Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Καλούμε όλα τα κράτη να ενεργήσουν για να τερματιστεί η παράνομη κατάληψη των ελληνικών πλοίων

Image
Γιάννης Πλακιωτάκης
 clock 18:31 | 02/06/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Μήνυμα ότι η ενέργεια των Ιρανών με την κατάληψη των ελληνικών πλοίων υπονομεύει ευθέως την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και την παγκόσμια ευημερία έστειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα "Ποσειδώνια 2022” ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια που όπως σημείωσε παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. "Τα Ποσειδώνια είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας. Αυτή τη μεγάλη γιορτή επισκιάζει η παράνομη κατάληψη των ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο. Μια ενέργεια απαράδεκτη που παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και διαταράσσει το κανονιστικό σύστημα της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο.

Από το βήμα αυτό καλούμε όλα τα κράτη να ενεργήσουν ώστε το απαράδεκτο αυτό γεγονός να τερματιστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί. Το δίκαιο της θάλασσας είναι το θεμέλιο για κάθε δραστηριότητα και μια αδιαπραγμάτευτη αξία για την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και την παγκόσμια ευημερία”.

Αναλυτικά ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε:

Για κάθε Έλληνα Υπουργό Ναυτιλίας, η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων, του μεγαλύτερου ναυτιλιακού γεγονότος στον κόσμο, είναι ασφαλώς ξεχωριστή. Επιτρέψτε μου, όμως, να παρατηρήσω ότι τα Ποσειδώνια 2022, έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία.

Εδώ, στην πατρίδα μας, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση που πάει πίσω αιώνες, με του ανθρώπους που ζυμώνονται με τη θάλασσα και διακρίνονται για τη ναυτοσύνη τους, με τα 5.000 ποντοπόρα πλοία, εδώ, συγκεντρώνεται και πάλι η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

Για να αποτιμήσει τα δύσκολα για τη ναυτιλία χρόνια που πέρασαν. Για μα συζητήσει για τα προβλήματα του σήμερα. Για να ανταλλάξει απόψεις και να χαράξει δρόμους για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα-ρεκόρ εκείνης του 2018, τόσο σε ό,τι αφορά τους εκθέτες, όσο και τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Η αθρόα συμμετοχή πολιτικών ηγετών, διεθνών οργάνων, υψηλόβαθμων εκπροσώπων ναυτιλιακών διοικήσεων και θεσμικών φορέων της ναυτιλίας από όλες τις χώρες με σημαντική ναυτιλιακή, τεχνολογική και ναυπηγική βιομηχανία, πολλών εκατοντάδων μεγάλων επιχειρήσεων του ναυτιλιακού κλάδου και του ευρύτερου ναυτιλιακού πλέγματος, καθώς και εκπροσώπων του παγκόσμιου ναυτιλιακού τύπου, επιβεβαιώνουν ότι τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» είναι πράγματι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς ναυτιλίας.

Αυτή τη μεγάλη γιορτή, σκιάζει ασφαλώς η παράνομη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό κόλπο.
Μία ενέργεια απαράδεκτη, που παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου, διαταράσσει το κανονιστικό σύστημα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο.
Από το βήμα αυτό, καλούμε όλα τα κράτη να ενεργήσουν ώστε το απαράδεκτο αυτό γεγονός να τερματιστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί.

Το δίκαιο της θάλασσας είναι το θεμέλιο για κάθε δραστηριότητα και μια αδιαπραγμάτευτη αξία, όχι μόνο για την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και για την παγκόσμια ευημερία.

Κυρίες και κύριοι,
Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μέχρι το 2050.

Είναι άλλωστε χρέος μας να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές, όχι απλώς ένα βιώσιμο, αλλά ένα καλύτερο μέλλον. Η ναυτιλία έχει δεσμευτεί να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ και της ΕΕ για ουδετερότητα άνθρακα.

Η σταδιακή μετάβαση σε μια ναυτιλία -και οικονομία γενικότερα- που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επιτάσσει να περάσουμε σταδιακά από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον, που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις και θα διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα για το περιβάλλον οφέλη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ένα μίγμα στοχευμένης και ευέλικτης, ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης.

Θέλω να σας βεβαιώσω, ότι η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όλοι εμείς στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εργαζόμαστε σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να καλωσορίσω στην Έκθεση τόσο τους συμμετέχοντες με διαχρονική παρουσία, όσο και αυτούς που για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν στα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2022».

Θα ήθελα να είναι όλοι βέβαιοι, εδώ στην Ελλάδα, γνωρίζουμε σε απόλυτο βαθμό ότι χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική, ασφαλή, βιώσιμη και ακμάζουσα ναυτιλία, όπως τη χρειάζεται και η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος. Και ότι παραμένουμε όλοι μαζί, προσηλωμένοι στους στόχους αυτούς.

Συγχαίρω οργανωτές για την εξαιρετική φετινή διοργάνωση, ευχαριστώ τους φορείς που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την έκθεση και εύχομαι ολόψυχα όλοι οι συμμετέχοντες να επιτύχουν σε απόλυτο βαθμό τους στόχους που έθεσαν για την παρουσία τους στα φετινά ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Επικοινωνία με Μπλίνκεν για τουρκική προκλητικότητα και «πειρατεία» Ιράν

Περσικός Κόλπος: Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την κατάσχεση

Κομισιόν: Οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis