Περίπου 45 λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.
Στο τετ α τετ οι δύο ηγέτες έκαναν μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά με στόχο την διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο χωρών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος απο τη διατήρηση του καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Επίσης συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για τον διπλασιασμο του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλάγων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες, ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένο και επέμεινε στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Διαφοροποίηση υπήρξε στη συζήτησή τους και για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ανανέωσαν το ραντεβού τους το Φθινόπωρο
Μητσοτάκης και Ερντογάν ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα μιλήσουν για όλα τα ζητήματα της «βαριάς» ατζέντας, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά και για ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό των επόμενων βημάτων του πολιτικού διαλόγου.
Νωρίτερα, οι δυο ηγέτες βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που έγινε η συνάντηση.
Μέσα στη συνάντηση από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και από την τουρκική πλευρά ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και ο Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.
Διαβάστε επίσης
Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Μιτσκόσκι: Επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
Κυρανάκης: Το Κτηματολόγιο ο πρώτος φορέας του Δημοσίου με ΑΙ για διοικητικές αποφάσεις