Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Να σεβαστεί επιτέλους η Τουρκία την Οικουμενικότητα της Αγιάς Σοφιάς"

μανώλης κεφαλογιάννης
 clock 16:08 | 22/06/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαικής Ένωσης-Τουρκίας με αφορμή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας απέναντι στην Αγιά Σοφιά ενός οικουμενικού μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαική Επιτροπή.
 
Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σε νέα πρόκληση προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία καθώς παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet) τελέστηκε προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.

Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο «σφραγίζοντας» την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία δεν σέβεται την Ιστορία. Παριστάνει ότι δεν την γνωρίζει. Αγνοεί –ή κάνει πως αγνοεί- τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μπερδεύει τις πολιτικές της επιδιώξεις με τη θρησκεία βάζοντάς την στην υπηρεσία τους.

Η Αγία Σοφία –ο εμβληματικός ναός της Κωνσταντινούπολης- αποτελεί από το 537 το Φάρο της Ορθοδοξίας. Είναι σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη σφραγίδα της UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1934.

Η Τουρκία οφείλει να  σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον  Παγκόσμιο Πολιτισμό. 

Η UNESCO και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να γίνει σεβαστή η οικουμενικότητά της;»    

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis