Πολιτική

Παπαθανάσης: Αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε την απαγόρευση των πανηγυριών

παπαθανάσης

Για τα πανηγύρια και τα φαινόμενα συνωστισμού μίλησε μεταξύ άλλων στον RealFm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Στεφανία Κασίμη και Ιωσήφ Καλαμαράκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε την απαγόρευση. Παρακολουθούμε στενά και θα ελέγχουμε πολύ τις εκδηλώσεις αυτές, αν όμως, τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται τόσο έντονα και εκτρέπονται προφανώς θα λάβουμε μέτρα". Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι "αν ο κόσμος λειτουργήσει με το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, τότε μπορούν να γίνονται τα πανηγύρια. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να συνωστίζονται τόσοι πολλοί για να χορεύουν αλλά ίσως να το κάνουν ανά παρέες". Ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε επίσης, ότι "η κατάργηση του ορίου συγκεκριμένου αριθμού ατόμων στα τραπέζια δεν αφορά στα πανηγύρια και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις".

Σχετικά με την άρση των μέτρων για τη μη χρήση μάσκας από τους πελάτες εντός των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα και την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων στα τραπέζια ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι "δεν είναι ακριβώς χαλάρωση. Ανοίγει λίγο ο κανόνας σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να πάει στην εστίαση. Ισχύει μόνο για την εστίαση. Δεν ισχύει για τα πανηγύρια και σε τέτοιες εκδηλώσεις. Καταργήθηκε και η μάσκα για τους πελάτες εντός των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα. Καθώς ανοίγαμε την αγορά παρακολουθούσαμε την πορεία διασποράς του κορονοϊού, προφανώς δεν είχαμε συμπεριφορές περίεργες εκεί και έτσι ανοίξαμε λίγο τον κανόνα. Δεν βλέπω αλλαγές άλλες μέσα στο καλοκαίρι, πάμε καλά και από όταν άνοιξε η αγορά δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα κρούσματα λόγω του ανοίγματος".

Σχετικά με την εικόνα στην αγορά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε τουριστικές περιοχές - νησιά ή περιοχές όπως η Πλάκα- ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι "το λιανικό εμπόριο λειτουργεί όπως πέρυσι, η εστίαση είναι κάτω όχι πολύ, τα καφέ λειτουργούν περίπου όπως πέρυσι. Στις Περιφερειακής γειτονιές η αγορά λειτουργεί με τους Έλληνες, τους συμπολίτες μας όμως στο κέντρο, όπως στην Πλάκα υπάρχει πρόβλημα γιατί κατά 80% λειτουργούσε με τον τουρισμό, Άρα από τη στιγμή που ο τουρισμός δεν είναι εκεί, υπάρχει πρόβλημα".

Για το εάν θα ληφθούν ειδικά μέτρα στήριξης των συγκεκριμένων επαγγελματιών ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι "ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τον τουρισμό. Είμαστε μέσα στην κρίση, τα μέτρα αναπτύσσονται. Πρέπει να δούμε πώς θα πάμε και αυτόν τον μήνα και σίγουρα η κυβέρνηση στη νέα δέσμη μέτρων θα λάβει σοβαρά υπόψη και όλα αυτά που συμβαίνουν και ειδικά θα δει τους κλάδους με πτώση τζίρου. Δεν σταματάμε να στηρίζουμε τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους. Έχουμε στις 17 Ιουλίου τη Σύνοδο Κορυφής για να δούμε πώς θα πάει η διαπραγμάτευση, έρχεται ένα μεγάλο πακέτο 32 δισ. ευρώ, οπότε η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει επαγγελματίες και θέσεις εργασίας".

Πολιτική

Νετανιάχου για τουρκική προκλητικότητα: Είμαστε πολύ αρνητικοί σε κάθε ενέργεια βίας

Νετανιαχου Δενδιας

Άλλο ένα μήνυμα ξεκάθαρης στήριξης στην Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου με ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια.

«Διευκρίνισα ότι βλέπουμε πολύ αρνητικά οποιαδήποτε ενέργεια βίας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από οποιονδήποτε παράγοντα περιλαμβανομένης της Τουρκίας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να διευρύνουν τις οικονομικές όπως και τις τουριστικές και εμπορικές τους σχέσεις».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα διαβίβασε το μήνυμα ότι η παραβατικότητα της Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για όλες της χώρες της Μεσογείου και κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Στην ατζέντα των επαφών Δένδια στο Ισραήλ ήταν και η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει στην κάμερα της ΕΡΤ ότι «οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ εμβαθύνονται» και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «διανύουν την καλύτερη περίοδο».