Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαλολιάκος ο πλουσιότερος, Κουτσούμπας ο φτωχότερος

Image
πόθεν έσχες
 clock 14:33 | 11/05/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Με μεγάλη καθυστέρηση, τόση που σε συνδυασμό με τις έκτοτε εκλογικές αναμετρήσεις τα καθιστούν «στοιχεία» ουσιαστικά μειωμένου ενδιαφέροντος από πλευράς επικαιρότητας, δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από τη Βουλή οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πολιτικού προσωπικού για το έτος 2013 (χρήση 2012). Ενδεικτικό είναι ότι απουσιάζουν δηλώσεις πολιτικών αρχηγών όπως των κ. Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη, οι οποίοι τότε δεν ήταν βουλευτές, όπως επίσης και σημερινών βουλευτών που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015.

Η μελέτη των σχετικών δηλώσεων «δυσχεραίνεται» περαιτέρω εξαιτίας και του γεγονότος ότι βάσει του νέου νόμου, δεν δημοσιοποιούνται διευθύνσεις των ακινήτων: το γεγονός αυτό, αν και είναι εύλογο ως προς το γιατί συμβαίνει - προστασία προσωπικών δεδομένων – εύκολα δημιουργεί ασάφειες σε βάρος των υπόχρεων, καθώς κάποιος μπορεί να εμφανίζεται με πολλές «εγγραφές», να αφορούν το ίδιο ακίνητο (οικόπεδο και κτίσματα επ’ αυτού).

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" το κλίμα ασάφειας και κατ’ επέκταση τα διαχρονικά ερωτήματα – πέραν, φυσικά, εκείνου το οποίο αφορά το «πόθεν» και που δεν είναι ορατό εξαιτίας του συστήματος ελέγχου και δημοσιοποίησης των δηλώσεων, διατηρείται και από το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην γίνονται γνωστά στοιχεία αναφορικά με περιπτώσεις βουλευτών οι οποίοι εκλήθησαν «για διευκρινίσεις». «Οπου συνέτρεχε περίπτωση κάλεσαν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές τους υπόχρεους προς παροχή διευκρινίσεων», και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο», σημειώνεται σε σχετικό δελτίου Τύπου. Οι εν λόγω Εκθέσεις για τους «προβληματικούς», έστω και με απόκρυψη του ονόματος του υπόχρεου, δεν δημοσιοποιήθηκαν επίσης, με αποτέλεσμα να μην γίνονται γνωστά έστω τα λάθη και οι παραλείψεις των πολιτικών προσώπων.

Καθώς στο παρελθόν, μέσα σε αυτό το περιβάλλον ασάφειας, διαπιστώθηκε πως παρά τους ελέγχους κατεγράφησαν σοβαρές περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας, πλέον αποφεύγεται και στις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις να επαναληφθούν «διαπιστώσεις» όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, ότι δεν βρέθηκαν μη κανονικά στοιχεία στις δηλώσεις. Στον αντίποδα, καταγράφεται ευθέως η επιφύλαξη των ελεγκτών:

«Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στην διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβίωσής τους. Η Επιτροπή, μετά το πέρας του ελέγου από τους ορκωτούς λογιστές και με βάση πάντοτε την έκθεση αυτών και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, διατηρεί αρμοδιότητα για επανέλεγχο των ως άνω δηλώσεων, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο».

Υπενθυμίζεται ότι για περιπτώσεις ακόμα και (σημερινών) υπουργών, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα έγινε επανέλεγχος, ενώ δηλώθηκε και ανεπισήμως πλην όμως αρμοδίως, πως εάν παρίστατο ανάγκη –καθώς διαφαίνονταν «σοβαρά προβλήματα»- θα ζητείτο ακόμα και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για πρώτη φορά φέτος οι δηλώσεις δόθηκαν στον Τύπο όχι σε έντυπη, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή (cd).

Από τον «παραδοσιακό» τρόπο ανάγνωσης των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών για τη συγκεκριμένη χρονιά (δήλωση 2013 – χρήση 2012), προκύπτουν ορισμένα επιμέρους ενδιαφέροντα στοιχεία για ορισμένους, όπως επί παραδείγματι για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής ο οποίος εμφανίζεται με τα υψηλότερα εισοδήματα: 271 χιλιάδες ευρώ, μαζί με τη σύζυγό του, επίσης βουλευτή της ΧΑ. Στην άλλη όχθη, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας εμφανίζεται με εισοδήματα (μαζί με τη σύζυγο) ως ο «φτωχότερος»: μόλις 44 χιλ. ευρώ. Αναλυτικότερα:

Ο σημερινός πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει εισοδήματα 66.864 από βουλευτική αποζημίωση και 2.460 ευρώ λοιπά έσοδα. Εχει ένα ακίνητο 114 τμ στην Αθήνα και καταθέσεις 6.999 ευρώ σε τέσσερις λογαριασμούς στην Εθνική. Επίσης, μία μοτοσικλέτα.

Ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης έχει εισοδήματα 70.397 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 11.203,79 ευρώ από λοιπά εισοδήματα. Δηλώνει 19  ακίνητα σε Χανιά, Αττική και Κυκλάδες. Εμφανίζεται επίσης, το 2012 να έχει πάρει οικόπεδο από γονική παροχή και να το πουλάει την ίδια χρονιά έναντι  342.000 ευρώ. Επίσης, εμφανίζεται να αγοράζει 16 μετοχές της SAMSUNG ELECTRONICS έναντι 10.912 δολαρίων. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 162.306 ευρώ σε ΕΘΝΙΚΗ και HSBC, διαθέτει ένα αυτοκίνητο 1400 κ.ε. και δηλώνει συμμετοχή στην Επιχείρηση Κήρυξ Α.Ε

Ο Ν. Μιχαλολιάκος δηλώνει εισοδήματα (μαζί με Ελένη Ζαρούλια) 271.050, δέκα εγγραφές ακινήτων του ίδιου και της συζύγου, καταθέσεις 183.372 €, ενώ συμμετέχουν και σε δύο επιχειρήσεις.

Η πρόεδρος σήμερα του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (εκείνη τη χρονιά αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας) δηλώνει έσοδα 70 χιλ. ευρώ (μαζί με σύζυγο), συνολικές καταθέσεις σχεδόν 10 χιλ. ευρώ, και διέθετε μικρό χαρτοφυλάκιο μετοχών (Εθνική Τράπεζα και Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης).

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος έχει εισοδήματα 179. 493 ευρώ, 21 εγγραφές ακινήτων, καταθέσεις σε 44.439 ευρώ, 16 Λίρες Αγγλίας και 80 δολάρια, δηλώνει ένα αυτοκίνητο 6000 κ.ε. (δηλώνεται σε ακινησία λόγω αδυναμίας πώλησης), η σύζυγός του ένα αυτοκίνητο 2000 κ.ε., σκάφος 8,3 μ. ανοιχτού τύπου, και συμμετοχή σε επιχείρηση με κεφαλαίο 163900 ευρώ

Ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος,  Δ. Κουτσούμπας, δηλώνει  μαζί με τη σύζυγό του τα εισοδήματα ανέρχονται σε 44.255 ευρώ. Εχουν έξι εγγραφές ακινήτων και συνολικές καταθέσεις 12.565 ευρώ.

Οι «οικονομικοί»

Ενα εκ των πλέον συζητημένων προσώπων που διαχειρίστηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές υποθέσεις εθνικής οικονομίας, ο Γ.Βαρουφάκης, είναι μεταξύ των μεγάλων «απόντων» από την πράξη δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες» - δικαιολογημένα, βεβαίως, καθώς το 2012-2013 δεν ήταν βουλευτής.

Ο σημερινός επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται στην δήλωσή του να διαθέτει εισοδήματα 45.512,63 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 16.737,72 ευρώ από λοιπά εισοδήματα, ενώ η σύζυγός του δήλωσε εισοδήματα 130.145,37 ευρώ. Δεν εμφανίζει μεταβολές στα ακίνητα (επτά εγγραφές), ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με ενδιαφέρουσα “δραστηριότητα”: 32 εγγραφές. Από την δήλωσή του προκύπτει μεταξύ άλλων ότι προχώρησε το 2012 σε σημαντικές πωλήσεις κυρίως μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων και παράλληλα, στην αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων. Ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί υψηλές καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας αλλά και της Βρετανίας. Συγκεκριμένα σε ελληνικές τράπεζες δηλώνει καταθέσεις 206.190 ευρώ,2079 λίρες Αγγλίας και 523 δολαρίων ΗΠΑ, ενώ δηλώνει καταθέσεις και σε τράπεζα του εξωτερικού και συγκεκριμένα σε δύο της Βρετανίας (NAT WEST και The Co-operative Bank) 26221 λίρες Αγγλίας. Εμφανίζεται να διαθέτει τρία αυτοκίνητα.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, το πόθεν έσχες του οποίου συζητήθηκε ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας “προβλημάτων” που ειπώθηκε ότι είχε –ως γνωστόν, ο επανέλεγχος μετά από μήνες έκανε την Επιτροπή να αποφανθεί ότι όλα ήταν καλά- εντοπίζονται μεταξύ άλλων: Εισοδήματα 28.113,23 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 44.521, 97 ευρώ από λοιπά εισοδήματα. Για την οικογένεια Σταθάκη εμφανίζονται 51 ακίνητα. Εκείνη την περίοδο εμφανίζει σημαντική πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων να διατηρεί άλλα αμοιβαία, καθώς και μετοχές της HELLENIC SEAWAYS αξίας κτήσης 81.187,5 ευρώ. Μαζί με τη σύζυγό του ο κ. Σταθάκης δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις 1,9 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ η οικογένεια έχει στην κατοχή της και δύο αυτοκίνητα.
Πηγή: kathimerini.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis