Πολιτική

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για την παράνομη τουρκική δραστηριότητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Κεφαλογιάννης

Τι αναφέρεται σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων:

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαική Επιτροπή επισημαίνει την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα των Τούρκων αλιέων με προτροπή της τουρκικής κυβέρνησης σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Μία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης που αφενός προσβλέπει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφετέρου θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο θαλάσσιο οικοσύστημα καθώς οι Τούρκοι αλιείς δεν δεσμεύονται από τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες. Επιπροσθέτως η παράνομη αλιευτική δραστηριότητα θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στους Έλληνες αλιείς καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με οξύτατο αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται στο Αιγαίο ο λεγόμενος «πόλεμος της αλιείας», μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, έδωσε εντολή στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την επίδοση σχετικού διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη.

Ιδιαίτερη ένταση προκαλεί, επίσης, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς αλιεία από μεγάλα τουρκικά αλιευτικά πλοία, τα οποία θα μπορούν να ψαρεύουν ελεύθερα στα διεθνή ύδατα.

Μια απόφαση που,  δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο ούτε είναι διατεθειμένη να υπογράψει και να κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για τη Θάλασσα (UNCLOS),  θα επιφέρει άκρως αρνητικές συνέπειες τόσο για τους Ευρωπαίους αλιείς (Έλληνες), οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με οξύτατο αθέμιτο ανταγωνισμό, όσο και για το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς οι αυστηροί ευρωπαϊκοί περιβαλλοντικοί κανόνες δεν δεσμεύουν τους Τούρκους αλιείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν σκάφη και αλιευτικά εργαλεία πολλαπλάσιου μεγέθους από τα αντίστοιχα ελληνικά.

Το θέμα λαμβάνει γενικότερες γεωστρατηγικές διαστάσεις καθώς η τουρκική πλευρά συστηματικά ενθαρρύνει τις παράνομες δραστηριότητες των Τούρκων αλιέων με απώτερο στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Βόρειο Αιγαίο, δηλαδή των ανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Πώς κρίνει την εν λόγω συμπεριφορά, εν μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη συγκεκριμένη χώρα; Έχει τεθεί το εν λόγω θέμα προς την τουρκική πλευρά στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

Έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει μέτρα προστασίας για τους Ευρωπαίους επαγγελματίες και για το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα του Αιγαίου από παρόμοιες καταχρηστικές συμπεριφορές;»

 

Διαβάστε επίσης:

Ελπιδοφόρος: Εξηγήσεις για την παρουσία δίπλα σε Ερντογάν - Τατάρ

Ηράκλειο: Ντομάτες Τουρκίας και λουμπούνια Αργεντινής στο πιάτο μας!

Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Παύλος Γερουλάνος

γερουλανος παυλος.jpg

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας, ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ. Γερουλάνος αφού πέταξε τον φάκελο στην κάλπη δήλωσε τα εξής:

«Καλή μέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και γι’ αυτό η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και γι΄αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό τον καιρό. Θέλω να πω στους πολίτες που μας ακούν σήμερα, να πάνε να ψηφίσουν. Η αλλαγή είσαι εσύ».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στο Ηράκλειο ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης (φώτο/βίντεο) 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου (βίντεο)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Παύλος Χρηστίδης (βίντεο)

 

ESPA BANNER