Ελλάδα

Κύπρος: 43 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου

κυπρος πραξικοπημα 1974.jpg

Συμπληρώθηκαν σήμερα 43 χρόνια από την αποφράδα ημέρα, της 15ης Ιουλίου 1974, όταν η χούντα των Αθηνών και οι συνεργάτες της στην Κύπρο προχώρησαν στο προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του τότε Προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

Πέντε μέρες αργότερα, το πραξικόπημα έδωσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και της έδωσε την αφορμή για τη στρατιωτική κατοχή μέχρι σήμερα, του βορείου τμήματος της Κύπρου. Η σημερινή επέτειος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων παρέδωσε στον Κύπριο ομόλογο του, Δημήτρη Συλλούρη το Αρχείο της ελληνικής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου».

Στις 8 και 20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες. Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τελέστηκε, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη, επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Στους τάφους των αντιστασιακών κατά το πραξικόπημα οι παριστάμενοι γιουχάισαν τον εκπρόσωπο του κόμματος ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο), όταν κατέθεσε στεφάνι. Εξάλλου, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος παρίστατο στην επιμνημόσυνη δέηση με ομιλητή τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των στρατιωτών, που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα.
«Η Ιστορία μας διδάσκει ότι μέσα από την ενότητα πρέπει να δώσουμε τους αγώνες με κοινό στόχο την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωση» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο περιθώριο του μνημόσυνου των πεσόντων του πραξικοπήματος, στην Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η σημερινή μέρα είναι «μια μέρα ντροπής». Είναι σημείωσε, «μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας, μια μέρα προδοσίας από τη στρατιωτική χούντα των Αθηνών, που χωρίς αμφιβολία άφησε μέχρι σήμερα τα σημάδια της μέσα από τη διαίρεση της πατρίδας μας».

Η ολομέλεια της Βουλής καταδίκασε τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής με κεντρικό, νέο σημείο αναφοράς την παράδοση από τη Βουλή των Ελλήνων του «Φακέλου» της Κύπρου. Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, γεγονός που προκάλεσε σχόλια γιατί είναι η πρώτη απουσία Κυπρίου προέδρου σε 42 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανέλαβε την ευθύνη αναφέροντας ότι, «λόγω παράλειψης του Γραφείου του να αποστείλει πρόσκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος δεν προσήλθε στην συνεδρίαση». Η συνεδρίαση υνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με ομιλίες του πρόεδρου της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων.

Ελλάδα

Λινού - κορωνοϊός: Μη αποδοτικό το lockdown – Πιθανό να παραταθεί

κατάστημα κορωνοϊός

Στην εκτίμηση ότι το lockdown στην Αττική μπορεί να παραταθεί και μετά τις 7 Μαρτίου προέβη μέσω της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο» η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υποστηρίζοντας ότι το τρέχον lockdown δεν αποδίδει, κάτι που μπορεί να οφείλεται και στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών της Covid-19.

«Να μην επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο τω τεστ που έγιναν τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό. Γύρω στο 3,6-3,7%. Το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό. Εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών οπότε η μάχη με τον κοροναϊό είναι πολύ άνιση» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «πολύ πιθανή» η παράταση του lockdown.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη όλων των υπάρχοντων μέτρων προτού επιβληθεί ένα lockdown, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.

«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στις επιβαρυμένες περιοχές οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υποστήριξε ότι «δε σηκώνει η αγορά περισσότερο κλείσιμο. Και για λόγους ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών. Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγνάδης: Το πρώτο βράδυ στη φυλακή - Σε απομόνωση για μία εβδομάδα (βίντεο)

Κρήτη - κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" το μισό νησί - Όλα τα μέτρα

Κρήτη: Ανοιξιάτικος ο καιρός - Δείτε το βίντεο