Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: «Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για τους αγρότες»

αγρότες Βουλή 1
 clock 11:17 | 21/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Στους αγρότες που πραγματοποίησαν μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας μίλησε το πρωί της Τετάρτης (21/2) σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια» είπε χαρακτηριστικά.

«Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις μέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστικά.

Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά από τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια αλλά ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά. Απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν 8, στο όριο του κόστους και το πετρέλαιο δίνεται με έκτακτο τρόπο για 3η χρονιά και ξεκινά η συζήτηση για την μόνιμη καταβολή του πετρελαίου» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

«Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πώς δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση. Ο ότι η οικονομία πάει καλά, δεν έγινε ως διά μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές. Απ΄ το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο το οποίο δόθηκε για 3η χρονιά προσωρινά. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα ωστόσο δεν μένουν για πάντα» διευκρίνισε.

«Σε απόλυτη επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για τα ζητήματα τρομοκρατίας και παραβατικότητας»

Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε ειδική αναφορά στην τρομοκρατία και στα κενά στα μέτρα φύλαξης των Δικαστικών Μεγάρων υπογραμμίζοντας: «Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα σας πούμε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη χώρα, και δεν υπάρχει ζήτημα ανομίας ή παραβατικότητας. Από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα τρομοκρατίας υπάρχει θέμα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία. Έχει αποδείξει πως έχει σημαντικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα εγκληματικότητας. Η ήπια εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 25% γιατί επιστρέφουν οι αστυνομικοί στους δρόμους. Οι ανθρωποκτονίες έχουν εξιχνιαστεί κατά 90%. Υπάρχουν όμως κενά που πρέπει να καλυφθούν και μετράει το αποτέλεσμα δηλαδή η ασφάλεια των πολιτών».

«Το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ., η αντιτρομοκρατική καθώς και άλλες υπηρεσίες, είναι σε απολυτή επιφυλακή. Η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται από τον ποινικό κώδικα που έχει. Έχουμε κυβέρνηση που κάνει μία 3η αλλαγή που κλείνει πολλά κενά ανομίας: αυστηροποιούνται οι ποινές, σταματάει το παράδοξο ότι όλα τα πλημμελήματα είναι ατιμώρητα, έμπαινε κάποιος για 15χρονια στη φυλακή και έβγαινε σε 7 ακόμα και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι είδηση η τήρηση της νομιμότητας»

«Θεωρώ καλοδεχούμενη την κριτική, και λογική από αυτούς που μας λένε να κάνουμε περισσότερες επεμβάσεις και εφαρμόστε τον νόμο. Κάποιοι λένε ακόμα και για χούντα και βλέπουμε το εντελώς αντίθετο πράγμα. Πρώτον, σε λίγες μέρες θα γίνει πράξη η εμβληματικότερη μεταρρύθμιση για την 3οβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει “μάχες” έχουν χάσει εξάμηνα, είτε ήταν κομματικοί είτε όχι για να μπορούν στη χώρας μας στα νέα παιδιά.

Σε λίγες μέρες θα έχουμε έναν νόμο που στηρίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια. Η αξία των πτυχίων προκύπτει από την αξιοπιστία του πανεπιστημίου και τι σπουδές παρέχει και κατά πόσο το θέλει αυτό το πτυχίο η αγορά εργασίας. Τα κριτήρια για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστήμιων ως παραρτήματα και ελπίζουμε και συνολικά μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα γίνει με το καλό στην χώρα, θα είναι από πιο αυστηρά από οποιασδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Καταφέραμε με τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας και με τη βοήθεια των Πρυτάνεων να διασωθεί η εξεταστική των φοιτητών κατά ποσοστό άνω του 90%. Δυστυχώς υπήρχαν και περιπτώσεις που φοιτητές έχασαν το εξάμηνό τους, και να διερευνηθεί ποιός έχει ευθύνες. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να συζητάμε σε αυτή τη χώρα το αυτονόητο. Δυστυχώς συζητάμε γιατί έως το 2019 υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο που απαγόρευε τις επεμβάσεις στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι είδηση η τήρηση της νομιμότητας.

Εμείς δεν θέλουμε να μπαίνει στα πανεπιστήμια η αστυνομία. Κανείς δεν το θέλει αυτό, δεν είναι εκδικητικό. Αν καταληφθεί μία ΔΟΕ ή ένας άλλος οργανισμός προφανώς και θα επέμβει. Καταργήσαμε το άσυλο ανομίας το 2019 και από τότε έχουν γίνει δεκάδες επεμβάσεις εκκένωσης καταλήψεων από φοιτητές, κάποιους που αυτοαποκαλούνται “φοιτητές”, αίθουσες – παρασκευαστήρια μολότοφ σε Μετσόβιο και Αριστοτέλειο, στις εστίες. Η αστυνομία βρήκε ευρήματα που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Έχουμε και άλλα βήματα να διανύσουμε» συμπλήρωσε.

Τι είπε για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και την ολοκλήρωση των εργασιών μετά το ψήφισμα – ράπισμα της Ευρωβουλής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

«Όσον αφορά στο ψήφισμα για το κράτος δίκαιου, η κατάσταση κάθε χώρας για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου αποτυπώνεται από την ετήσια έκθεση για το κράτος δίκαιου που βγάζει η ευρωπαϊκή επιτροπή για κάθε χώρα.

Η τελευταία που βγήκε και περιμένουμε την επόμενη, αναγνώρισε πολύ σημαντική πρόοδο για την Ελλάδα και έκανε και επισημάνσεις. Ως δημοσιογράφοι, το βλέπετε αυτό, ζούμε σε μια χώρα που πλέον δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι σε κρατητήρια, δεν υπάρχουν υπουργοί καταδικασμένοι με 13-0 για παρεμβάσεις και παραβάσεις καθήκοντος. Δεν υπάρχουν πολιτικοί υπό διωγμό. Υπάρχει ένα ψήφισμα ωστόσο δεν πιστεύω ότι αντιμετωπίζεται (σ.σ. για τους δημοσιογράφους) πρόβλημα ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες εφημερίδες και Μέσα και είναι ευτυχές γεγονός αυτό, έχουμε συκοφαντικά πρωτοσέλιδα που δεν κυκλοφορούν σε μία άλλη χώρα στον κόσμο, έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία ή τουλάχιστον πολλές εφημερίδες που γράφουν την μία ανακρίβεια μετά την άλλη» είπε.

«Μερίδα της αντιπολίτευσης βλέπει πίσω από μια τραγωδία, μια ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης»

«Για την δολοφονία Καραϊβάζ ευχόμαστε να διαλευκανθεί. Δεν νομίζω ότι βάζουμε κάποια σκιά ότι υπάρχει κακοποιά συγκάλυψη. Για τις υποκλοπές ψηφίσαμε το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Για την Εξεταστική για τα Τέμπη, είχαμε την Εξεταστική με τους περισσότερους μάρτυρες στην ιστορία των Εξεταστικών Επιτροπών με 39 μάρτυρες. Ουδείς εξ αυτών πλην ενός δεν προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως κάθε πολίτης, λογικός άνθρωπος και υγιής νους θέλουμε αυτή η υπόθεση να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε επίπεδο Εξεταστικής και σε επίπεδο Δικαιοσύνης.

Και το θέλει αυτό και η κυβέρνηση, και ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς υπάρχει μια μερίδα της αντιπολίτευσης βλέπει πίσω από μια τραγωδία, μια ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι ντροπή να χρησιμοποιούν τον πόνο των συγγενών για να κάνουν πολιτικό παιχνίδι ή να προβάλουν ιστορίες στην Ευρώπη και να συκοφαντούν τη χώρα μας πχ νεκρή Μαρία. Οι ώρες της Εξεταστικής είναι ρεκόρ. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα συγκάλυψης είναι εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης» δήλωσε κλείνοντας ο Παύλος Μαρινάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα – Ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου (εικόνες)

ΑΠΘ: Χάθηκε και επίσημα η εξεταστική στη Νομική –Εφεδρικούς servers επιστρατεύει το ΕΚΠΑ

e- ΕΦΚΑ: Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis