Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Αύξηση προστίμων, άμεση φυλάκιση και για απλή αμέλεια

Image
Μητσοτάκης
 clock 12:12 | 31/08/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως οι πυρκαγιές δεν έχουν κομματικό χρώμα, έκανε έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει και αναγνώρισε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Επανέλαβε πως για την κυβέρνηση προέχει πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και προανήγγειλε Evros Pass και ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο έως τα τέλη του έτους.

Πρώτος στόχος της συζήτησης, όπως είπε, είναι να αναζητηθούν εξηγήσεις και στη συνέχεια να παρουσιαστούν λύσεις.  «Θα συζητήσουμε εντοπίζοντας με θαρρος πιθανές αδυναμίες της πολιτείας και ακούγοντας όχι μόνο τις αυτονόητες ενστάσεις, αλλά κυρίως συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας πως οι πολίτες το τελευταίο που περιμένουν είναι ακόμη μία κοκορομαχία. «Περιμένουν λογοδοσία, σοβαρότητα, ωριμότητα απέναντι σε ένα φαινόμενο που ταλανίζει τη χώρα μας και όλο τον πλανήτη» ανέφερε.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία κοινή παραδοχή: ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι η δική μας κινητοποίηση δεν πρέπει να προχωρήσει και δεν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το φαινόμενο αλλάζει και αποκτά τη δική του δυναμική κάθε χρόνο. Στην Αμερική κάηκε μία ολόκληρη πόλη, χωρίς οι αρχές να προλάβουν να την εκκενώσουν. Όλος ο Μεσογειακός Νότος δοκιμάστηκε από πυρκαγιές» είπε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ότι φέτος «αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν εκρηκτικό συνδυασμό παραγόντων».

«Είχαμε έναν από τους πιο έντονους και μεγάλης διαρκείας καύσωνες, που ακολουθήθηκε από ισχυρούς ανέμους. Είχαμε το φαινόμενο hot – dry – wind σε μεγάλο μέρος της χώρας. Είχαμε ασυνήθιστους ανέμους στον Έβρο» εξήγησε.

«Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Η πυρκαγιά του Έβρου

Η πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου, θα μελετάται για πολλά χρόνια ακόμη από τους επιστήμονες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Άναψε για λόγους που δεν γνωρίζουμε και κατέκαψε ένα τεράστιο κομμάτι μέσα σε ελάχιστες ώρες. Στην αρχή της η πυρκαγιά της Δαδιάς έκαψε σε 5 ώρες όσο το 2021 είχε κάψει αντίστοιχη πυρκαγιά σε 5 ημέρες» τόνισε.

«Εκ του αποτελέσματος, όταν έχουμε αυτό το μέγεθος της καταστροφής, αυτοι (σ.σ. οι χειρισμοί) δεν αποδείχθηκαν αντίστοιχοι των συνθηκών» παραδέχθηκε.

Ο πρωθυπουργός έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσής της. «Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός

Κάλεσε όλους όσους ανέβουν στο βήμα να είναι πολύ προσεχτικοί στα όσα θα πουν ως προς το γιατί δεν σβήνει για 13η μέρα η φωτιά στον Έβρο,  «γιατί τις πυρκαγιές τις σβήνουν οι πυροσβέστες, που είναι επι μέρες άγρυπνοι».

Ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα

Επανέλαβε ακόμη πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.

Συνειδητός εμπρησμός στον Αυλώνα

Για τη φωτιά στον Αυλώνα είπε πως μπήκαν, όπως φαίνεται, από συνειδητό εμπρηστή, αλλά έσβησαν πολύ γρήγορα. Αν δεν είχαν σβήσει άμεσα, το πρόβλημα θα ήταν τεράστιο, αφού εκείνη την ώρα δινόταν μάχη στο νότιο μέτωπο της Πάρνηθας.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης να μπει στο τέλος στο παραμύθι των προσλήψεων πυροσβεστών.

Πρώτα και πάνω από όλα ο άνθρωπος

Για τις εκκενώσεις είπε: «Δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν μπορεί να αντικασταθεί. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και μετά του φυσικού περιβάλλοντος».

«Όποιος διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση, να το δηλώσει ευθέως. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ζωές». Απευθυνόμενος στην Όλγα Γεροβασίλη, είπε: «Στη χρήση του 112 δεν ήταν καθόλου αυτονόητο αυτό που πετύχαμε, κ. Γεροβασίλη».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Χαβάης, είπε: «Κανένα 112 δεν χτύπησε στη Χαβάη, καμία πόλη δεν εκκενώθηκε. Η κριτική που δέχθηκαν οι αρχές δεν ήταν ότι δεν σταμάτησαν τη φωτιά, αλλά ότι κατέρρευσαν οι επικοινωνίες και δεν υπήρξε σύστημαε έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών».

Πρόληψη ή καταστολή

Η πρόληψη είναι απαραίτητη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κάλεσε όσους ζητούν να δοθεί περισσότερη έμφαση εκεί, να εξηγήσουν αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν χρήματα για παράδειγμα από τα ελικόπτερα για να κατευθυνθούν εκεί. «Αν ασκήσετε κριτική για τις δράσεις πρόληψης που έγιναν στη Δαδιά, να γίνετε συγκεκριμένοι. Δεν είχαν χαραχθεί σωστά οι αντιπυρικές, δεν έγιναν αρκετά; Τι άλλο θα γινόταν; Στην πράξη οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι ικανές να σταματήσουν τα πάντα» είπε.

Οι ευθύνες των Δήμων

Αναφερόμενος στις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημείωσε πως πρέπει να αναρωτηθούμε και εάν οι Δήμοι έκαναν τη δουλειά τους. «Υπάρχουν δήμοι, που δεν κάνουν το αυτονόητο, που ανέχονται παράνομες χωματερές, κλείνουν τα μάτια σε παράτυπες δραστηριότητες των δημοτών» σημείωσε. Οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν με τη διάθεση πόρων ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε Δήμου, προειδοποίησε. «Όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων δεικτών» εξήγησε.

Έκθεση Γκολντάμερ

Τα βασικά συμπεράσματα της Επιτροπής Γκολντάμερ έχουν εφαρμοστεί ή εφαρμόζονται από αυτή την κυβέρνηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η έκθεση απαιτούσε μεγαλύτερη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις επίγειες δυνάμεις, να μην υπάρχει απόλυτη εξάρτηση από τα εναέρια μέσα. «Δημιουργήσαμε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ένα ερειπωμένο γραφείο» σημείωσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους 500 δασοκομάντος.

Είπε ακόμη ότι έχει ήδη ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία και η συνεργασία της με την Πυροσβεστική, όπως πρότεινε η έκθεση Γκολντάμερ, αν και αναγνώρισε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε πίσω από τις ανάγκες

Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να γίνουμε πολύ καλύτεροι. «Ένα είναι το πεδίο τεχνολογικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης, όπως drones, αισθητήρες, κάμερες, συστήματα καταγραφής θερμότητας» ανέφερε. Σημείωσε ακόμη πως «χρειαζόμαστε και νέες προσλήψεις, νέους πυροσβέστες, νέο εποχικό προσωπικό και ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία είχε χρόνια να κάνει προσλήψεις, περισσότερους δασοκομάντος. Πρέπει το Πυροσβεστικό Σώμα να μπορεί να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην πρόληψη σε δασικές περιοχές».

Είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα τρέξει γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα που θα διευκολύνουν τη φυσική αναγέννηση των δασών.

«Μίλησα με την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμφωνήσαμε ότι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης θα πρέπει να έχει και τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη» είπε.

Δεσμεύτηκε επίσης πως θα στηριχθούν και θα αποζημιωθούν όσοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Evros pass

O κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως έως το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο, ενώ για να τονωθεί ο τουρισμός θα ακολουθηθεί το πρότυπο της Βόρειας Εύβοιας με ένα Evros pass.

 

Διαβάστε επίσης:

Έβρος - πυρκαγιές: Μαίνεται για 13η μέρα ο εφιάλτης της φωτιάς (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis