Πολιτική

Νίκος Πάππας: Το κατηγορητήριο γκρεμίστηκε

ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς

Για στιγμή «δικαίωσης» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, που σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά όπου οι ίδιοι οι κατήγοροι, από το στάδιο της προανάκρισης ομολογούν ότι δεν βρήκαν καν επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα πάνω στο οποίο έχτισαν το κατηγορητήριο. Το κατηγορητήριο λοιπόν γκρεμίστηκε». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε το λόγο στην Ολομέλεια, όπου συζητείται η πρόταση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής για την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο σχετικά με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Στο πόρισμα σημειώνεται πως αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, «οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης».

Για το θέμα αυτό ο κ. Παππάς σημείωσε πως «μπαίνει ένα βασικό ερώτημα. Πως είναι δυνατόν τα ίδια πραγματικά ή υποτιθέμενα περιστατικά να κρίνονται ανεπαρκή για την παραπομπή μου με βάση το κακούργημα αλλά επαρκή για το πλημμέλημα. Με ποιο μαγικό τρόπο το αποδεικτικό υλικό, που κρίνεται ανεπαρκές για την δωροληψία υπερ τρίτου, μετατρέπεται ή ορθότερα βαπτίζεται επαρκές για την παράβαση καθήκοντος; Όποια προσπάθεια και αν καταβάλλει ο μέσος άνθρωπος με εργαλείο την κοινή λογική δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί αυτή η κραυγαλέα λογική και νομική αντίφαση. Ωστόσο υπάρχει μία εξήγηση γιατί και πώς το μαύρο γίνεται άσπρο στην κρινόμενη περίπτωσή μου. Και η εξήγηση είναι απλή και ξεκάθαρα πολιτική. Η σκοπιμότητα σας»

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα σημείωσε «τώρα που ολοκληρώθηκε ο κύκλος μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως γνωρίζατε πολύ καλά ότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες να οδηγηθείτε σε φιάσκο. Ήταν μαθηματικά βέβαιο και το αισθανόσασταν. Για αυτό και είχατε από την αρχή συμπεριλάβει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ο νομικός και πολιτικός σας αερόσακος μετά τη σύγκρουση με την αλήθεια». Συνέχισε λέγοντας «όμως εδώ φτάνουμε στο προφανές. Διότι αυτό που στην ουσία κάνετε είναι να προσπαθείτε να μου αποδώσετε πολιτικές ευθύνες. Πραγματικά εδώ ταιριάζει το αρχαίο γνωμικό. Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Ή στα Κρητικά : κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ένα ποντικό».

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Παππάς σημείωσε «οι μάρτυρες που καλέσατε μετατράπηκαν -διά των καταθέσεών τους- από μάρτυρες κατηγορίας σε μάρτυρες υπεράσπισής μας» και προσέθεσε :

-Ο Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε ότι κάθε άλλο παρά μπροστινός ήταν. Κατέθεσε ότι έβαλε σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ, λεφτά δικά του

-Ο Κυριάκος Τόμπρας κατέθεσε ότι εκείνος ήταν ο διαμεσολαβητής τόσο πριν τον διαγωνισμό όσο και μετά…. Προσκόμισε και κατέθεσε, μάλιστα, χειρόγραφο συμφωνητικό, το οποίο υπεγράφη δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό μεταξύ των δυο πλευρών. Ένα συμφωνητικό που έδειχνε ότι υπήρχε συζήτηση για να λυθεί το ζήτημα της ιδιωτικής -όπως είπε- διαφοράς μεταξύ των δύο μερών… Η κατηγορία της δωροδοκίας υπέρ τρίτου, καταρρίφθηκε από αυτή την κατάθεση οριστικά. Το περιγράφετε με ακρίβεια ακόμα και στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

-Ο Δήμος Βερύκιος κατέθεσε ότι δεν γνώριζε για πολιτική εμπλοκή στο ραντεβού Κοντομηνά – Καλογρίτσα, ότι το ραντεβού αυτό κλείστηκε μετά από τηλεφώνημα του τελευταίου και ότι ο Κοντομηνάς του είπε πως «τον Καλογρίτσα δεν θέλουν ούτε να τον δουν στα μάτια τους στο Μαξίμου».

-Ο Αθ. Τσάδαρης κατέθεσε ότι δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση του Καλογρίτσα. Κατέθεσε πως τα 3 εκατ. ευρώ ήρθαν νόμιμα από το εξωτερικό, μεταφέρθηκαν νόμιμα στον λογαριασμό της εταιρείας που συμμετείχε στον διαγωνισμό και πως νόμιμα εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή.

«Αυτά λένε οι δικοί σας μάρτυρες, διότι αυτούς που εμείς προτείναμε επιλέξατε να μην τους καλέσετε. Είναι προφανές ότι είχατε ανησυχία ότι οι καταθέσεις τους θα σας εξέθεταν. Θα γιγάντωναν το φιάσκο στα μάτια του λαού» σημείωσε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πελώνη: Όχι σε νέο locdown - Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του

Μιχαηλίδου: Λάθος διατύπωση τα ... περί απόλυσης εργαζόμενων στα γηροκομεία

Πολιτική

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις εκδηλώσεις για την άλωση της Τριπολιτσάς

Η Κ. Σακελλαροπούλου στις εκδηλώσεις για την άλωση της Τριπολιτσάς

«Τιμάμε τους προγόνους μας, που με τον ακατάλυτο πόθο τους για ελευθερία πολέμησαν σκληρά για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Τρίπολη, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Τρίπολης για τα 200 χρόνια από την άλωση της Τριπολιτσάς.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως, επισήμανε ότι η κατάληψη της Τριπολιτσάς, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, υπήρξε καθοριστικό γεγονός για την έκβασή του.

«Η απόφαση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη να αλώσει το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών αποδείχθηκε κορυφαίας στρατηγικής σημασίας, αφού εδραίωσε την Επανάσταση στην Πελοπόννησο, αναπτερώνοντας το ηθικό των εξεγερμένων Ελλήνων» σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «διακόσια χρόνια μετά, η πατρίδα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου στην καρδιά της ΕΕ, εγγυάται τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στη συνέχεια, ηκαι ξεναγήθηκε στην έκθεση έργων της Συλλογής Γαϊτανάρη και Ιώς Ντόλκα με τίτλο «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου-από τον 18ο στον 21ο αιώνα» στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΝΔ για Παύλο Μπακογιάννη: 32 χρόνια μετά, ζει στη μνήμη και στις καρδιές μας

Πέτσας: Η επόμενη τετραετία θα είναι συνολικής ανάπτυξης

K. Μητσοτάκης για Π. Μπακογιάννη: Θα είναι πάντα στην καρδιά μου και θα τον θυμάμαι με αγάπη

ESPA BANNER