Πολιτική

Κουτσούμπας: Με τη συμφωνία της κυβέρνησης έρχονται και άλλα μέτρα

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Δυστυχώς δεν τελειώνουμε με αυτά τα νέα μέτρα “καρμανιόλα”, με τη νέα συμφωνία, η οποία επί της ουσίας είναι ένα νέο μνημόνιο. Αντίθετα και με την ίδια τη συμφωνία ανοίγουν πάρα πολλά κανάλια, έτσι ώστε να νομοθετηθούν μετά το 2019, το 2020 και άλλα αντιλαϊκά μέτρα» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Σημείωσε επίσης, ότι επιπλέον, τα πάντα εξαρτώνται και από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και από την πορεία της ευρωζώνης και της ΕΕ «που έτσι κι αλλιώς πάει απ’ το κακό στο χειρότερο».

Είπε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος της πλειοψηφίας των εργαζομένων, απαιτείται συνολική ανατροπή και ριζικά διαφορετικές πολιτικές και στην οικονομία και στην κοινωνία, οι οποίες περιέχονται στην πολιτική πρόταση και στο πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Δεν απέκλεισε μια κάποια ανάπτυξη σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτή «θα αφορά τα κέρδη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων, του μεγάλου κεφαλαίου και όχι βεβαίως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ο οποίος θα εξακολουθήσει να ματώνει και να πληρώνει όλα αυτά τα σπασμένα και της προηγούμενης κρίσης και της όποιας καπιταλιστικής ανάκαμψης, εάν και όποτε έρθει».

Ως προς το αν συνιστά λύση η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε καταρχήν ότι τόσο η εκδοχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προκρίνουν την υποταγή στην ΕΕ, στο ευρώ και στους δανειστές, όσο και η εκδοχή -που δεν είναι ακόμα κυρίαρχη- εκείνων που προτείνουν επιστροφή στην δραχμή χωρίς άλλες προϋποθέσεις, αποτελούν διαφορετικές εκδοχές της αστικής πολιτικής και εξυπηρετούν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου και διαφορετικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

«Εμείς λέμε ότι και οι δύο αυτές πολιτικές είναι εξαιρετικά λαθεμένες και θα πρέπει ο λαός μας να γυρίσει την πλάτη και στις δύο. Αυτό που προτείνει το ΚΚΕ είναι η έξοδος από την ΕΕ, άρα και απ’ το ευρώ, αλλά χρειάζεται εντελώς διαφορετικό σχέδιο στην οικονομία και την κοινωνία, με την εργατική τάξη και το λαό στην εξουσία» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι το ΚΚΕ επιμένει και θα επιμένει πως είναι επίκαιρος και αναγκαίος ο δρόμος της κομμουνιστικής προοπτικής.

Επίσης, ερωτηθείς αν το ΚΚΕ «αντιμετωπίζει με συμπάθεια» κάποια σημερινά μοντέλα διακυβέρνησης, είπε ότι «το ζήτημα δεν είναι η μορφή διακυβέρνησης, αλλά το κοινωνικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα και ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία, για την πολιτική, για τη συμμετοχή των εργαζομένων, για το εποικοδόμημα, τι κράτος οικοδομείται, τι αρχές λειτουργίας υπάρχουν, έτσι ώστε να συμμετέχει ο λαός. Δεν υπάρχει, ούτε μπορούμε να πούμε σήμερα στο λαό “αυτό είναι το μοντέλο”».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει μελετήσει ολόκληρη την ιστορική πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ο αιώνα.

Ως προς τα αντίμετρα, είπε ότι θα ενισχύσουν και άμεσα και έμμεσα πάλι μεγάλες επιχειρήσεις, προσθέτοντας: «Τα αντίμετρα δεν αποτελούν αντίδοτο στην πολιτική στήριξης των ομίλων, αλλά είναι απαραίτητο κομμάτι αυτής, το βάζουν ως όρο και οι εταιρείες. Δεν είναι κάποια σκληρή και ευφυής διαπραγμάτευση από τους κυρίους της κυβέρνησης».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα εκτιμήσει την στάση του ανάλογα με το πως θα έλθουν στην Βουλή τα αντίμετρα, αποκλείοντας να ψηφίσει συμφωνία-πακέτο.

Επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ πάντα ψήφιζε κάθε μέτρο «έστω και μικρής ανακούφισης» για τον λαό πρόσθεσε ότι «είναι πρόκληση αυτοί που εξαθλιώνουν το λαό μας να πετάνε ένα ξεροκόμματο και να ζητάνε και ευγνωμοσύνη, γιατί γι’ αυτό πρόκειται».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΚΕ, είπε ότι «αυτό που θα έπρεπε είναι να βλέπουμε -στους δρόμους, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και αυτό πρέπει γίνει και στις 17 Μάη, που έχει κηρυχθεί η 24ωρη πανεργατική-πανϋπαλληλική απεργία- εκατομμύρια ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές βρίσκονται στους δρόμους και παλεύουν και αγωνίζονται για το δίκιο των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών, των φτωχών αγροτών».

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με την πολιτική του «συνεχίζει να κάνει την βρώμικη δουλειά» αποπροσανατολίζοντας, κοροϊδεύοντας, απογοητεύοντας αριστερό, ριζοσπαστικό κόσμο.

Πρόσθεσε ότι αυτός ο κόσμος, που έχει συνηθίσει να παλεύει, πρέπει να πάρει την απόφαση να ενισχύσει το ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας κατέστησε σαφές, ότι ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ που ιδρύθηκε και υπάρχει -συμπληρώνοντας 100 χρόνια δράσης το 2018- για να φέρει ριζικές αλλαγές στη χώρα μας, για να φτάσουμε μέχρι και την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, έχει στόχο την διακυβέρνηση και την εξουσία, έχει πολιτική πρόταση διακυβέρνησης την οποία καταθέτει στον ελληνικό λαό.

«Όχι όμως να λέμε ψέματα. Όχι να πούμε ότι «θα σε βγάλω απ’ το ευρώ, θα σε βάλω στη δραχμή, αλλά θα υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχουν κι αυτά τα μέτρα. Εμείς λέμε στον λαό ότι θα καταργήσουμε τους αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους και αυτό σημαίνει και σύγκρουση μ’ αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία και ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονάδων της οικονομίας, του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός, αλλά και θα τα βάλουμε και μ’ αυτούς στην ΕΕ και όλους τους άλλους, τους εταίρους της σημερινής κυβέρνησης και των χθεσινών ή πιθανόν των αυριανών, που θέλουν να κάτσουν στην καρέκλα της εξουσίας.

Του λέμε την αλήθεια, του λέμε ότι αυτό βεβαίως θα έχει και θυσίες, αλλά θυσίες κάνει ο λαός οκτώ χρόνια τώρα. Ενώ οκτώ χρόνια με λαϊκή οικονομία και με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις με άλλες χώρες, θα ήταν σε όφελος των εργατικών λαϊκών αναγκών. Λέμε και στην Ελλάδα και τη Γαλλία και την Ιταλία και παντού να γίνει αυτό, εφόσον θέλουμε μια νέα κοινωνία, εφόσον έχουμε γνωρίσει όλες αυτές τις κοινωνίες και αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες μας και μας φέρνουν το “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε χρόνο, να αλλάξουμε, ριζικά να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Μόνο έτσι θα ανοίξει αυτός ο δρόμος που είναι και ο μόνος ελπιδοφόρος» κατέληξε στην συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική

ΚΚΕ για πυρκαγιές: Αυτουργός η ΝΔ σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα κατά της φύσης

κκε περισσος.jpg

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για ολιγωρία και ανευθυνότητα, ενώ καλεί παράλληλα για την άμεση λήψη μέτρων.

«Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, να συνεχίσουν μαζί με το λαό να πρωτοστατούν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, για την οργάνωση της διεκδίκησης των αναγκαίων μέσων και υποδομών αντιπυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Τους καλούμε επίσης σε όλες τις περιοχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση», σημειώνει.

«Για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός, ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς», αναφέρει.

Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ,  «η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

«Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και η "κλιματική αλλαγή" αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο", για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα κι υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Ειδικά, όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή», τονίζει το ΚΚΕ.

Επισημαίνει ακόμη ότι «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι "ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές", δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», συμπληρώνοντας ότι «για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κλπ, που τελικά θυσιάζονται στο βωμό της λογικής "κόστους - οφέλους" που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας».

«Η διαχρονική στρατηγική που δίνει βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, που διέσπασε οργανικά και επιχειρησιακά αυτούς τους δύο τομείς, απέτυχε παταγωδώς. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε "μεικτές ζώνες" -οικιστικές και δασικές- λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι», προσθέτει.

«Όλα τα παραπάνω ευθύνονται, ειδικά για την εξέλιξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για μια περιοχή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος, όπου δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μία περιοχή, όπου συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κλπ), εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες που λειτουργούν σαν "βόμβες", μία περιοχή που γειτνιάζει ακόμη και με βιομηχανική ζώνη και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες», υπογραμμίζει.

Υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε: 

1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα - έστω και τώρα - για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.

3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.

4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

5. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

«Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται γιατί -για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος- αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει το σύνολο των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Γι' αυτό κι απαιτείται η διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που δεν δε θα υπηρετεί το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια: Καίγονται σπίτια - ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά στην Εύβοια: Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα αεροσκάφη – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά τώρα στην Αρχαία Ολυμπία