Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι απολύσεις εργαζομένων στο Γραφείο Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου

Image
συντυχακης βουλη.jpg
 clock 13:39 | 23/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ για τις απολύσεις εργαζομένων στο Γραφείο Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου:

"Στις 31/12/2015 λήγει η Προγραμματική Σύμβαση που είχε συναφθεί από το 1995 μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνης και πέντε δημόσιων φορέων, όπως  Υπουργείο Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, ΕΟΤ, Περιφέρειας Κρήτης, Νομαρχία Ρεθύμνου και ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), με σκοπό όπως λέει η σύμβαση “την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος, το οποίο θα αποβλέπει στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση των θεμάτων της Παλιάς Πόλης και τον ορθό Προσανατολισμό της μελλοντικής της εξέλιξης”.
Βάσει της προγραμματικής Σύμβασης συστάθηκε και λειτουργεί από το 1997 το Γραφείο της Παλιάς Πόλης στο Δήμο. Σήμερα, οι αρμοδιότητες του Γραφείου έχουν περιέλθει στην ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ).
Οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν τότε δεν ήταν με μόνιμη σχέση εργασίας, αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με ημερομηνία λήξης τα 18 χρόνια!!! Δηλαδή η σύμβαση λήγει 31/12/2015.
Δεν μπορεί οι 7 εναπομείναντες εργαζόμενοι από τους 13 που ξεκίνησαν (κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν), μετά από 18 χρόνια δουλειάς και προσφοράς και μάλιστα στα καλύτερα και πιο δημιουργικά χρόνια του εργασιακού τους βίου, να πεταχτούν τώρα στον καιάδα της ανεργίας. Δεν μπορούν επίσης να συνεχίσουν σε ένα καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, που μεταθέτουν το πρόβλημα. Ακόμη κι αν στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει δεν καταστεί δυνατόν να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις και επιλεγεί η λύση της ανανέωσης ή παράτασης των συμβάσεων, η «λύση» αυτή πρέπει να είναι μεταβατική για να δοθεί χρόνος για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων.
Εν τω μεταξύ, το γραφείο Παλιάς Πόλης και οι εργαζόμενοι σε αυτό απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερα σύνθετων προβλημάτων της Παλιάς Πόλης, στην σύνταξη και παρακολούθηση της κανονιστικής κλπ. Πρόσφεραν επίσης μεγάλες υπηρεσίες στο Δήμο και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων αναλαμβάνοντας μελέτες για τα σχολικά κτίρια, για τα ΟΣΑΠΥ κλπ.  Η ενδεχόμενη κατάργηση του Γραφείου αυτού είναι ολοφάνερο πως ειδικά για την Παλιά Πόλη θα στερήσει από το Δήμο μια τεράστια τεχνογνωσία με άμεσες συνέπειες στην από κάθε άποψη ευαίσθητη γεωγραφική «καρδιά» του Δήμου, που φιλοξενεί τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, αλλά ταυτόχρονα είναι χώρος κατοικίας και χώρος στέγασης μεγάλου μέρους οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Τα προβλήματα αυτά είναι διαχρονικά και δεν θα πάψει η ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης και φροντίδας. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε δεν μπορεί ούτε άμεσα να καταργηθεί ούτε να φθίνει και να χάνεται σιγά σιγά με τη συνταξιοδότηση και τη μη αντικατάσταση των υπαλλήλων.
Επειδή, σε λιγότερο από 2 μήνες λήγει η Προγραμματική Σύμβαση, κατά συνέπεια και οι συμβάσεις των εργαζομένων και επειδή καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από την Δημοτική Αρχή Ρεθύμνου,
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι  στις θέσεις τους μετά από 18 χρόνια εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας και βεβαίως να προβλεφθούν  στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
 
Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης
 
Χρήστος Κατσώτης
 
Σταύρος Τάσσος
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis