Πολιτική

Ντόρα Μπακογιάννη: Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το αύριο

Ντόρα Μπακογιαννη

«Η θεοποίηση του πολιτικού κόστους με τη λογική της εξάρτησης της εξουσίας από την ψήφο των πολιτών, αυτό το οποίο οδήγησε στην ευνοιοκρατία, στη ρουσφετολογία, στην παντελή έλλειψη αξιοκρατίας, η οποία ενίσχυσε στο υποσυνείδητο του Έλληνα, ίσως και εξαιτίας της Τουρκοκρατίας, τη βαθιά και απόλυτη αμφισβήτηση της εξουσίας του Κράτους. Το Κράτος δε, κατά την διάρκεια αυτών των διακοσίων ετών, έκανε ότι μπορούσε για να ενισχύσει αυτή την αμφισβήτηση την οποία οι πολίτες είχαν έναντι του κράτους», ανέφερε, μεταξύ των άλλων, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση του Economist Events  "Ελλάδα 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης", η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μακογιάννη.
«Όποτε υπήρξε διχασμός στη χώρα μας τον πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Ο βαθύς διχασμός για τα μνημόνια αντιμνημόνια τσάκισε την ελληνική κοινωνία. Εκεί βρεθήκαμε πράγματι στο δημοψήφισμα χωρισμένοι στα δυο. Εκεί συγκρούστηκαν όχι πολιτικές, αλλά νοοτροπίες, πιστεύω, αξίες. Το τέλος όμως αυτής της φρικαλέας διαδικασίας, έπειτα από αυτά τα χρόνια τα οποία περάσανε, είχε σαν αποτέλεσμα μια διαφορετική κοινωνία από εκείνη την κοινωνία η οποία συγκρούστηκε. Είναι μια κοινωνία με διαφορετική αυτογνωσία από εκείνη που ήταν το 2015».

«Η ελληνική κοινωνία σήμερα δεν έχει χάσει την αμφισβήτηση έναντι του κράτους, αλλά από την άλλη μεριά έχει μια διαφορετική συναίσθηση της πορείας του λαού μας και έχει την αίσθηση ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε αυτή τη σελίδα και να προχωρήσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο προς τα μπρος», συνέχισε η κ. Μπακογιάννη και κατέληξε: «Μπορούμε μετά την αυτογνωσία αυτών των διακοσίων ετών, να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί εάν καταφέραμε από μια επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και μπορέσαμε να γίνουμε η ευρωπαϊκή Ελλάδα του σήμερα, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το αύριο».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώσεις Ντράγκι για Ερντογάν: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ιταλός πρέσβης στην Τουρκία

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο διαδημοτικές μετακινήσεις και λιανεμπόριο

Κρήτη - κορωνοϊός: 95 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

 

Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Στους επόμενους δύο μήνες η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία για την εκ νέου ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στόχος της νέας συμφωνίας είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο σχετίζεται με την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει αναβάθμιση των ήδη στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη Βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις δύο αεροπορικές βάσεις στην Κεντρική Ελλάδα. Σχετικά με τον Κόλπο της Σούδας, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι "προσφέρει το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο".

Αναφερόμενος στη σημασία αυτής της νέας συμφωνίας (MDCA), ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι εδραιώνει τη στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σχέση δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τις οποίες πρεσβεύουν οι δύο χώρες ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο σύμμαχο, στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για τη προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιεί η χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό των Ένοπλων Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που γίνεται στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά των μαχητικών Rafale, την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό άλλων τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών. Όπως εξήγησε ο ΥΕΘΑ, η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει δυναμικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αλλά και να προβάλει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ έναντι όλων εκείνων που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφιαλτική νύχτα σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας: "Βροχή" οι εκτοξεύσεις ρουκετών - βίντεο

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Ανησυχητικές αντιδράσεις ανιχνεύονται στα έγκατα του Τσερνόμπιλ

Ροτβάιλερ κάνει τραμπολίνο και το απολαμβάνει παρέα με 3χρονη -Απολαυστικό βίντεο