Πολιτική

Σπυράκη: Τεράστια η πρόκληση του Ευρωπαϊκού Green Deal

Η Μαρία Σπυράκη

"Η πρόκληση του Ευρωπαϊκού Green Deal, είναι τεράστια", τόνισε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης από τη Λάρισα.

Για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό GreenDeal με έμφαση στην αναπτυξιακή του διάσταση, τη δομή του, καθώς και τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια και οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μίλησε σήμερα το βράδυ από τη Λάρισα και το ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη. Ο αναπτυξιακός βραχίονας του Green Deal φέρει τον τίτλο Επενδυτικό Σχέδιο Αειφόρου Ευρώπης (Sustainable Europe Investment Plan) και περιλαμβάνει, όπως τόνισε, ένα πακέτο πρωτοβουλιών που θα συνδράμουν στη χρηματοδότηση της "Πράσινης" μετάβασης. Πρώτον, ανέφερε, ότι το Σχέδιο φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ βιώσιμων επενδύσεων κατά την επόμενη δεκαετία μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Δεύτερον, θα δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τους ιδιώτες επενδυτές και το δημόσιο τομέα. Θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας οικονομικά αποδοτικής, δίκαιης και κοινωνικά ισορροπημένης μετάβασης. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να διαθέτουν τα εργαλεία για να εντοπίζουν σωστά τις βιώσιμες επενδύσεις. Και τρίτον, ανέφερε η ευρωβουλευτής, το Σχέδιο θα παράσχει tailor-made υποστήριξη στις δημόσιες διοικήσεις και τους φορείς υλοποίησης έργων για τον εντοπισμό, την ωρίμανση, και την εκτέλεση βιώσιμων έργων. Στο ερώτημα, από πού θα προέρχονται τα χρήματα, η ίδια τόνισε:

"Από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και μέσω των παραδοσιακών προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από τα αναπτυξιακά ταμεία. Η Ένωση έχει δεσμεύσει το 25% του προϋπολογισμού της, ποσό περί τα 503 δις ευρώ, για τη νέα προγραμματική περίοδο προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος".

Η πρόκληση του Ευρωπαϊκού Green Deal, σημείωσε η κ. Σπυράκη, είναι τεράστια, για να εξηγήσει:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαχρονικά πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για την επίτευξη ακόμα πιο φιλόδοξων στόχων. Και αυτό γίνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι ηγεσίες στις περισσότερες ανταγωνιστικές οικονομίες δεν φαίνονται πρόθυμες να τραβήξουν μπροστά στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η πρόκληση είναι λοιπόν διπλή για την Ε.Ε. Πως θα πετύχουμε την "πράσινη" μετάβαση διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα μας και χωρίς να αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο χωρίς δουλειά; Η απάντηση βρίσκεται στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου. Ο κυκλικός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας μας θα πρέπει να δημιουργήσει νέα προϊόντα και νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα είναι όχι μόνο καταλύτες για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να μας εδραιώσει ως πρωτοπόρα δύναμη που θα εξάγει αυτή την τεχνογνωσία παγκόσμια προκειμένου να σώσουμε τον πλανήτη μας".

Τέλος, αναφερόμενη για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου είναι αυτά, τόνισε η κ. Σπυράκη, που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Πράξης της Ευρώπης, στην εμφάνιση βιομηχανιών νέας, καθαρής ενέργειας και κυκλικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία". Ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως "το πρόγραμμα Invest EU θα παρέχει τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη μέσω του Συμβουλευτικού Κόμβου Invest EU". Θα παρέχει στους φορείς υλοποίησης έργων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα τεχνική υποστήριξη και βοήθεια για την προετοιμασία, την ανάπτυξη, και την υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τους επενδυτικούς φορείς, κατέληξε τονίζοντας.

Πολιτική

"Κυρώσεις σε εταιρείες της Λετονίας που χρησιμοποιούν τους όρους φέτα και ελληνικό γιαούρτι"

προιοντα φετα

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τη συμμετοχή της Λετονίας με κρατικό περίπτερο σε Διεθνή Έκθεση στο Ντουμπάι που μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου παρουσιάστηκαν από λετονική εταιρεία γαλακτοκομικά προϊόντα με τις ονομασίες «φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι» ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθούν κυρώσεις προς τη Λετονία για παραπλάνηση των καταναλωτών, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί σε προϊόντα της το όνομα της φέτας ενός ελληνικού προϊόντος με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και το όνομα του ελληνικού γιαουρτιού που ασφαλώς παραπέμπει σε ένα προϊόν που έχει προέλευση την Ελλάδα

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Μεταξύ 16 και 20 Φεβρουαρίου διεξήχθη στο Ντουμπάι μία σημαντική διεθνής έκθεση τροφίμων με την ονομασία «GULFFOOD» με τη συμμετοχή δεκάδων εκθετών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περίπτερο της Λετονίας (αρ. περιπτέρου S G 22), όπου υπήρχε και επιγραφή πως η συμμετοχή και καμπάνια προώθησης των προϊόντων της χώρας χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η λετονική εταιρεία με επωνυμία TUKUMA PIENS προωθούσε τα γαλακτοκομικά της προϊόντα.

Μεταξύ των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας υπήρχαν συσκευασίες τυριού με τον παραπλανητικό τίτλο FETA White Cheese δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις ότι πρόκειται για την ελληνική φέτα που έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός των συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.

Υπήρχαν, επίσης συσκευασίες γιαουρτιού με ονομασία «Greek Yogurt» οι οποίες παραπλανούν τους καταναλωτές καθώς παραπέμπουν στο ελληνικό γιαούρτι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δύο ερωτήσεις έχει ρητά δηλώσει ότι η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» θεωρείται γενικώς και γίνεται κατανοητή ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι από την Ελλάδα, και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος θα μπορούσε να είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της η παραπάνω παραπλανητική συμπεριφορά που μάλιστα επιδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

-Σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για τη μη νόμιμη χρήση των όρων «φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι» που εκτός των άλλων παραπλανούν ευθέως τους καταναλωτές;

- Δεδομένου ότι η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, σκοπεύει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του εν λόγω Κράτους Μέλους, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, όπως στην περίπτωση της Δανίας τον Ιανουάριο του 2018;»