Πολιτική

Ο Νότης Μαριάς ζητά δίκαιη λύση για τα "κόκκινα δάνεια"

Μαριάς

Δίκαιη λύση για τους Έλληνες δανειολήπτες ζητά με Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 26/2/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Στην Ερώτησή του που απευθύνεται στην ΕΚΤ και στον Μάριο Ντράγκι ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι η Ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών να φτάνουν περίπου τα 100 δις € και πάνω από 500.000 νοικοκυριά να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους μια και το τρίτο Μνημόνιο επιβάλει ως «λύση» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πώλησή τους από τις Ελληνικές τράπεζες σε τρίτους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα κερδοσκοπικά funds και στα κοράκια να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων.

Επιπλέον στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι «ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση στην Επιτροπή ECON της Ευρωβουλής στις 15/02/2016 σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non-Performing Loans, NPLs) στην Ιταλία και την στάση της ΕΚΤ, απάντησε ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντασσόμενα σε «καλάθι» (pool) ABS (Asset Backed Security) εάν πληρούν τους κανόνες αποδοχής (eligibility rules) της ΕΚΤ για τα ABS μπορούν να δοθούν ως εγγυήσεις (Collaterals) από τράπεζες στην ΕΚΤ και να γίνουν αποδεκτά».

Με τον τρόπο αυτό ο Ντράγκι εξασφάλισε οι συμπατριώτες του να μην βρεθούν πλέον αντιμέτωποι με τα διάφορα κοράκια και έτσι να μπορέσουν να σώσουν τα σπίτια τους, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην Ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ίδια δίκαιη λύση και για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια μια και η ΕΕ απαγορεύει να επιβάλλονται δύο μέτρα και δύο σταθμά σε βάρος των Ελλήνων πολιτών έναντι των συμπολιτών τους στην Ε.Ε. και δη των Ιταλών.
Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς καλεί την ΕΚΤ ως μέλος της τρόικας να μην επιμείνει στην μνημονιακή επιταγή πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες και να δεχθεί οι Ελληνικές τράπεζες αντί να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να τα εντάξουν σε «καλάθι» ABS που πληροί τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ για τα ABS και τα δώσουν τελικά ως εγγυήσεις στην ίδια την ΕΚΤ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά

«Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση στην Επιτροπή ECON της Ευρωβουλής στις 15/02/2016 σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non-Performing Loans, NPLs) στην Ιταλία και την στάση της ΕΚΤ, απάντησε ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντασσόμενα σε «καλάθι» (pool) ABS (Asset Backed Security) εάν πληρούν τους κανόνες αποδοχής (eligibility rules) της ΕΚΤ για τα ABS μπορούν να δοθούν ως εγγυήσεις (Collaterals) από τράπεζες στην ΕΚΤ και να γίνουν αποδεκτά.

Η Ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών να φτάνουν περίπου τα 100 δις € και πάνω από 500.000 νοικοκυριά να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Το τρίτο Μνημόνιο επιβάλει ως «λύση» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πώλησή τους από τις Ελληνικές τράπεζες σε τρίτους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η ΕΚΤ:

1) Ποια θα ήταν η στάση της αν οι Ελληνικές τράπεζες αντί να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα εντάξουν σε «καλάθι» ABS που πληροί τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ για τα ABS και τα δώσουν οι Ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ;

2) Αν συμβεί το παραπάνω θα επιμείνει στην μνημονιακή επιταγή πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες;»

Πολιτική

Σχοινάς: Δεν οδεύουμε σε γενικευμένο lockdown καθώς δεν λύνει τα προβλήματα

Μαργαρίτης Σχοινάς

Για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown αλλά και για το θέμα του μεταναστευτικού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε έχει αρχίσει η κουβέντα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στην Ευρώπη και ανέφερε και την τοποθέτηση του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε ότι εφόσον κάποια κράτη – μέλη προχωρούν σε αυτήν την κατεύθυνσης, πρέπει να δούμε και πόσο προχωράμε όλοι μαζί.

Για το ενδεχόμενο lockdown στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αυτό ο ιός είναι ύπουλος και δεν τα ξέρουμε όλα, τονίζοντας πως «δεν πιστεύω ότι οδεύουμε σε γενικευμένα lockdown στην Ευρώπη. Θα πάρουμε στοχευμένα μέτρα ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας».

«Ξέρουμε πια αρκετά για την πανδημία, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι το γενικευμένο lockdown δεν λύνει τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Επίσης, αναφέρθηκε και στους ανεμβολίαστους και τα άτυπα lockdown που κάνουν για αυτούς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Είναι κρίμα μην μπορούμε να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό εφόσον έχουμε αυτό το όπλο στα χέρια μας», είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο είναι η μόνη επιστημονικά κατοχυρωμένη άμυνα κατά του ιού».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι την Κυριακή θα συνοδεύσει τον Πάπα Φραγκίσκο στην Λέσβο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για αυταρχικούς γείτονες που χρησιμοποίησαν τον ανθρώπινο πόνο για να πλήξουν την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως είπε τελικά δεν τα κατάφεραν αφού η Ευρώπη αμύνθηκε.

Τέλος, μιλώντας για την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη θα είναι ελαφρώς… διαφορετική μετά την Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί: Ρεκόρ ζήτησης για ραντεβού

Άγριος ξυλοδαρμός ντελιβερά, γιατί... φορούσε σκούφο με σήμα της ομάδας του

Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα, ενωμένοι, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά πρωταγωνιστή

ESPA BANNER