Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα»

Image
Κυριάκος Πιερρακάκης
 clock 14:49 | 09/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε 18 μήνες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, με φόντο την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι δηλώσεις του υπουργού πραγματοποιήθηκαν στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για λειτουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα 10 ξένα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης αποκάλυψε ότι στις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας περιλαμβάνεται και ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Τι έπραξαν τα κόμματα

Παράλληλα, προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν κατά πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών και συνολικής διάρκειας 47 ωρών.

Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, επί της αρχής ψήφισαν 159, οι 158 της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς. 129 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης.

Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίνα Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών).

Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Ηράκλειο υπηρετούσε Πρωτοδίκης που απολύθηκε επειδή καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων

Ηράκλειο: Σάρωσε τους πεζόδρομους η Δημοτική Αστυνομία - Αφαιρέθηκαν πινακίδες

«Ευχαριστώ» Ζελένσκι σε Μητσοτάκη: «Να μην αφήσουμε την Ρωσία να εκφοβίζει»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis