Πολιτική

Κουτσούμπας: Ο λαός να πάρει πρωτοβουλίες για να βγεί όρθιος και δυνατός

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Την ίδια ώρα που ο λαός μας τηρεί τα περιοριστικά μέτρα, έχει αναλάβει τη δική του ατομική ευθύνη, δεν βλέπει το κράτος να αναλαμβάνει τη δική του. Δεν βλέπει να γίνονται μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να ανοίγουν οι αναγκαίες ΜΕΘ, να επιβάλλονται μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται όταν συμβαδίζει με την κρατική ευθύνη που αντί να μεταθέτει το πρόβλημα, το αντιμετωπίζει θωρακίζοντας το δημόσιο σύστημα Υγείας» αναφέρει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Επισημαίνει ότι η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται για κρεβάτια, χειρουργεία, ΜΕΘ, τα οποία μαζί με το προσωπικό τους θα υπαχθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο, δεν έχει καμία σχέση «με την «επίταξη» του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά απλά την επέκταση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

«Αναδεικνύεται η ανάγκη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, στο οποίο βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν αλλεργία. Γι αυτό μπορούν να συντονίζουν τις κινήσεις τους για την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της υγείας του λαού προκειμένου να γεμίζουν τα ταμεία των ιδιωτών υγείας». 

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους εργαζόμενους, υπογραμμίζει ότι «για μας είναι βεβαιότητα ότι αυτά τα μέτρα που χρόνια διαβάζουμε στα μηνιαία δελτία του ΣΕΒ, ήρθαν για να μείνουν. Γι' αυτό τώρα δε μένουμε σιωπηλοί απέναντι σε όσους κάνουν την πανδημία ευκαιρία για να φορτώσουν για άλλη μια φορά τη νέα καπιταλιστική κρίση που είναι προ των πυλών στην εργατική τάξη, το λαό».

Είπε ότι «οι συμβολικές συγκεντρώσεις των υγειονομικών στα νοσοκομεία με αποφάσεις της Ομοσπονδίας, των σωματείων τους έγιναν με όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης» και σημείωσε ότι σε μια τέτοια συγκέντρωση «"των ηρώων με τις λευκές μπλούζες" που ζητούν όπλα για να πολεμήσουν την πανδημία η κυβέρνηση έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις».

«Δεν είδαμε όμως ορισμένοι να έχουν την ίδια ευαισθησία για τις συνθήκες πραγματικού συνωστισμού που επικρατούν μέσα στα νοσοκομεία και σε πολλούς άλλους εργασιακούς χώρους» πρόσθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή, μέσα στις ΜΕΘ είναι συνωστισμένοι «ήρωες» και στο προαύλιο του νοσοκομείου που ζητούν τα αυτονόητα γίνονται συνωστισμένοι «αποδιοπομπαίοι τράγοι»; Το ΚΚΕ με τους βουλευτές του και τα στελέχη του βρίσκονταν και θα βρίσκονται στο πλάι τους».

Εκτιμά ότι μετά την έξοδο από την κρίση της πανδημίας, «θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση των αστικών κομμάτων, κυρίως ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου κι αυτή η κρίση να φορτωθεί στο λαό».

«Δεν αποκλείουμε ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό ή και συνεργασίες τύπου γ' μνημονίου, που σήμερα φαντάζουν αδύνατες. Το κρίσιμο για εμάς είναι ο λαός, να μη βγει απλά από το σπίτι του μόλις τελειώσει η πανδημία, αλλά να βγει και δυναμικά στο προσκήνιο, για να μην πληρώσει κι αυτήν την κρίση», προσθέτει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε ότι ο πρωθυπουργός «θα πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα για να ξεπεραστεί η νέα καπιταλιστική κρίση».

Υπογραμμίζει ότι το ζήτημα είναι «να πάρει πρωτοβουλίες ο λαός για να βγεί όρθιος και δυνατός όχι μόνο απ΄την πανδημία αλλά και από τη νέα κρίση. Και ένας τρόπος είναι να δυναμώσει το ΚΚΕ σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, επισημαίνει τις μεγάλες αντιθέσεις εντός ΕΕ, παρά τον προχθεσινό «εύθραυστο συμβιβασμό» προσθέτοντας «το πρόβλημα συνολικά και άσχετα τι θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μετά το Πάσχα είναι ότι όλες αυτές οι αποφάσεις δεν είναι για να στηρίξουν κυρίως τους εργαζόμενους, τους λαούς της Ευρώπης ανάμεσα τους και τον ελληνικό λαό, αλλά μόνο για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, την κερδοφορία τους και την ενίσχυσή τους έναντι των ανταγωνιστών τους, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.α.».

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα, είτε ονομαστούν μνημόνια είτε όχι. Γι' αυτό χρειάζεται και ένταση των αγώνων. Έτσι κι αλλιώς, η ταξική πάλη θα οξυνθεί» καταλήγει στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πολιτική

ΚΚΕ: Περιοδείες στις πυρόπληκτες περιοχές Αττικής και Εύβοιας

κκε λογοτυπο

Από το πρωί πραγματοποιείται περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές της Βαρυμπόμπης, των Αδάμων, του Ολυμπιακού Χωριού, με τους βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιάννη Γκιόκα.

Κατά την περιοδεία, συνομίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής, ακούγοντας τα παράπονα και τα αιτήματά τους, καθώς και με τα συνεργεία των πυροσβεστών και άλλων υπηρεσιών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά κι οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο 100%. Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των πυρόπληκτων οικογενειών, δωρεάν στέγαση και σίτιση, απαλλαγή από λογαριασμούς κοινής ωφελείας, δημοτικά τέλη, χρέη σε εφορία και τράπεζες, καθώς και να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, ανέδειξαν το ζήτημα της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με κύριο βάρος στην πρόληψη.

Περιδεία και στα καμμένα της Εύβοιας 

Από το πρωί πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ, βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας.

Κατά την περιοδεία, ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η πυρκαγιά στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια είναι καταστροφική. Επί τρεις μέρες καίει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, σπίτια, λαϊκές περιουσίες. Κινδύνευσαν και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις κυβερνητικές ψευτοδικαιολογίες.

Οι πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα περί κλιματικής αλλαγής και άσχημες καιρικές συνθήκες, που αναμασά η κυβέρνηση.

Η καταστροφική πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που διαχρονικά, επί όλων των κυβερνήσεων, καταπατά τις λαϊκές ανάγκες και αρνείται να στηρίξει, να χρηματοδοτήσει την προστασία των δασών, τη δασοπυρόσβεση και παραδίνει τα δάση στα μεγαλοσυμφέροντα.

Η πυρκαγιά στην Βορειοκεντρική Εύβοια οφείλεται στην έλλειψη μέτρων πρόληψης, στη μη εκκαθάριση των δασών, στη διατήρηση των ξερών πεύκων από τον χιονιά στις αρχές του χρόνου, την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, τη μη συντήρηση των δασικών δρόμων.

Οφείλεται στην ανεπάρκεια των αναγκαίων μέσων και υποδομών, στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.

Η τεράστια έκταση την πυρκαγιάς που κατέκαψε το δήμο Λίμνης Μαντουδίου, Αγ. Αννας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης και της ανεπαρκούς χρησιμοποίησης εναέριων μέσων.

Αυτή είναι η αλήθεια και ο λαός τη περιοχής πρέπει να κρίνει αυστηρά, να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική, να οργανωθεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Επειγόντως να ενισχυθούν τα μέσα κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι λαϊκές οικογένειες, να στηριχθούν ουσιαστικά οι ρητινοκαλλιεργητές.

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής στέγαση, υγιεινή, ένδυση και σίτιση των πυρόπληκτων οικογενειών.

Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δραματική έκκληση του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μέσω του Ράδιο Κρήτη στους πολίτες

Ηράκλειο: Ματαιώνεται το προσκύνημα στον Αφέντη Χριστό στον Γιούχτα