Πολιτική

Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει την Ιαπωνία για παράνομη φαλαινοθηρία

παγοι,φαλαινες

Παρέμβαση για να σταματήσει η Ιαπωνία τη σφαγή φαλαινών στον βωμό του κέρδους έκανε για άλλη μια φορά στις 8/6/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Είχε προηγηθεί ανάλογη ομιλία του Νότη Μαριά στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ξανά στο Στρασβούργο στις 20/5/2015. Μάλιστα η φετινή νέα τοποθέτηση του Νότη Μαριά ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει του γεγονότος ότι η 5η Ιουνίου ορίστηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος».

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής: «Ο Οργανισμός Αλιείας της Ιαπωνίας κοινοποίησε στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας ένα σχέδιο 12 ετών, σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπεί θανάτωση 333 φαλαινών κατά το διάστημα 2015 – 2016 και συνολικά 4.000 φαλαινών κατά τη διάρκεια των 12 αυτών ετών. Σε αντίθεση δηλαδή με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, του 2014, που απαγόρευσε την ετήσια φαλαινοθηρία εκ μέρους της Ιαπωνίας, η χώρα αυτή συνεχίζει τη θανάτωση φαλαινών.»

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ήδη από το 1986 η Ιαπωνία έχει θανατώσει πάνω από 10.000 φάλαινες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα δήθεν επιστημονικές μελέτες. Δεδομένου ότι η φαλαινοθηρία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει την προστασία της βιοποικιλότητας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και δεν απαιτείται καν για επιστημονική έρευνα, είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει τη στάση της Ιαπωνίας απέναντι στη θανάτωση των φαλαινών.»

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Η Ιαπωνία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και να σταματήσει τη σφαγή φαλαινών στον βωμό του κέρδους.»

Πολιτική

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις εκδηλώσεις για την άλωση της Τριπολιτσάς

Η Κ. Σακελλαροπούλου στις εκδηλώσεις για την άλωση της Τριπολιτσάς

«Τιμάμε τους προγόνους μας, που με τον ακατάλυτο πόθο τους για ελευθερία πολέμησαν σκληρά για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Τρίπολη, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Τρίπολης για τα 200 χρόνια από την άλωση της Τριπολιτσάς.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως, επισήμανε ότι η κατάληψη της Τριπολιτσάς, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, υπήρξε καθοριστικό γεγονός για την έκβασή του.

«Η απόφαση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη να αλώσει το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών αποδείχθηκε κορυφαίας στρατηγικής σημασίας, αφού εδραίωσε την Επανάσταση στην Πελοπόννησο, αναπτερώνοντας το ηθικό των εξεγερμένων Ελλήνων» σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «διακόσια χρόνια μετά, η πατρίδα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου στην καρδιά της ΕΕ, εγγυάται τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στη συνέχεια, ηκαι ξεναγήθηκε στην έκθεση έργων της Συλλογής Γαϊτανάρη και Ιώς Ντόλκα με τίτλο «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου-από τον 18ο στον 21ο αιώνα» στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΝΔ για Παύλο Μπακογιάννη: 32 χρόνια μετά, ζει στη μνήμη και στις καρδιές μας

Πέτσας: Η επόμενη τετραετία θα είναι συνολικής ανάπτυξης

K. Μητσοτάκης για Π. Μπακογιάννη: Θα είναι πάντα στην καρδιά μου και θα τον θυμάμαι με αγάπη

ESPA BANNER