Πολιτική

Μήνυμα Αναστασιάδη σε μνημόσυνο ήρωα για το Κυπριακό

doc.20161207_.1357170_.anastasiadis_9_.jpg

O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε μνημόσυνο του ήρωα του αντιαποικιακού αγώνα Θεοδόση Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως «αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τους ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι ή να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος την ελευθερία μας, θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι». Κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα δεχθούν μια λύση η οποία μετά τη συμφωνία ή την επομένη της συμφωνίας θα καταρρεύσει.

Η δική μας βούληση, είπε, υποβάλλει την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό μέσα από τον ειρηνικό διάλογο. Λύση που θα πρέπει να είναι βασισμένη στις προϋποθέσεις της επανένωσης της πατρίδας, της απαλλαγής από την κατοχή, τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, αλλά και της δημιουργίας εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα εμπεδώνουν και θα διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία.
Παρά την καλή θέληση που ως Ελληνοκυπριακή πλευρά επεδείξαμε, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, καθόλα τα 43 χρόνια της κατοχής και παρά τις δικές μου προσπάθειες, όσο και αυτές των προηγούμενων Προέδρων, η τουρκική αδιαλλαξία απέτρεψε την επίτευξη μιας λύσης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους.

Επιδίωξή μας, είπε, ήταν η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους που θα το κυβερνούσαν οι Κύπριοι για τους Κύπριους και όχι οι Τούρκοι δια των Τουρκοκυπρίων, να καθηλώσουν ολόκληρη την Κύπρο, ολόκληρο το νέο καθεστώς πραγμάτων κατά τρόπο που να είμαστε υποχείριο της Τουρκίας και εφαρμοστές της τουρκικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι είμαστε «έτοιμοι, πανέτοιμοι να προσέλθουμε ανά πάσα στιγμή στον διακοινοτικό διάλογο». Να συζητήσουμε και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συμφωνίας για τις εσωτερικές πτυχές, ενώ όσο αφορά τη διεθνή πτυχή αυτό που έχω διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση είναι πως αυτή τη φορά θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη διάσκεψη για την Κύπρο ώστε να μην αναμένουμε τις τελευταίες ώρες μιας δεκαήμερης πορείας συνομιλιών για να διαπιστώσουμε τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας.»

Πιστεύω πως αν επιτέλους επικρατήσει όχι αυτό που μας ζητά ο κ. Ακκιντζί δηλαδή να αλλάξουμε εμείς νοοτροπία, αλλά αν κατανοήσουν και οι Τουρκία και οι συμπατριώτες μας ότι είναι προς όφελος του συνόλου του λαού μας η λύση του Κυπριακού, χωρίς να παραγνωρίζονται και τα οφέλη που θα έχει η Τουρκία από μια λύση του Κυπριακού, μια λύση όμως που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων, που να βασίζεται στις βασικές αρχές του ΟΗΕ, στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, διαφορετικά δεν θα μπορεί να υπάρξει ειρήνη, τότε δεν θα μπορεί να υπάρξει προοπτική, δεν θα δεχθούμε μια λύση η οποία μετά τη συμφωνία ή την επομένη της συμφωνίας θα καταρρεύσει.

Πολιτική

Πέτσας - κορωνοϊός: Εκτιμούμε ότι στα μέσα Μαρτίου θα ανοίξει η αγορά

αγορά χριστούγεννα

Την εκτίμηση ότι η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου και ότι το φετινό Πάσχα δε θα έχει καμία σχέση με το περυσινό εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ. 

Όπως ανέφερε «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι». 

Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι  θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας. 
«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο κ. Πέτσας. 

Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισήμανε ότι η «είμαστε σε ένα στάδιο που γίνεται αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού και γρήγορα θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Όπως εξήγησε, όταν ξεκίνησε πέρυσι η πανδημία, υπήρχε και τότε μια συζήτηση αν θα μπορεί κάποιος να έρχεται στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς με κάποιο πιστοποιητικό, δηλαδή να έχει περάσει ένα τεστ και να είναι αρνητικός προσθέτοντας ότι τώρα είναι πολύ πιο ώριμα τα πράγματα στην Ε.Ε. να καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

«Πάνω από 25 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και σε μερικούς μήνες θα έχουν φτάσει τα 50-60 εκατ. Γιατί να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με σχετική ασφάλεια μπορούν να ταξιδεύουν κι ένας χώρος σημαντικός όπως είναι του καταλύματος, της εστίασης και του τουρισμού να αρχίσει να αναπνέει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά; Να μπορέσει δηλαδή να υπάρξει μια κινητικότητα με ασφάλεια στην Ευρώπη και από αυτή να επωφεληθούν όλοι», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" το μισό νησί - Όλα τα μέτρα

Ζευγάρι βρήκε τον θάνατο καταπλακωμένο από τρακτέρ

Λιγνάδης: Το πρώτο βράδυ στη φυλακή - Σε απομόνωση για μία εβδομάδα (βίντεο)