρκοι φθάσουν στα 6 μίλια πρέπει να βυθιστεί σκάφος

Κυριάκος Βελόπουλος

«Το έχω πει δημοσίως. Αν πάνε στα έξι ή στα 12 μίλια πρέπει να βυθιστεί το σκάφος είτε αυτό είναι γεωτρύπανο είτε ερευνητικό. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε μέχρι που φτάνει η αξιοπρέπειά μας. Η “κόκκινη” γραμμή μας. Εδώ και 50 χρόνια η ιστορία των έξι και 12 μιλίων είναι στημένο πολιτικό παιχνίδι», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος στον ΑΝΤ1.

 

 

«Το πιο σημαντικό για εμένα είναι η εξωτερική μας πολιτική. Είμαστε η μοναδική χώρα που κάνει εξωτερική πολιτική με επιστολές» είπε και συμπλήρωσε: «πρέπει να κάνουμε πράξεις. Αυτό που έκανε η Τουρκία πριν 15 μέρες να το κάνουμε εμείς. Δασμούς στα τουρκικά προϊόντα. Θα τους επέβαλα δασμούς. Δεν μπορεί να μου κάνει τον νταή ο Ερντογάν και να μην απαντάω».

Παράλληλα ισχυρίστηκε πως ζητά εδώ και αρκετό καιρό τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Αν δεν τρομοκρατούνταν οι Έλληνες θα τα πήγαιναν τόσο καλά με τον κορονοϊό;» διερωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος και ισχυρίστηκε πως «πολλά μέτρα της κυβέρνησης έχουν σχεδιαστεί “στο πόδι”».