Πολιτική

Κουτσούμπας: Η καταστολή αντιμετωπίζεται με όρους μαζικών αγώνων

 ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontra News» ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ «απάντησε αρνητικά στην πρόταση Βαρουφάκη» αναφέρει κατ' αρχάς ότι «ο κ. Βαρουφάκης ξανακαλεί το ΚΚΕ σε μαζικές κινητοποιήσεις. Του θυμίζουμε, λοιπόν, πως το ΚΚΕ εδώ και ένα χρόνο πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις - Πρωτομαγιά, Πολυτεχνείο, απεργίες κλπ - δηλαδή μας καλεί σε κάτι που ήδη κάνουμε και δεν κάνει αυτός».

Επισημαίνει, κυρίως, ότι η καταστολή «δεν αντιμετωπίζεται πραγματικά με συνεννοήσεις κορυφών πολιτικών κομμάτων», αλλά «με όρους κινήματος, μαζικών αγώνων που θα στρέφονται στην ίδια την αιτία του προβλήματος, την αντιλαϊκή στρατηγική που απαιτεί και την ανάλογη κατασταλτική θωράκιση»

«Εκεί θα κριθεί κάθε πολιτική δύναμη, χωρίς να αθωωθούν δυνάμεις, που είτε ανέχτηκαν ή και συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό κατασταλτικό πλαίσιο από κυβερνητικές θέσεις. ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης, ως τότε υπουργός του, δεν είναι άμοιροι ευθυνών» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΚΚΕ «να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, έστω για να περάσουν κάποια συγκεκριμένα νομοσχέδια στα οποία φαίνεται πως υπάρχει κοινή γραμμή;» σημειώνει ότι «ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που γνωρίσαμε ως «Αριστερά». Είναι δυνάμεις που κρίθηκαν κυβερνητικά, ψήφισαν μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, έβαλαν τη σφραγίδα τους σε εμβληματικές επιλογές, επικίνδυνες για το λαό και τη χώρα, όπως η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ».

Προσθέτει ότι στο ερώτημα αυτό το ΚΚΕ απάντησε ήδη από το 2012 και δικαιώθηκε «με τραγικό τρόπο γιατί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε αγωνιζόμενο κόσμο σε απογοήτευση και ηττοπάθεια. Αν το ΚΚΕ στήριζε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, θα έκανε το μεγαλύτερο δώρο στις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης».

«Βέβαια δεν έχουμε πρόβλημα να ψηφίσουμε νομοσχέδια που μπορεί να δίνουν μια ανακούφιση στους εργαζόμενους. Δείτε όμως το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύτηκε» να εξασφαλίσει σήμερα για το «νέο» ΕΣΥ το 7% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μικρότερο από το 8% του 2015. Όπως βλέπετε, λοιπόν, με άλλους έχει κοινή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ακόμα ο Δ. Κουτσούμπας.

Τονίζει ότι «η άδικη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που φουντώνει τη λαϊκή αγανάκτηση, υποκινεί τις διαδηλώσεις».

Προσθέτει ότι «θα μπορούσε να είναι το ανέκδοτο των ημερών» το ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «υποκινητή» των κινητοποιήσεων, όμως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Γιατί τα κρούσματα απρόκλητης αστυνομικής βίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά στρατηγική επιλογή, σήμα κατατεθέν όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Η ΝΔ αναβάθμισε ένα ήδη αυταρχικό νομοθετικό και επιχειρησιακό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε το κόμμα μας όχι μόνο να σταθεροποιεί, αλλά και να αυξάνει τις δυνάμεις του» σημειώνει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας και την αναγνώριση του ΚΚΕ, πέραν της εκλογικής του επιρροής ως της «μαχητικής, αξιόπιστης δύναμη που «βρέξει-χιονίσει» υπερασπίζεται τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».

«Αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι πώς αυτή η αναγνώριση θα μεταφραστεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μέσα στο κίνημα για να σώσουμε ό,τι σώζεται, διεκδικώντας όλα όσα σήμερα έχει ανάγκη ο λαός για να ζήσει όπως του αξίζει» τονίζει.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο Δ. Κουτσούμπας υπογραμμίζει ότι «αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές».

«Οι επιλογές της δεν μαρτυρούν ανικανότητα αλλά προσήλωση στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» συνολικά τις ανάγκες του λαού» σημειώνει, υπογραμμίζοντας «το επείγον τώρα, είναι η στοχευμένη ενίσχυση όσων μικροεπαγγελματιών έχουν συσσωρεύσει προβλήματα, για να επιβιώσουν, αλλά και για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν όταν αρθούν οι περιορισμοί».

Υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την άμεση και μακροπρόθεσμη ανακούφιση των μικροεπαγγελματιών σειράς κλάδων.

Υπογραμμίζει ότι «για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές επείγει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, να τρέξει ο εμβολιασμός με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια».

«Ενίσχυση στο ΕΣΥ μπορεί να δώσει μόνο η πραγματική επίταξη, δηλαδή η άμεση δέσμευση χωρίς αποζημίωση των υποδομών και του προσωπικού μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων. Έχουμε ήδη υποδείξει με το όνομα και τη διεύθυνσή τους πέντε από αυτά. Αντί γι' αυτό η κυβέρνηση αποθεώνει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος σα να μην είμαστε σε πόλεμο, όχι μόνο δεν επιτάσσεται αλλά θησαυρίζει κι απ' αυτόν τον πόλεμο» καταλήγει στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Όπου λαϊκή και συνωστισμός (φωτογραφίες)

Ηράκλειο - κορωνοϊός: 80 ασθενείς σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο: Όλο και περισσότεροι μαθητές Δημοτικού γυρίζουν την πλάτη στην τηλεκπαίδευση!

Πολιτική

Αίγυπτος: Συνάντηση Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την επίσκεψη του στο Κάιρο με συνάντηση με εκπροσώπους της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας στην πρεσβευτική κατοικία της Ελλάδας.

«Έχω πάλι την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας. Μεσολάβησε ένα εξαιρετικά πυκνό χρονικό διάστημα, αυτό της πανδημίας που μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αλλά πιστεύω ότι αφήνουμε πια τις πιο δύσκολες ημέρες πίσω μας και τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. 'Αρα, έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε πάλι περισσότερο, οπότε θα βρισκόμαστε εδώ στην Αίγυπτο να επαναεπιβεβαιώσουμε τους πολύ στενούς δεσμούς που έχουμε με αυτή τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη της Κοινότητας για το πολύπλευρο έργο τους και τα ευχαρίστησε για την αγάπη τους προς την Ελλάδα, τη μέριμνά τους για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που απασχολούν την Κοινότητα. «Έχω ενημέρωση από τον κ. Πρέσβη για τις εκκρεμότητες τις οποίες έχετε, αλλά θα ήθελα να ακούσω και από εσάς και πάλι να δούμε τι προβλήματα μπορούμε να λύσουμε», είπε στην αρχή της συνάντησης.

Την Κοινότητα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Χρήστος Καβαλής και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ομογενείς, αφού ευχαρίστησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το έμπρακτο ενδιαφέρον του, ζήτησαν τη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας σε ζητήματα που θα διευκολύνουν περαιτέρω τη λειτουργία και τη δράση της Κοινότητας.

Ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε πως στο πλαίσιο των συζητήσεών του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αιγύπτου έθεσε και ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια, επεσήμανε ότι τα ζητήματα του οικουμενικού ελληνισμού βρίσκονται σταθερά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και δεσμεύθηκε να εξεταστούν από τα αρμόδια υπουργεία τα θέματα που τέθηκαν από τους ομογενείς.

Η Κοινότητα Καΐρου αριθμεί σήμερα περίπου 2.000 ομογενείς και προσφέρει σημαντικό φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, ενώ φροντίζει και διατηρεί δύο σχολεία, την Αχιλλοπούλειο Σχολή και την Αμπέτειο Σχολή.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός στην Αίγυπτο: Στο επίκεντρο η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών

Καινοτομία στην Ευρώπη: Η Ελλάδα βελτιώνει τις επιδόσεις της