Πολιτική

Ο Σωκράτης Βαρδάκης για την αρπαγή των αρχαιοτήτων

nazi.jpeg

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους», παρευρέθη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.
Η ημερίδα, η  πραγματοπιήθηκε  στο κτίριο της παλαιάς βουλής υπο την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση Νικόλαου, της Υπουργού Πολιτισμού, κας Κονιόρδου Λυδίας και της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κας Βλαζάκη Μαρίας.

img-db0ba12d0823be79a5dc5d5fe6176592-v.jpg

img-db0ba12d0823be79a5dc5d5fe6176592-v.jpg, by lefterv

Με δήλωσή του ο Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε τα εξής:

«Η σημαντική αυτή εκδήλωση ανέδειξε απο τη μία το μέγεθος της αρπακτικής διάθεσης των Γερμανικών στρατευμάτων και απο την άλλη , το σθένος και την αυτοθυσία των αρχαιολόγων και εργαζομένων στα μουσεία για την διάσωση των ελληνικών  αρχαιοτήτων. Τα ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικά αγαθά που αφαιρέθηκαν απο την Ελλάδα και σήμερα κοσμούν μουσεία στην Γερμανία αλλά και μουσεία άλλων χωρών  αποτελεί ένα έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.  Μαζί με την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών η  απαίτηση της άμεσης επιστροφής όλων των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν απο τους Γερμανούς  παραμένει πάντα επίκαιρη».  
Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε συμμετέχοντες και  διοργανωτές, καθώς τέτοιες εκδηλώσεις όπως επίσης και η πρόσφατη έκθεση που εγκαινίασε το Μουσείο Ηρακλείου, στην οποία παρουσιάζονται 34 αρχαία έργα, τα οποία φυγαδεύτηκαν παράνομα από Γερμανούς αξιωματικούς την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβάλλουν καταλυτικά στην διατήρηση της μνήμης, στην διεκδίκηση των οφειλών και τον  επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών της Κρήτης και γενικότερα της χώρας. 
 
 

Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη στην Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις

μητσοτάκης σακελλαροπούλου

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με φόντο τις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις τουρκικές προκλήσεις και για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έχει ως εξής:

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε πάντα έτσι και τώρα η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση.

Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτή την ένταση. Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη δεν την αμφισβήτησε ποτέ, όπως συνέβη και στον Έβρο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων όλης της Ε.Ε».

Κατ. Σακελλαροπούλου: «Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας. Επισκέφθηκα την Θράκη, ταυτόχρονα έχουμε τα ζητήματα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η απάντηση είναι προφανής.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, υπάρχει ισονομία στην Θράκη που πρόσφατα επισκεφθήκατε».