Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριάς: Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο Μοσκοβισί για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα

μοσκοβισι
 clock 20:58 | 23/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Νίπτει τας χείρας της η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα, καθώς ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσχοβισί, απαντώντας σε Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα o Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι «η δράση της Ένωσης αναπτύσσεται χωρίς να θίγονται οι ευθύνες των κρατών μελών, όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας, καθώς και την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης».

Στην Γραπτή του Ερώτηση ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «στην Ελλάδα ο τομέας της δημόσιας υγείας εκπέμπει SOS, καθώς λόγω των μνημονιακών πολιτικών αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Αναλυτικότερα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και χρήματα για τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων. Η διατροφή των ασθενών είναι περιορισμένη σε ποσότητα, το νοσοκομειακό προσωπικό συρρικνώνεται δραματικά και οι εργαζόμενοι υπεραπασχολούνται για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς. 

Επίσης μείζον ζήτημα αποτελεί η έλλειψη φαρμάκων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα φαρμακεία, γεγονός που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για  την υγεία των ασθενών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στα γενόσημα, με τις τιμές τους να είναι  υψηλότερες  συγκριτικά με τις τιμές των αντίστοιχων φαρμάκων στο εξωτερικό».

Στην Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής έθεσε στην Επιτροπή, ως μέλος της τρόικας, το ζήτημα του αν θα συνεχίσει να επιμένει στην αποτυχημένη μνημονιακή της πολιτική, απαιτώντας έτσι την περικοπή των δαπανών στον τομέα της δημόσιας υγείας, θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων πολιτών.

Η πλήρης απάντηση του Πιέρ Μοσχοβισί για το θέμα αυτό έχει ως εξής: 
«Σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) «Η δράση της Ένωσης αναπτύσσεται χωρίς να θίγονται οι ευθύνες των κρατών μελών όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας, καθώς και την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης». Συνεπώς, επαφίεται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους πληθυσμούς τους. 

Η Επιτροπή έχει επίγνωση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζει επί του παρόντος ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα. Το προσφάτως υπογραφέν Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ) από τις ελληνικές αρχές περιλαμβάνει πλήρη σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στο σύστημα, μεταξύ άλλων και για τους ανασφάλιστους. Η εκταμίευση που συνδέεται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής θα συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων ρευστότητας που υφίστανται στον δημόσιο τομέα.

Η τιμή των φαρμάκων έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010, εν μέρει χάρη στην θέσπιση νέου κανονισμού δυνάμει του ΜΣ. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ωστόσο ότι οι τιμές των ελληνικών γενόσημων φαρμάκων εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε άλλα κράτη μέλη. Η Επιτροπή έθεσε το εν λόγω θέμα στις ελληνικές αρχές. Το νέο ΜΣ περιλαμβάνει διατάξεις για τη μείωση της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων, για τα οποία έχει λήξει η πατέντα και των γενόσημων φαρμάκων. 

Και η απάντηση Μοσχοβισί καταλήγει: Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη σε ποιοτικά, προσβάσιμα και βιώσιμα συστήματα δημόσιας υγείας, και θα στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών προς αυτή την κατεύθυνση. Πραγματοποιεί τακτικές αποστολές επιθεώρησης στην Ελλάδα και, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της, θα συνεχίσει να διατυπώνει τυχόν προβληματισμούς της.»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis