Πολιτική

Novartis: Εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» - Δέχεται να καταθέσει υπό προϋποθέσεις

γαδα

Καταιγιστικές εξελίξεις προκαλεί η θεσμική πίεση που ασκεί η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς όλο και περισσότεροι κρίσιμοι παράγοντες της Δικαιοσύνης και της ΕΛΑΣ ενεργοποιούνται, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον τρόπο που στήθηκε η σκευωρία Novartis.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει προκαλέσει πανικό στους βασικούς πρωταγωνιστές του παραθεσμικού μηχανισμού «Ρασπούτιν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επί δύο εικοσιτετράωρα εξαφανισμένος προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» έδωσε σημεία ζωής και έστειλε νέα επιστολή στην Προανακριτική, ζητώντας να καταθέσει. Βέβαια, ο προστατευόμενος μάρτυρας επιμένει να ζητά την εξέτασή του με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι μόνο η Επιτροπή μπορεί να καθορίσει τους όρους και τον τρόπο κατάθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβίβαση του αιτήματος Σαράφη έγινε μέσω του αρμόδιου τμήματος για την προστασία μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Προανακριτική δεν πρόκειται να δεχθεί το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» και θα επιμείνει στην δια ζωσης εξέταση. «Δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπά τους. Μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και, για να έχουμε απαντήσεις πραγματικές, πρέπει να τους εξετάσουμε στον ίδιο χώρο» αναφέρει μέλος της Επιτροπής.

Πολιτική

Χαρακόπουλος: Εφοδιάστε τους οδοντίατρους με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό

Οδοντιατρείο

«Προτίθεστε να συνδράμετε τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, ώστε να μπορούν οι οδοντίατροι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς σε συνθήκες ασφάλειας;». Αυτό το ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «η πρωτοφανών διαστάσεων πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, ιδιαιτέρως, όμως, σε όσες είναι αναγκασμένες, να συνεχίζουν το έργο τους εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας, βεβαίως, και τους ανάλογους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεσή τους σε αναγκαστικές επαφές με το κοινό. Ο κλάδος των οδοντιάτρων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων, εξαιτίας της άμεσης επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) από τις 13 Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας, εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες προς τους οδοντιάτρους ώστε να δέχονται τα πλέον έκτακτα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού γίνεται σύσταση για τη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προσωπίδας, χειρουργικής μάσκας και καλυπτικού κεφαλής, μακρυμάνικης αδιαβροχοποιημένης ποδιάς, γαντιών μιας χρήσης από το οδοντιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας (20.03.20 και 29.03.20), αλλά και από σχετική επιστολή της ΕΟΟ (18.03.20) προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, οι οδοντίατροι δεν διαθέτουν σε επάρκεια τα παραπάνω υλικά και ζητούν από την Πολιτεία την λήψη άμεσων μέτρων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι οδοντίατροι χρειάζονται απαραιτήτως, για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών, τροφοδοσία με υγειονομικό υλικό, ιδιαιτέρως μάσκες, αντισηπτικά επιφανειών, υγρά απολύμανσης εργαλείων, γάντια και στολές ατομικής προστασίας μιας χρήσης».