Πολιτική

Μητσοτάκης: Να καταστήσουμε σύμμαχο την κοινωνία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

κυριάκος μητσοτάκης

Στην ανάγκη να καταστεί σύμμαχος η κοινωνία και η νέα γενιά στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής στάθηκε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη συζήτηση ενός νέου κλιματικού νόμου.

Η απολιγνιτοποίηση θα γίνει με ήπιο τρόπο

«Υπήρξε τολμηρή η απόφαση της κυβέρνησης μας για την δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα…» ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «δεν στηρίχτηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «διασφαλίσαμε αυτή η μετάβαση να γίνει με ήπιο τρόπο».

«Έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο ως ΕΕ να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές μας ως το 2030» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ακόμα πως «το ζητούμενο είναι πως θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου».

«Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης. Οφείλουμε να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως «η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση. Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο «Ελλάδα 2.0″».

Τα κόμματα να πουν με ποια προγράμματα και δράσεις συμφωνούν ή διαφωνούν

Ο πρωθυπουργός ότι αυτός ο σχεδιασμός «θα είναι τεχνοκρατικός» αλλά ταυτόχρονα «αυτή η προσπάθεια πρέπει να καταστήσει την ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά σύμμαχο» στο πλαίσιο της «διαγεναεκής αλληλεγγύης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης από το 2019 για την ενέργεια και το κλίμα, αλλά και στο σχέδιο που υπέβαλε στην ΕΕ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και περιλαμβάνει τέτοιες παρεμβάσεις και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να πουν συγκεκριμένα σε ποια προγράμματα και δράσεις συμφωνούν ή διαφωνούν και να μην περιοριστούν σε μια αφηρημένη κριτική.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νέος κλιματικός νόμος (νόμος πλαίσιο) θα είναι γεγονός και για την Ελλάδα (ήδη 12 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου) τους επόμενους μήνες μέσα από ευρεία διαβούλευση.

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον γερμανικό κλιματικό νόμο και τόνισε ότι συζήτησή του συμπίμπει με τον οικονομικό προϋπολογισμό, γεγονός που υπογραμμίζει -όπως ανέφερε- την ευρύτερη σημασία της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη συνεισφοράς των τομέων της οικονομίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Στην κατεύθυνση αυτή πέρα από τις νέες τεχνολογίες στις οποίες πρέπει να επενδυθούν κεφάλαια ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά περιέγραψε την ανάγκη παρεμβάσεων στη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, στις μεταφορές, στην ενέργεια και τις ΑΠΕ και την προώθηση ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία και τις κατασκευές και εν τέλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για να συμβαδίσει η Ελλάδα με το πλαίσιο των κλιματικών στόχων που τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπαρξιακή απειλή χωρίς ιδεολογικό χρώμα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε η συζήτηση αυτή για τη διαμόρφωση του κλιματικού νόμου δεν έχει ιδεολογικό χρώμα καθώς διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα και χαρακτήρισε υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη την κλιματική αλλαγή.

«Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε αν δεν αλλάξουμε ουσιαστικά την οργάνωση των κοινωνιών. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι είναι «ευκαιρία για τη χώρα να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι για τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση και από το νέο ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδρουλάκης: Ανάγκη ενός νέου Ελσίνκι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Χατζηδάκης: Βάση το 8ωρο – Η προστασία από «κακούς» εργοδότες

Γλυκά Νερά: Παράθυρο από Τσιάρα για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Πολιτική

Μητσοτάκης: Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία, πρέπει να βρούμε τρόπο να συζητάμε

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις ελληνοτουρικές σχέσεις και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών των δύο χωρών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο France24 ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

«Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της», τόνισε μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas.

Σημείωσε δε ότι «ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο  έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. «Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» πρόσθεσε.  

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε ό,τι αφορά στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε χαρούμενος για το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. «Και σίγουρα αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις» τόνισε. 

Αναφέρθηκε δε στη διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα και στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ απηύθυνε μήνυμα στους Γάλλους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα μας το καλοκαίρι: «Ελάτε στην Ελλάδα. Είναι μια ασφαλής χώρα. Διαχειριστήκαμε την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ανοίξει τη χώρα στον τουρισμό, οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι. Και είμαι βέβαιος ότι πολλοί Γάλλοι που αγαπούν πολύ την Ελλάδα, θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπαρζανί με μήνυμα προς την Τουρκία

Παυλόπουλος: Ντροπή ένα τμήμα της Κύπρου να τελεί ακόμα υπό τουρκικό ζυγό

Τσίπρας - εργασιακό: Τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση