Πολιτική

Κυπριακό: ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία χαιρετίζουν την απόφαση για νέα διάσκεψη

αναστασιαδης ακιντζι κυπριακο.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την επικείμενη διάσκεψη για το Κυπριακό και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει, στο πλαίσιο του ρόλου που της αναλογεί. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής  Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πως «ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η Κομισιόν επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να είναι σε θέση να υποβοηθούν τη διαδικασία».
 
Εξάλλου η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την ανακοίνωση των ηγετών και των ενδιαφερομένων μερών να συναντηθούν στη Γενεύη αυτό το μήνα για να συζητήσουν τα εναπομείναντα βήματα για επανένωση του νησιού σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

 Βάσει της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί από τους Κύπριους ηγέτες, σημείωσε, «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή  είναι η καλύτερη ευκαιρία για δεκαετίες για τους Κυπρίους για να επιτευχθεί μια διαρκής και συνολική λύση».

Τέλος η Αμερικανίδα πρέσβειρα κάλεσε όλα τα μέρη, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία και δημιουργικότητα για να φθάσουν σε μια συμφωνία που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους.
 
Επίσης η Ρωσία με δήλωση του Ρώσου πρέσβη στη Λευκωσία στο ΚΥΠΕ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας παράλληλα το γεγονός πως στη Διάσκεψη για την Κύπρο «θα είναι προσκεκλημένη ξανά μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ακόμα πως η Μόσχα «ελπίζει ότι οι δυο πλευρές θα βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα του Κυπριακού, κυρίως στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Πολιτική

Χατζηδάκης: "Να φοβούνται οι εργοδότες που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές"

Κωστής Χατζηδάκης

«Δεν καταργείται το 8ωρο» ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Έχουμε να κάνουμε με μια αντιπολίτευση η οποία συνειδητά ψεύδεται, είναι πρωταθλήτρια των fake news και διαστρεβλώνει το περιεχόμενο όλων των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και γι'αυτό τη βλέπεται εκεί που είναι κολλημένη δημοσκοπικά», πρόσθεσε.

Και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας ότι «θα μπορούσε να κάνει κριτική επί υπαρκτών διατάξεων και όχι αυτών που έχει βάλει στο μυαλό της συνειδητά και αυθυποβάλλονται κάνοντας όλη αυτή την αστεία κριτική».

Εξηγώντας το νομοσχέδιο ο υπουργός ανέφερε ότι η πιο σημαντική διάταξη είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. «Είναι ένας μηχανισμός ηλεκτρονικός με τον οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να έχει τις εγγυήσεις για την τήρηση ωραρίου. Θα καταγράφονται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες του και δεν θα υπάρχει μαύρη εργασία, ενώ θα προστατεύονται και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι σε άλλους που κάνουν κόλπα», υπογράμμισε. 

Όπως είπε θα είναι αυτόματος μηχανισμός που θα εποπτεύει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας. «Θα ξεκινήσουμε από μεγάλες επιχειρήσεις- βιομηχανίες και τράπεζες- και θα πάμε με ταχύτητα στις υπόλοιπες», σημείωσε. 

Αυτοί που έχουν να φοβούνται από αυτή τη διάταξη είναι μόνο οι εργοδότες που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές, τόνισε.

Για τη διευθέτηση του ωραρίου, επισήμανε ότι είναι ένας νόμος από τη δεκαετία του 90. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κράτησε τον νόμο και τώρα λέει ότι αυτός ο νόμος καταργεί το 8ωρο, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε το 8ωρο και δεν το καταλάβαμε; Είναι κωμικοτραγική αντιπολίτευση αυτό που κάνουν, δεν έχουν χαλινάρι σε αυτά που λένε», εξήγησε. 

«Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής διότι μπορεί να θέλει να μην κάθεται όσο προβλέπεται από την άδεια αλλά να αποταμιεύει χρόνο για την οικογένεια του. Θα του τον δίνουν τον χρόνο και θα πουν ένα τραγούδι. Με αυτό το νόμο δίνεται η δυνατότητα αν το θέλει ο εργαζόμενος και δεν υπάρχουν και συνδικάτα, ο ίδιος να ζητάει κατόπιν αιτήματος του από τον εργοδότη και αν το αποδέχεται ο εργοδότης.Δεν είναι δώρο ούτε σε εργοδότη ούτε σε εργαζόμενος. Είναι μια δυνατότητα επιπλέον», σημείωσε ο υπουργός. 

Για τις υπερωρίες ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «αυξάνουμε τον αριθμό τους και ελέγχουμε αν πληρώνονται με την ψηφιακή κάρτα».

Επισήμανε ότι οι υπερωρίεςκαι η διευθέτηση έχουν ως βάση το 8ωρο αν και είναι διαφορετικοί μηχανισμοί. 

«Τόσο κακό είναι να τους εξασφαλίσουμε 4ημερη εβδομάδα εργασίας σε αυτούς που το θέλουν και συμφωνούν με εργοδότες και πρέπει εμείς από το πολιτικό σύστημα να τους αναγκάσουμε σε πενθήμερη εργασία; Είναι τόσο προοδευτική αυτή η αντίληψη ή κάποιοι υποστηρίζουν αραχνιασμένα δόγματα του '50 και του '60και δεν βλέπουν τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθε» διερωτήθηκε.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει ακόμα. Εάν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε θα το είχαμε φέρει» κατέληξε ο υπουργός σχολιάζοντας την κριτική ότι θα έπρεπε να το καθυστερήσει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελαστικό ωράριο εργασίας: Σαρωτικές αλλαγές σε υπερωρίες και 8ωρο

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα έχουν φέτος επιστροφή φόρου - βίντεο

Τουρισμός: Τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων στο σχέδιο για πιλοτικό άνοιγμα