Πολιτική

Στη Βουλή το εργοστάσιο βιομάζας στο Δήμο Γόρτυνας

συντυχακης βουλη.jpg

Τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο Κρήτης που θα έχει η κατασκευή μονάδων παραγωγής από βιομάζα, η οποία εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής της αιρετής Περιφέρειας, ανέδειξε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε ότι αυτές οι μονάδες είναι ένας μικρός, για την ώρα, αλλά σημαντικός κρίκος στην επιχείρηση «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας που ικανοποιεί αποκλειστικά τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Υπογράμμισε πως ενώ θα μπορούσε η αξιοποίηση των υπολειμμάτων ή των παραπροϊόντων της αγροτικής παραγωγής να συμβάλει στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού μιας λαϊκής εξουσίας (παραγωγή Ενέργειας, ανακύκλωση μέσω κομποστοποίησης), αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της σημερινής καπιταλιστικής οικονομίας, όπου κριτήριο είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, της υγείας, του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών για την κερδοφορία, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διαχείρισης Ενέργειας και των κάθε είδους καυσίμων, είναι κεντρικός στόχος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των «θεσμών» τους στο Πρόγραμμα «Ευρώπη 2020», με πρόσχημα τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και τη δήθεν «προστασία του περιβάλλοντος» με την αξιοποίηση τεχνολογιών αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Τη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων υπεραμύνθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στην απάντησή του, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι είναι εχθρικό από θέση αρχής στη συγκεκριμένη μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας. Επίσης σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη στήριξη των εταιρειών, επέρριψε ευθύνες στο Δήμο Γόρτυνας που δεν κινήθηκε γρήγορα για να προσβάλει την αδειοδότηση και να δώσει τη νομική δυνατότητα στο υπουργείο να αλλάξει τη διαδικασία. 

Την επιλογή της κυβέρνησης να κινείται στα ευρωενωσιακά πλαίσια που προβλέπουν την απελευθέρωση της Ενέργειας και τη στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου επισήμανε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης. 

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι εχθρικό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αρκεί να ικανοποιείται το εξής τρίπτυχο: Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή ο φορέας χρηματοδότησης και διαχείρισης, η τεχνολογία και η χωροθέτηση, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μονάδων στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το τρίπτυχο δεν εξασφαλίζεται, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στη λειτουργία των μονάδων από ιδιώτες που μόνο στόχο έχουν το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.  

Δείτε τα βίντεο με τις παρεμβάσεις του Μανώλη Συντυχάκη:

Πολιτική

Δένδιας: χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα ως όπλο εναντίον της

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής». Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την προώθηση μιας νέας αντίληψης στην ελληνική εξωτερική πολιτική με πολυεπίπεδη θεματολογική και γεωγραφική διπλωματική προσπάθεια.

Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο Υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, «Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση,  πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός.

Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα,  που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στρατηγός Φλώρος: Πέταξε με F-16 πάνω από το μνημείο του Νικόλαου Σιαλμά (βίντεο)

Δένδιας: Η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα