Πολιτική

Μητσοτάκης - Λεβέντης: Δεν δίνουν εξουσιοδότηση στον Τσίπρα για βέτο

Μητσοτάκης - Λεβέντης

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ωστόσο όπως φαίνεται δεν θα έχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Βασίλης Λεβέντης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν εξουσιοδότηση για βέτο στον Αλέξη Τσίπρα.

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης θα βάλει βέτο στο βέτο του Τσίπρα
Κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βέτο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 7ης Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για καταμερισμό των προσφύγων και στις άλλες χώρες, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα για βέτο. 
Μάλιστα αρκετοί είναι οι γαλάζιοι βουλευτές που συμφωνούν με τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς όπως ανέφεραν οι ίδιοι στην ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητάει συναίνεση, αλλά έγκριση για βέτο, ώστε να μπορέσει να κρυφτεί πίσω από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς μετά τις λάθος επιλογές και αποφάσεις του.

Υπενθυμίζεται πάντως πως και χθες στη Συγγρού τόνιζαν πως η λύση του βέτο είναι παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Λεβέντης: Κατ' ελάχιστον ηλιθιότητα να θέσουμε βέτο
Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο η χώρα μας να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις της Ε.Ε. εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στο προσφυγικό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λίγες μέρες πριν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής.
μιλώντας στο Βήμα FM, είπε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για άσκηση βέτο, γιατί «όσοι ασκούν βέτο έχουν χάσει το παιχνίδι».
«Αν ζητήσει (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) εξουσιοδότηση για βέτο, καλό είναι να τα μαζεύει, όσοι το θέτουν έχουν χάσει το παιχνίδι της διπλωματίας ... το να θέτουμε και βέτο είναι κατ' ελάχιστον ηλιθιότητα» σημείωσε.
Εκτίμησε μάλιστα πως αν ο Πρωθυπουργός προβεί σε αυτήν την ενέργεια, θα πέσει η κυβέρνηση, η χώρα θα απομονωθεί, θα στραφεί όλη η Ευρώπη εναντίον μας.
iefimerida.gr

 

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αδυναμία συμφωνίας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

σύνοδος κορυφής

Παραμένει στο «τραπέζι» των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεξέταση η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ με αφορμή την πανδημία, συζητήθηκε και η πρόταση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός και έχει τύχει ήδη θερμών σχολίων από ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχους.

Αν και υπάρχουν αρκετοί «σύμμαχοι» που ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει το πλάνο (Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Τσεχία) υπάρχουν και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούν πως είναι πρόωρο το εν λόγω σχέδιο.

Παρότι δεν υπήρξε ομοφωνία κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού συζητήθηκε αναλυτικά και θα μπορούσε σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους».

Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η χρήση του πιστοποιητικού να «περάσει» και σε επόμενο στάδιο, αρκεί να εξασφαλιστεί ομοφωνία από τα κράτη – μέλη για πιθανές άλλες χρήσεις του- κάτι που συνέβη λόγω των σοβαρών επιφυλάξεων της Μέρκελ και του Μακρόν.

Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκρίνουν σε ένα πρώτο στάδιο κοινή λίστα πιστοποιημένων τεστ κορονωϊού.

Επίσης, τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, όπως και η ιχνηλάτηση των επαφών ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε όλα τα σημεία της πρότασης για την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθούν

Σεισμός μεταξύ Κρήτης και Κάσου

Εφαρμογή για την «βιώσιμη κατανάλωση» στα σούπερ μάρκετ