Πολιτική

Νότης Μαριάς: Διγλωσσία Μοσχοβισί στο Ασφαλιστικό

νοτης μαριας

«Άλλα έλεγε και άλλα λέει» ο Πιέρ Μοσχοβισί για το Ασφαλιστικό της Ελλάδας. Το «ύφος» του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. έχει υποστεί πλήρη μετάλλαξη και αποδεικνύει περίτρανα πλέον τον κυνισμό και την διπροσωπία των δανειστών και των εκπροσώπων τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του για την κυοφορούμενη δήθεν μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος, που επιχειρεί βίαια την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και μία νέα ανελέητη σφαγή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Όμως άλλα έλεγαν οι δανειστές και ο κύριος Μοσχοβισί για το Ασφαλιστικό παλιότερα και άλλα δηλώνουν μετ’ επιτάσεως σήμερα. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 κατέθεσα Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τις πιέσεις που ασκούσε τότε η τρόικα, για μείωση των επικουρικών συντάξεων των Ελλήνων, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσχοβισί μου απάντησε επί λέξει: «Οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μέτρων για τη συμμόρφωση με τους όρους πολιτικής του προγράμματος αποφασίζονται, εν τέλει, από τις Ελληνικές αρχές».

Χθες ο Μοσχοβισί δήλωσε σε απαράδεκτα επιτακτικό και κυνικό ύφος για το θέμα αυτό στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele ότι «η Ελλάδα ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει σε πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος». Κατά πως φαίνεται το θέμα και οι χειρισμοί στο Ασφαλιστικό έπαψαν πλέον να είναι «ζήτημα των Ελληνικών αρχών» και έγιναν «ΠΡΕΠΕΙ» των δανειστών. Οι μάσκες πέφτουν πλέον και όλοι μπορούν να καταλάβουν τη διπροσωπία των δανειστών στο Ελληνικό ζήτημα.

Εν τούτοις, υπάρχουν άλλες λύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που μπορούν να διασφαλίσουν και να περισώσουν στο ακέραιο τις συντάξεις των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια. Ήδη από χθες πρότεινα να γίνει άμεσα ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, με το σκεπτικό ότι υπέστησαν ζημιές λόγω PSΙ. Όπως ακριβώς συνέβη με τις Τράπεζες. Ταυτόχρονα, πρότεινα την ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, (η αξία της αποτιμάται σε 1,4 δις ευρώ) αυτοτελώς από τα ίδια τα Ταμεία, χωρίς παρέμβαση και εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ. Τα μελλοντικά έσοδα θα πρέπει να τιτλοποιηθούν και να εκδοθούν αντίστοιχα ομόλογα-ακινήτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, μπορεί να στηρίξει αυτά τα ομόλογα και να έρθει ρευστότητα στο Ασφαλιστικό σύστημα. Οι πόροι αγοράς των ομολόγων-ακινήτων, που θα εκδώσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μπορούν να αντληθούν από το κονδύλι του 1,1 τρις ευρώ, που διαθέτει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι αυτό το διάστημα.
 

Πολιτική

Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

κινημα αλλαγης

Με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ εισηγείται να γίνουν εκλογές για τη νέα ηγεσία το Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η ΕΔΕΚΑΠ προτείνει να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος στις 5/12 και ο δεύτερος στις 12/12.

Την απόφαση θα κληθεί να επικυρώσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ που συνεδριάζει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου. Επίσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις: Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.

Η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε επίσης:

Να ορίσει Νομαρχιακές Επιτροπής συντονισμού - εν είδη εφορευτικών επιτροπών ανά τη χώρα.
Να ορίσει ως αντίτιμο για την ψηφοφορία μέλους ή φίλους το ποσό των 3 ευρώ για τον πρώτο γύρο και 1 ευρώ για τον β' γύρο.
Οσοι ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή θα κληθούν να ψηφίσουν και την δεύτερη Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους και για το Συντονιστικό Κέντρο

Ηράκλειο-σεισμός: Μεγάλη ανταπόκριση των Κρητικών για φιλοξενία σεισμόπληκτων

Σεισμός στο Ηράκλειο: 90 καταλύματα για τους πληγέντες - Επαφές Κικίλια με ξενοδόχους

ESPA BANNER