Κόσμος

Ο Ερντογάν τάζει 6 δισ. ευρώ στους Τούρκους για να εξαγοράσει ψήφους

Ερντογάν άγκυρα

Την ώρα που η τουρκική οικονομία υφίσταται τριγμούς εξαιτίας της υπερθέρμανσης και η τουρκική λίρα κατρακυλά, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει την πρώτη δόση του επιδόματος των 1.000 τουρκικών λιρών (244 δολάρια) σε κάθε ένα από τα 12 εκατομμύρια συνταξιούχους ή στο 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στις 24 Ιουνίου, σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το Bloomberg.

«Το κυβερνών κόμμα λέει, ότι η πληρωμή αφορά την πρώτη από τις δύο που συνδέονται με τις εθνικές αργίες, ωστόσο πολλοί λένε, ότι δεν είναι τίπτα άλλο παρά μια κραυγαλέα και δαπανηρή απόπειρα εξαγοράς ψήφων για λογαριασμό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι η συνολική δαπάνη θα κοστίσει επιπλέον 5,9 δισ. δολάρια στα τουρκικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2018.

«Αλλά οι υποσχέσεις και η σπατάλη δεν σταματά εδώ», σημειώνει το Bloomberg.
Όπως αναφέρει «ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μία δέσμη μέτρων για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, που περιλαμβάνουν διαγραφή χρεών και επιτοκίων, αναδιάρθρωση προστίμων, φόρων και οφειλών κοινωνικής ασφάλισης, που θα κοστίσουν στην κυβέρνηση μια περιουσία».

Σημειώνει μάλιστα, ότι «ο Γιλντιρίμ δεν υπέβαλε την ανάλυση των εκτιμώμενων δαπανών».
Το αμερικανικό πρακτορείο υπενθυμίζει ακόμη, ότι το μέτρο της καταβολής του επιδόματος των 1.000 τουρκικών λιρών στους συνταξιούχους είχε προταθεί πριν από 3 χρόνια από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ να δηλώνει ειρωνικά, ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δικαιούται το βραβείο Νόμπελ και θα το ψήφιζα, αν μπορούσε να εξηγήσει, πώς θα εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση, χωρίς να αυξήσει το χρέος, να εκραγεί το χάσμα του τρέχοντος ισοσυγίου πληρωμών ή να οδηγήσει την Τουρκία σε κρίση».

Το Bloomberg επισημαίνει, ότι νωρίτερα φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Άγκυρα, ότι η οικονομία της χώρας φαίνεται να «υπερθερμαίνεται» από τα κρατικά επιδόματα, που αύξησαν την κατανάλωση.

Επίσης, παρότρυνε τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας να προωθήσουν μια «εμπροσθοβαρή νομισματική σύσφιξη», για να συμβάλουν στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Κόσμος

Τσέρνομπιλ, 35 χρόνια μετά: Η ραδιενέργεια «δεν πέρασε στα παιδιά» λέει έρευνα

τσερνομπιλ

Δεν υπήρξε καμία «πρόσθετη βλάβη στο DNA» των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ πριν γίνει η σύλληψη.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη έρευνα που διενεργείται προκειμένου να μελετηθούν τα γονίδια των παιδιών, οι γονείς των οποίων είχαν επιφορτιστεί στον καθαρισμό του εργοστασίου μετά το πυρηνικό ατύχημα.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν συλλάβει τα παιδιά τους μετά την καταστροφή και γέννησαν μεταξύ 1987 και 2002.

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science» δεν εντόπισε μεταλλάξεις που να σχετίζονται με την έκθεση των γονιών στη ραδιενέργεια, αναφέρει το BBC.

Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 35 χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο του Τσερνόμπιλ το 1986, όταν ένας αντιδραστήρας στο εργοστάσιο, που βρίσκεται περίπου 108 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Κιέβου, εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφάλειας.

Το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, που έστειλε σύννεφα ακτινοβολίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις περιοχές όπου έμεναν.

Τριάντα ένας εργάτες και πυροσβέστες πέθαναν αμέσως μετά την καταστροφή, κυρίως λόγω οξείας ακτινοβολίας.

Χιλιάδες περισσότεροι αργότερα υπέκυψαν σε ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία, όπως ο καρκίνος, αν και ο συνολικός αριθμός των θανάτων και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Τώρα, η Ουκρανία ζητά ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που σήμερα περιβάλλεται από ερείπια και εγκαταλελειμμένα κτήρια να αναδειχθεί σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Πιστεύουμε ότι η καταχώριση του Τσερνόμπιλ στον κατάλογο της κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την μετατροπή αυτού του υπέροχου τόπου ως μοναδικού προορισμού ενδιαφέροντος για ολόκληρη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξαντρ Τκατσένκο.

«Η σημασία του Τσερνόμπιλ «απλώνεται» πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας... Δεν αφορά απλά μια εκδήλωση στην μνήμη των θυμάτων, αλλά και την ιστορία και τα δικαιώματα των ανθρώπων», λέει στο Reuters.

ειδησεις σημερα 

ΠΟΥ: Χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία από χώρες εκτός Ευρώπης για την AstraZeneca

ΗΠΑ - Βίντεο σοκ: Αστυνομικός στην Καλιφόρνια πυροβολεί και σκοτώνει άστεγο

Αγωνία για το υποβρύχιο στην Ινδονησία: Εντοπίστηκε «αντικείμενο»