Πολιτική

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ για το πρόβλημα της Φοιτητικής Στέγης

κκε.jpg

Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές στη χώρα μας, εν μέσω και της πανδημίας.

Αναλυτικά: 

"Η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα των φοιτητών, ειδικά στο καυτό ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Πρόκειται για ένα ζήτημα που κάθε χρόνο επανέρχεται όλο και πιο έντονα, αφού η σημερινή, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά υποβαθμίζουν τη χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα. Ειδικά φέτος, στο έδαφος της πανδημίας, το ζήτημα έχει διογκωθεί για την πλειοψηφία των φοιτητών.

Η μεγάλη μάζα των φοιτητών που νοικιάζει σπίτι στον τόπο σπουδών δεν ξέρει σήμερα αν θα πραγματοποιηθούν και με τι όρους οι σπουδές τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επιλέγουν να
εγκαταλείψουν τα μισθωμένα σπίτια στο ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν δια ζώσης τα μαθήματα, να χαθούν ακόμα μαθήματα ή και ολόκληρα εξάμηνα. Το πενιχρό και για λίγους φοιτητικό επίδομα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανακουφίσει την παραπάνω κατάσταση, ενώ το μέτρο για μείωση 40% του ενοικίου στη φοιτητική κατοικία αφορά μόνο οικογένειες που ο γονέας βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.

Σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση βρίσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές, καθώς δε γνωρίζουν εάν και πότε ξεκινούν τα μαθήματα, εάν δικαιούνται δωμάτιο στις εστίες. Κάθε χρόνο οι εισδοχές στις εστίες μειώνονται σε σχέση με τις αιτήσεις, φαινόμενο που φέτος αναμένεται να ενταθεί, καθώς τα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών έχουν οξυνθεί και το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά.

Οι εστιακοί φοιτητές και οι σύλλογοί τους καταγγέλλουν πως η κατάσταση στις εστίες είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον στην κατάσταση πανδημίας.

Παρατίθενται κάποια ενδεικτικά μόνο παραδείγματα:

- στη Φοιτητική Εστία Αθηνών οι φοιτητές δε χρησιμοποιούν το ζεστό νερό, γιατί, σε αρκετές περιπτώσεις, εμφάνισαν δερματικά προβλήματα. Επιπλέον, το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο, δεν υπάρχουν αντισηπτικά, σαπούνι ή χαρτί τουαλέτας. Σε όλους τους ορόφους έχουν πέσει σοβάδες από ταβάνια και τοίχους και έχει συσσωρευθεί υγρασία.

-Στη φοιτητική εστία των Ψαχνών εντοπίστηκε αμίαντος στα κουφώματα των δωματίων, δεν υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δεν υπάρχει υποδομή για φιλοξενία ΑΜΕΑ, δε δέχεται φοιτητές από τα νέα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί.

- Στις Νέες Εστίες του ΕΜΠ ο εργολάβος που έχει την ευθύνη του εστιατορίου πέρασε σε 5 απολύσεις εργαζομένων με την δικαιολογία πως «δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος συσκευασίας των φαγητών».

- Στις εστίες του ΑΠΘ φοιτητές καταγγέλλουν ότι 30 άτομα αναγκάζονται να μοιράζονται ένα μπάνιο. Στις εστίες του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, πρώην ΤΕΙ Σίνδου, οι φοιτητές από το 2013 είναι χωρίς θέρμανση.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός, τι σκοπεύει να κάνει για:

1. Να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση και αναβάθμιση των παλιών εστιών και για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές; Να υπενοικιαστούν άμεσα, προκειμένου για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ξενοδοχεία και άλλοι χώροι που πληρούν προϋποθέσεις φοιτητικής εστίας;

2. Να αξιοποιηθούν χώροι με την αντίστοιχη κρατική στήριξη για διαμόρφωση εστιών, όπως το κληροδότημα του ΕΚΠΑ, επί των οδών Πανεπιστημίου και Σάντα Ρόζα;

3. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητών εστιών; Να εξοπλιστούν οι εστίες με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
4. Να δοθεί σταθερό μηνιαίο φοιτητικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι μακριά από τον τόπο κατοικίας και για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις της πανδημίας;

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Γκιόκας Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Μαρίνος Γιώργος
Συντυχάκης Μανώλης"

Πολιτική

Δένδιας: Οι στιγμές επιτάσσουν εθνική ομοψυχία όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα

Δενδιας

«Οι στιγμές επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ανταπόκριση από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων σ' αυτή την απαίτηση των καιρών», προσέθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, παρόλο που η προηγούμενη ενημέρωση είχε λάβει χώρα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, πολλά συνέβησαν έκτοτε και έκρινε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί νέα ενημέρωση.

Όσον αφορά τη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πρόκειται για «μια συμφωνία, η οποία χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στις δύο χώρες». «Αναδεικνύει διεθνώς ότι η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα για το πώς θα πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ γειτονικών φιλικών χωρών τον 21ο αιώνα, μέσω του καλόπιστου διαλόγου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σε αντιδιαστολή με τις αδιέξοδες, παράνομες και επικίνδυνες απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωσε ακόμη τους συνομιλητές του για την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία «τονίστηκε η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων με τη Ρωσία».

«Συγκρατώ όμως ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ προέβη και σε μια εξαιρετικής σημασίας δήλωση για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ορίζεται σαφώς από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στα 12 μίλια γενικά, αλλά και ειδικά στο Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε:

«Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος, αν λάβει κανείς υπόψη ότι γίνεται στην Αθήνα. Επίσης είναι μια δήλωση, η οποία καταλύει τον μύθο περί δήθεν αντίρρησης της Ρωσίας για την επέκταση των 12 μιλίων στο Αιγαίο».

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων για το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προσήλθαν στην ενημέρωση και προσέθεσε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.