Πολιτική

Ρούτε - Σύνοδος Κορυφής: Δεν θα την έλεγα ιστορική τη συμφωνία

Μαρκ Ρούτε

Σε διαφορετικό μήκος από τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν εντός των κόκκινων γραμμών της χώρας του και δεν έθετε προηγούμενο για μελλοντική συγκέντρωση χρεών στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, αρνήθηκε να μιλήσει για μια «ιστορική» συμφωνία, όπως άλλοι ηγέτες της ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτός είναι ένας όρος που δεν θα χρησιμοποιούσα».

 

Ο Ρούτε επαίνεσε το μοντέλο διακυβέρνησης της συμφωνίας, το οποίο δίνει στην Ολλανδία (ή σε οποιαδήποτε χώρα) τη δυνατότητα να βάλουν ένα ένα «επείγον φρένο» στις πληρωμές εάν θεωρεί ότι μια κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές της υποσχέσεις.
Αυτό ήταν επίσης προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε: «Η Επιτροπή βλέπει επίσης ότι το φρένο έκτακτης ανάγκης τους βοηθά να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις με χώρες».

 

Πολιτική

Πιερρακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

Πιερρακάκης

«Η ψηφιακή διακυβέρνηση στην Ελλάδα είναι τέσσερα πράγματα: Κράτος, τηλεπικοινωνίες, ψηφιακή οικονομία και ψηφιακές δεξιότητες. Στα δύο τελευταία υπάρχει μεγάλο πεδίο επικοινωνίας με το ΕΒΕΑ, που είναι καταλύτης επιχειρηματικότητας». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα. Είναι μία τεράστια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια με έναν τρόπο που θα αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο. Όταν υλοποιηθεί το σύνολο του σχεδίου, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο από αυτό που γνωρίζουμε τώρα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, τόνισε τη σημασία προσαρμογής στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και τις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει το Επιμελητήριο. «Το ΕΒΕΑ υπήρξε ένας εκ των οδηγών σε αυτήν την προσπάθεια. Με γνώμονα τη διευκόλυνση και τη στήριξη του επιχειρείν, πρωτοπόρησε με τη σύσταση της Υπηρεσίας μίας Στάσης του ΓΕΜΗ. Ανέτρεψε, έτσι, ένα καθεστώς γραφειοκρατίας και χρονοβόρων διαδικασιών και κατασκεύασε μία ζωτικής σημασίας παράκαμψη προς όφελος των επίδοξων επιχειρηματιών», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρατάκος, ενώ αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Πιο σημαντική κρίνεται η συνέχισή τους προς το ψηφιακό αύριο. Και για το ΕΒΕΑ, το αύριο απαιτεί τη διεύρυνση των υπηρεσιών μας που προσφέρεται ψηφιακά. Την αναβάθμιση των εσωτερικών μας συστημάτων και λειτουργιών. Την ανάπτυξη νέων εργαλείων για τα μέλη μας. Και δράσεις υποστήριξης και επιμόρφωσής τους, κατάρτισης και επανακατάρτισης (reskilling & upskilling)», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Νέος, ισχυρός σεισμός, ανοιχτά του νησιού

Τριμερής Σύνοδος: Στρατηγικής σημασίας τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας

 

ESPA BANNER