Πολιτική

Μαριάς: Όχι στην εκμετάλλευση του Κονγκό από τις Ευρωπαϊκές πολυεθνικές

μαριας

Όχι στην εκμετάλλευση των πληθυσμών του Κονγκό από τις Ευρωπαϊκές πολυεθνικές είπε για άλλη μία φορά σε ομιλία του σήμερα 22-6-2016 ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή είχε κάνει ο Νότης Μαριάς και στις 11/2/2015 (http://notismarias.gr/2015/02/) και στις 2/12/2015.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής: «Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αφρικής και συνάμα μία από τις πλουσιότερες σε ορυκτά. Δυστυχώς όμως, εκεί οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και η έξαρση βίας που γνωρίζει η χώρα αυτή. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπερψηφίσαμε πρόταση που καταδίκαζε τις παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα, ένα πάρκο με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Αφρική και Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Οι βιαιοπραγίες στην περιοχή του Βόρειου Κίβου ξεκινάνε περίπου την ίδια περίοδο που διεξάγονται οι πρώτες σεισμολογικές έρευνες, στο τέλος του 2014. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, μετράμε ήδη περισσότερους από 600 νεκρούς, αποτρόπαιες σφαγές στη περιοχή Μπένι τον Μάιο, με θύματα εγκύους, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει όχι μόνο να καταδικάσει αυτές τις απάνθρωπες πράξεις αλλά και να λάβει αυστηρά μέτρα για να σταματήσει οποιαδήποτε ανάμιξη ευρωπαϊκών πολυεθνικών στις παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Ανατολικό Κονγκό. Ιδιαίτερα, πρέπει να εξετάσει τις καταγγελίες συνεργασίας πολυεθνικών εταιριών με ομάδες ενόπλων με στόχο την τρομοκράτηση και τον διωγμό των ντόπιων πληθυσμών».

Δείτε το σχετικό βίντεο με την τοποθέτηση του Νότη Μαριά:

 

Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Στους επόμενους δύο μήνες η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία για την εκ νέου ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στόχος της νέας συμφωνίας είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο σχετίζεται με την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει αναβάθμιση των ήδη στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη Βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις δύο αεροπορικές βάσεις στην Κεντρική Ελλάδα. Σχετικά με τον Κόλπο της Σούδας, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι "προσφέρει το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο".

Αναφερόμενος στη σημασία αυτής της νέας συμφωνίας (MDCA), ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι εδραιώνει τη στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σχέση δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τις οποίες πρεσβεύουν οι δύο χώρες ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο σύμμαχο, στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για τη προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιεί η χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό των Ένοπλων Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που γίνεται στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά των μαχητικών Rafale, την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό άλλων τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών. Όπως εξήγησε ο ΥΕΘΑ, η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει δυναμικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αλλά και να προβάλει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ έναντι όλων εκείνων που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφιαλτική νύχτα σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας: "Βροχή" οι εκτοξεύσεις ρουκετών - βίντεο

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Ανησυχητικές αντιδράσεις ανιχνεύονται στα έγκατα του Τσερνόμπιλ

Ροτβάιλερ κάνει τραμπολίνο και το απολαμβάνει παρέα με 3χρονη -Απολαυστικό βίντεο