Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για τα αδικήματα της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, στην κοινή πορισματική έκθεση που κατέθεσαν στο προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κρίνεται επιβεβλημένη, διότι: υφίστανται ενδείξεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, τα ελεγχόμενα πρόσωπα διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί, μόνο η Βουλή διαθέτει συνταγματική αρμοδιότητα διερεύνησης», αναφέρεται στο πόρισμα 67 σελίδων.
Όπως αναφέρουν τα δυο κόμματα, οι πολιτικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών «είναι σαφείς», καθώς ο Μάκης Βορίδης, «δεν διασφάλισε ουσιαστική εποπτεία, δεν επέβαλε αποτελεσματικούς ελέγχους και – σύμφωνα με τα στοιχεία – δεν ανέκοψε ένα σύστημα που δημιουργούσε τεχνητές προϋποθέσεις λήψης ενισχύσεων», ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης, «αντί να προχωρήσει σε εξυγίανση, φέρεται να διατήρησε ένα πλαίσιο διοικητικής αστάθειας, με πιέσεις για αποδεσμεύσεις μπλοκαρισμένων ΑΦΜ και πληρωμές, ενώ εκκρεμούσαν έλεγχοι».
Όσο για την αναφορά στην περίοδο Γεωργαντά, η οποία, κατά πληροφορίες, αποτέλεσε σημείο έντονου προβληματισμού ανάμεσα στις δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, στο πόρισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι ο κ. Γεωργαντάς, τροποποίησε την ΚΥΑ 873/55993/15 της «Τεχνικής Λύσης», εκδίδοντας την υπ. αρ. 1485/391112 ΚΥΑ, θεσπίζοντας έτσι τη μη εφαρμογή της εξαίρεσης της έκτασης των ιδιωτικών βοσκοτόπων, από την ανάγκη κατανομής δημόσιων βοσκοτόπων για την ενεργοποίηση των βοσκοτοπικών δικαιωμάτων, γεγονός που εκφράστηκε, επιπρόσθετα, στην περίπτωση της Κρήτης».
Συνέχιση των εργασιών της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητά το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ δεν κατέθεσε δικό του πόρισμα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο και τη Διαμάντω Μανωλάκου να διευκρινίζουν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.
«Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στο κλείσιμο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΝΔ, χωρίς να έχουν κληθεί κρίσιμοι μάρτυρες, χωρίς να έχει προηγηθεί κατ’ αντιπαράσταση εξέταση ορισμένων εξ αυτών με δεδομένο ότι υπήρξαν αντιφατικές καταθέσεις, αλλά και χωρίς να έχουν εξεταστεί άλλα κρίσιμα στοιχεία που ζητήθηκαν από το ΚΚΕ», αναφέρουν οι βουλευτές, και τονίζουν πως το ΚΚΕ, «μη τρέφοντας φυσικά αυταπάτες για τα περιθώρια αυτών των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δεδομένων και των πολιτικών συσχετισμών, θα επιμείνει μέχρι την ύστατη στιγμή για τη συνέχιση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα καταθέσει το δικό του πόρισμα», όπως επισημαίνεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μητσοτάκης: Τον Μάρτιο η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού