Πολιτική

Κόνσολας: Τακτικισμός και παραπολιτική η πρόταση μομφής

Μάνος Κόνσολας

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, κάτω από το βάρος των - δυσμενών για την ίδια - μετρήσεων της κοινής γνώμης, διολισθαίνει σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Mια προσχηματική πρόταση μομφής για να συσπειρωθεί ένα αποσυσπειρωμένο πολιτικά και κοινωνικά κόμμα, δεν είναι άσκηση και παραγωγή πολιτικής. Είναι τακτικισμός και παραπολιτική», επισημαίνει ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα για τεσσεράμισι χρόνια. Είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αλλά δεν το έκανε. Αντίθετα με όλα όσα έκανε, αλλά, κυρίως, με όλα όσα δεν έκανε, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα που έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Οι οφειλές των πολιτών προς την Εφορία φτάνουν τα 106 δισεκατομμύρια ευρώ, προς τις τράπεζες τα 92 δισεκατομμύρια ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 38 εκατομμύρια ευρώ».

Ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων που έφερε η κυβέρνηση, οι μειώσεις φόρων παράγουν θετικά αποτελέσματα αφού ανασχέθηκε και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, ενώ το Μάρτιο είχαμε για πρώτη φορά μείωση των κόκκινων δανείων από το 40% στο 37,4%.

«Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ σοβαρό και μεγαλύτερο από αυτό του δημόσιου χρέους», επισήμανε ο κ. Κόνσολας που έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, λέγοντας ότι πριν ακόμα εκδηλωθεί η πανδημία - δηλαδή πριν από το Μάρτιο - το 1 στα 3 δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενο.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τομέα του τουρισμού φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ, σε ρύθμιση έχουν μπει δάνεια ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει για επιδείνωση των δεικτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και στο συνολικό ιδιωτικό χρέος των τουριστικών επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι ο τουρισμός βρίσκεται στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης που έχει βρεθεί ποτέ και τόνισε ότι χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης συνολικά των οφειλών προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.

«Ο στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικά τις οφειλές τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από έναν αποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης  όλων των οφειλών σε 240 δόσεις.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν θετικά σημεία στο νέο πτωχευτικό δίκαιο που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει.

Μέχρι σήμερα, αυτός που δεν πληρώνει τις οφειλές του είναι αντιμέτωπος με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από τους οφειλέτες του. Ο πολίτης, όμως, συνεχίζει να χρωστάει, ακόμη και όταν του κατασχέσουν  ολόκληρη την περιουσία του και την πρώτη κατοικία του, αφού δεν υπάρχει προστασία της με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την Τρόικα. Και οι πιστωτές του κινούνται να κατασχέσουν τα εισοδήματα του αλλά και τα εισοδήματα των συγγενών του.

Επίσης, δεν  μπορεί να αποκτήσει νέα περιουσία γιατί οι πιστωτές του κατάσχουν κάθε νέο εισόδημα και περιουσιακό στοιχείο. Για αυτό και βλέπουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αποποιήσεων κληρονομιάς.

Με το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση, μετά την πτώχευση προβλέπεται η απαλλαγή του οφειλέτη από όλες τις οφειλές, έτσι ώστε να έχει μια  2η ευκαιρία, για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς χρέη.

Είναι σαφές ότι ένα πλαίσιο ρύθμισης οφειλών πρέπει να έχει κοινωνική στόχευση, να προστατεύει την πρώτη κατοικία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η ρύθμιση οφειλών με 240 δόσεις, αλλά και η επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας για μια πενταετία για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Οι εύκολες λύσεις που υπόσχονταν κάποιοι, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Με το νέο πλαίσιο, όμως, που έφερε η κυβέρνηση δίνεται η δυνατότητα συνολικής ρύθμισης των δανείων και στους τρεις πυλώνες, δηλαδή στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο. Το πλαίσιο αυτό, αν χρειαστεί, θα επικαιροποιηθεί, θα γίνουν και διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.

Σε μία χρονική περίοδο που η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία αποτελούν εθνική προτεραιότητα, καλό θα είναι να υποχωρήσουν οι πολιτικοί τακτικισμοί. Γιατί πολιτικός τακτικισμός, χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο και αντίκρισμα, ήταν η κατάθεση της πρότασης μομφής.

Άλλωστε, οι πολίτες είναι αυτοί που αποδίδουν μομφή. Και το έπραξαν πρόσφατα, μέσα από την άσκηση του κορυφαίου δημοκρατικού δικαιώματος.

Με την ψήφο τους».

Πολιτική

Σχοινάς: Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος- Θα υπάρξουν συνέπειες

Μαργαρίτης Σχοινάς

Την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος και έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους βάλει όλους απέναντι, την Ευρώπη και όχι μόνο», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες». 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμες, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμες, γιατί θα οδηγήσουν σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ευρώπης και της Αμερικής με την Τουρκία. «Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη διαδικασία λίγο πιο ευρυγώνια, γιατί θα έχει βάθος χρόνου». 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι σημειώνοντας για την Ελλάδα είναι μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι τα ζητήματα με την Τουρκία έχουν τεθεί σε ευρωτουρκικό και όχι σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς « ισχυροποιεί και μεγεθύνει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και μας δίνει μεγάλη διπλωματική ισχύ». 

Παράλληλα, χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο μποναμά» την έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως σημείωσε, όλα τα κράτη έχουν έτοιμες τις διαδικασίες και τα σχέδια εμβολιασμού και αμέσως μετά την έγκριση τους, η Ευρώπη θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς το συντομότερο ώστε μέχρι τον Ιούνιο να υπάρχει μια επαρκής κάλυψη. 

«Η έγκριση και η είσοδος των εμβολίων στην αγορά είναι μια απόφαση που δεν είναι στα χέρια των πολιτικών και σωστά. Είναι στα χέρια ανεξάρτητων οργανισμών, στην Ευρώπη στα χέρια του Ευρωπαϊκό Οργανισμού Φαρμάκων με έδρα το Άμστερνταμ. Αυτοί είναι οι ειδικοί. Πιστεύω ότι η έγκρισή τους θα έρθει σαν χριστουγεννιάτικος μποναμάς, γύρω στα Χριστούγεννα, και αμέσως μετά, σε χρόνο ρεκόρ, η Επιτροπή απλώς θα επιβεβαιώσει την έγκριση και θα τεθούν σε εφαρμογή τα εθνικά σχέδια εμβολιασμών που τα έχουμε λάβει όλα από τα κράτη-μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς. 

Ερωτηθείς σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αδειοδοτήσει και να θέσει στην ευρωπαϊκή αγορά ένα εμβόλιο που δεν θα είναι ασφαλές. 

`Για την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό, σημείωσε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη εμπειρία που ευτυχώς την έχει αφήσει πίσω. «Αλλά το θεωρώ εξωφρενικό να υπάρχουν ακόμα όσοι πολλοί συμπολίτες μας, να βλέπουν την τραγωδία, και ακόμα να έχουν αυτές τις αχαρακτήριστες σκέψεις ότι είναι ένα ψέμα, μια συνωμοσία», επισήμανε. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ: Αίγυπτος: Παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου, η αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10»

Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για εργαζόμενους, επιχειρήσεις